Augustus: Osage County: Moderne Tennessee Williams - Bespreking Cinema

   - 

Televisiemaker John Wells (The Company Men) houdt van acteurs en laat die voluit hun ding doen. Maar als die acteurs ook nog de personages van Tracy Letts mogen uitbeelden, weet je dat ze iets bijzonders zullen scheppen.

Van Meryl Streep wisten we dat ze een door en door giftige moeder kon neerzetten, maar hier is toch ook nog Julia Roberts als immer woedende dochter enorm op dreef. Eigenlijk zijn alle acteurs subliem, van Chris Cooper als zachtaardige schoonbroer van Streep tot Benedict Cumberbatch in de rol van sukkelende zoon van Cooper.

Maar er is meer. Wells was zo verstandig om zichzelf weg te cijferen en op geen enkel moment de soapelementen te laten ontaarden in pathetische clichécinema. Hij wordt uiteraard geholpen door dé Letts-touch. Letts weet hoe je op een grappige manier de meest zielige personages plots én geloofwaardig kan veranderen in vuurspuwende feeksen (jawel, het zijn hier vooral de vrouwen die de wereld verzuren).

De zwarte humor in dit drama over zelfmoord, frustratie, haat, overspel en incest is trouwens de motor van August: Osage County, zoals die ook de motor was voor Killer Joe, vrij recent nog verfilmd door William Friedkin. Wat Tennessee Williams was voor de jaren 50 en 60 is Letts voor het de eerste 20 jaar van het nieuwe millennium. Kijken dus.

 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

August : Osage County

August : Osage County

Drama, Komedie  Regie: John Wells Met: Benedict Cumberbatch, Julia Roberts,... In AUGUST: OSAGE COUNTY, een zwart-komisch drama met een absolute topcast, schitteren Oscar-winnaressen Meryl Streep en Julia Roberts als moeder en dochter van de disfunctionele Weston familie. Door tragische omstandigheden worden deze twee wilskrachtige dames gedwongen samen te komen in het... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: