Four Lions - Bespreking Cinema

 
Pierre Desproges vroeg zich af of we met alles mogen lachen. Chris Morris beantwoordt deze vraag positief door met iedereen, terroristen incluis, te lachen. In deze politieke incorrectheid ligt het boeiende, maar ook het onbehaaglijke van 'Four Lions'. Terwijl Morris zonder enige twijfel in zijn opzet slaagt, doorbreekt hij een taboe door te lachen met terrorisme. Dat zorgt er voor dat de angst verdreven wordt, wat op zich al een overwinning op de terroristen is. De film bevat een heleboel hilarische scènes en dialogen die Pythonachtige absurditeit en maatschappelijke satire combineren, maar ook talrijke momenten die op beschamende wijze in de soep vallen door een chaotische mise-en-scène, genante narratieve gemakzucht - alle terroristen zijn hier ongelooflijke lomperikken - en een totale afwezigheid van een visie op zijn onderwerp. 'Four Lions' schiet in alle richtingen zonder echt te mikken en transformeert zich in een thematisch gedurfd maar heel lomp en onhandig filmvoorwerp dat je uiteindelijk vooral ongemakkelijk doet voelen. Het feit dat de vier domme en kwaadaardige hardcore Daltons tot het uiterste gaan maar dat dat op geen enkele manier gekaderd wordt in zelfs maar een begin van een uitleg, maakt 'Four Lions' verdacht van cynisme. En doet de film ons de vraag stellen: "Mogen we met alles lachen?" Jawel, maar misschien niet zonder een woordje van uitleg.
 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Four Lions

Four Lions

Komedie  Regie: Christopher Morris Met: Benedict Cumberbatch, Kayvan Novak, Julia Davis,... Four Lions van Chris Morris (Brass Eye) laat de verwikkelingen zien van 5 Britse amateur-zelfmoordterroristen die graag een groots Jihad gebaar willen maken, maar hier helaas niet de meest geschikte kandidaten voor zijn.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: