Ghostbusters: Frozen Empire - Een 'geestig' avontuur waarin het thema kil en koud is, maar de sfeer nog even hartig en warm - Actueel Cinema

   - 
Ghostbusters: Frozen Empire - Een 'geestig' avontuur waarin het thema kil en koud is, maar de sfeer nog even hartig en warm

Who you gonna call? Als het voor een doodnormale pizza is, waarschijnlijk gewoon de pizzatent. Als het om geesten van allerlei slag gaat, dan natuurlijk Ghostbusters. Al sinds de eerste film uit 1984 entertaint dit groepje jolige geestenjagers generaties over de hele wereld. Ghostbusters: Frozen Empire is hun vierde avontuur. Eentje waarin het thema kil en koud is, maar de sfeer nog even hartig en warm.

Lastige helden

Je zou denken dat de Ghostbusters een heleboel medailles op hun uniform hebben door de wereld telkens weer te behoeden van kwelgeesten. Helaas, niets is minder waar. In Ghostbusters: Frozen Empire heeft de plaatselijke ordehandhaving van New York genoeg van het clubje geestenjagers. De jacht op geesten brengt teveel risico, chaos en vernieling in de stad teweeg. Daarnaast is Phoebe, de jongste Ghostbuster van het gezin, minderjarig. Ze mag dus wettelijk niet eens meedoen aan de Ghostbuster-activiteiten. 

Het lijkt erop dat de geestenjagers technisch werkloos zijn, en op dit kritieke moment, wanneer de Ghostbusters dreigen op te houden, brengt een geheimzinnig object daar verandering in.

Een geheimzinnig object

Lang geleden, toen de dieren nog spraken, bestond er een oerversie van de Ghostbusters. Een “Vuurmeester” ving met zijn team een gevaarlijke, kwaadaardige geest en stak die in een bolvormige kooi. Duizenden jaren lang bleef die geest veilig in zijn bol. Tot nu. Door een stomme fout (echt, het kon niet stommer), ontsnapt de demon uit zijn bol en verandert die heel New York in een ijzig landschap. Jammer voor New York, top voor de Ghostbusters. Zij schieten weer in actie, en ondanks het deelnameverbod werpt ook Phoebe zich in de strijd. 

We zien de Ghostbusters zoals we ze in de voorgaande films gewend zijn: een voor allen, allen voor een. En de leden van de originele cast uit 1984 te zien maken de nostalgie compleet. Het is een hartverwarmend plaatje, zelfs wanneer New York volledig bevroren is. 

Een voor allen, allen voor een

Hoofdthema’s in deze film zijn vooral ouderschap, vertrouwen en eenheid. Het blijft wennen wanneer de superhelden in een verhaal familie zijn van elkaar. In gevallen als The Incredibles en Ghostbusters pakt het goed uit. Zulke verhalen stellen het belang van een hechte familie centraal. Vaak zien we de gespannen dynamiek tussen puberende tiener en (stief)ouder. In die zin is Ghostbusters ook een verhaal over opvoeden en opgroeien, en wanneer die twee clashen. 

Het is gelukkig niet altijd kommer en kwel. De Ghostbusters-franchise gaat dan wel over demonen, geesten en paranormale activiteit, maar de comedy zorgt voor een “geestige” draai. Dat, en natuurlijk het beroemde, onaangetaste Ghostbuster-deuntje, maakt van Frozen Empire opnieuw een klassieker in de reeks. 

Ontdek hier de programmatie van de film in je dichtstbijzijnde bioscoop.

Journalist: Joachim Ferier

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Ghostbusters Frozen Empire

Ghostbusters Frozen Empire

Komedie, Fantasy, Avontuur  Regie: Jason Reitman Met: Mckenna Grace, Carrie Coon, Paul Rudd In GHOSTBUSTERS: FROZEN EMPIRE keert de familie Spengler terug naar waar het allemaal begonnen is: de iconische brandweerkazerne in New York. Daar hebben de oorspronkelijke Ghostbusters een geheim onderzoekslab ingericht om nog beter spoken te kunnen vangen. Als bij de ontdekking van een oud... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: