Pickx+ pakt uit met de eigenzinnige horrorfilm 'Midsommar' van filmmaker Ari Aster ('Hereditary', 'Beau Is Afraid') - Actueel Cinema

   - 
Pickx+ pakt uit met de eigenzinnige horrorfilm 'Midsommar' van filmmaker Ari Aster ('Hereditary', 'Beau Is Afraid')

Pickx+ biedt de eigenzinnige horrorfilm 'Midsommar' van filmmaker Ari Aster ('Hereditary', 'Beau Is Afraid') aan. Een film vol beelden die de rillingen over de rug zullen laten lopen. Pickx neemt je mee voor een exclusief kijkje achter de schermen. Heb je de film nog niet gezien? Pas dan op voor mogelijke spoilers!

In 'Midsommar' volgen we Dani (gespeeld door Florence Pugh), een studente die worstelt met rouw, en haar emotioneel afstandelijke vriend, Christian (gespeeld door Jack Reynor). Ze besluiten om samen met hun vriend Pelle en zijn lokale commune het Midzomerfeest in Zweden te vieren. Het Midzomernachtfeest, zoals weergegeven in de film, is een weergaloze, zinsbegoochelende fantasieversie van het echte Zweedse Midzomernachtfeest. Regisseur Ari Aster haalde zijn inspiratie deels uit bestaande, soms verontrustende gevallen voor deze mystieke, angstaanjagende reis. 

De rituelen die we in de film zien, brengen de kijker in een wereld vol hallucinogene drugs en onheilspellende geheimen. Aster ging verder dan de realiteit en overdreef bepaalde aspecten, waaronder het gebruik van schaamhaar in voedsel en menstruatiebloed in drank tijdens bepaalde rituelen. Hiermee kon hij een verontrustende en huiveringwekkende ervaring creëren. 'Midsommar' laat zien hoe het Zweedse Midzomerfeest kan dienen als een bron van onthullingen en duistere ontdekkingen in deze meesterlijke en provocerende film.

In 'Midsommar' betreedt de kijker een buitengewone wereld, doordrenkt met extreme scènes, die desondanks aanvoelt als een levensechte, geloofwaardige commune. Deze illusie van realisme is grotendeels te danken aan Ari Aster's ongeëvenaarde aandacht voor details. Aster ging zo ver dat hij een soort 'bijbel' creëerde, bestaande uit een gedetailleerd document van ongeveer honderd pagina's, waarin hij alle facetten van de filmwereld beschreef. Deze bijbel hield hij echter strikt geheim, zelfs voor zijn hoofdrolspelers. In latere interviews, wanneer de acteurs werden gevraagd naar deze bijbel, gaven ze aan nooit iets te hebben geweten van het bestaan ervan. Al leek het hen wel logisch dat Aster zoiets had voorbereid.

De regisseur had duidelijk de intentie om een geloofwaardige Zweedse commune te creëren, en het blijkt dat hij deze benadering zeer serieus nam. Het was wellicht enigszins teleurstellend voor hem dat de film, omwille van budgettaire redenen, niet daadwerkelijk in Zweden kon worden gefilmd. Uiteindelijk besloten ze de opnames te laten plaatsvinden in Hongarije, in de buurt van Boedapest, terwijl Aster er alles aan deed om de authentieke sfeer van de commune vast te leggen.

'Midsommar' werd een groot succes en vooral de indrukwekkende acteerprestatie van Florence Pugh werd uitbundig geprezen. Al onthulde de actrice in de podcast 'Off Menu' dat haar rol een intense inzet vergde. Ze moest zichzelf zodanig hard onderdompelen dat ze zich achteraf emotioneel uitgeput voelde. “Ik had nog nooit iemand gespeeld die zoveel pijn doormaakte. Ik stak mezelf in emotioneel vreselijke situaties om haar neer te zetten, ik stelde me voor dat ik zelf de meest gruwelijke dingen meemaakte. Elke dag werd het vreemder en had ik het moeilijker. Ik bleef mezelf meer en meer in de put duwen.”
Na de opnames van 'Midsommar' stapte ze onmiddellijk in het vliegtuig om op de set van 'Little Women' te verschijnen. “Ik keek naar buiten en voelde me enorm schuldig. Ik had het gevoel dat ik Dani had gecreëerd om haar dan in een compleet gebroken staat achter te laten in een veld.”

De laatste scène van de film, waarin Dani haar vriendje Christian ziet verbranden terwijl ze breed glimlacht, blijft onderwerp van discussie. Zelfs Florence Pugh en regisseur Ari Aster hebben verschillende interpretaties van deze cruciale scène. Pugh gelooft dat haar personage niet wist dat Christian in de vlammen opging, terwijl Aster ervan overtuigd is dat ze dat wel wist. Er wordt beweerd dat er veel scènes zijn geschrapt die dieper zouden ingaan op hoe Dani de grip op de realiteit verliest. Het is mogelijk dat deze verwijderde scènes meer duidelijkheid zouden bieden, maar tegelijkertijd zou de film dan wel een deel van zijn mysterie verliezen.

'Midsommar’ is vanaf nu beschikbaar in de catalogus van Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+!

 

 
Wat is Pickx?
Pickx, het tv-platform van Proximus.

 Meningen

 Ook te zien op "Pickx"...

Onze Spielberg-favorieten beschikbaar op Pickx - Actueel
Actueel

Onze Spielberg-favorieten beschikbaar op Pickx

The Fabelmans, het laatste meesterwerk van Steven Spielberg, is sinds deze week beschikbaar in de Pickx+ catalogus. De perfecte gelegenheid om eens te kijken naar de cinematografie van een van de beste regisseurs allertijden. En het goede nieuws is dat de Pickx-catalogus vol staat met meesterwerken... Verder lezen...
Midsommar

Midsommar

Horror, Drama  Regie: Ari Aster Met: Florence Pugh, Will Poulter,... Een jong Koppel reist naar Zweden om hun vriend te bezoeken in een ruraal dorpje tijdens Midzomernacht. Wat begint als een idyllische reis, wordt als snel een bevreemdende kennismaking met de donkere rites en gewoonten in het dorp...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: