Nieuw in de VOD-catalogus van Proximus: 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Ontdek hier enkele interessante weetjes en verhalen - Actueel Cinema

   - 
Nieuw in de VOD-catalogus van Proximus: 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Ontdek hier enkele interessante weetjes en verhalen

De VOD-catalogus van Proximus is een schat rijker met de avonturenfilm 'Indiana Jones and the Dial of Destiny', de vijfde en laatste film waarin Harrison Ford wederom gestalte geeft aan de legendarische avonturier. 

Terugkijkend op de franchise die haar epische reis begon in 1981 met 'Raiders of the Lost Ark', delven we dieper in enkele fascinerende weetjes en verhalen achter de eerste film met Indiana Jones.

Het personage

De meeste cinefielen weten ongetwijfeld dat het personage Indiana Jones (oorspronkelijk genaamd Indiana Smith in de vroege versie van het verhaal) zijn wortels heeft in de pulpfilmavonturen uit de jaren '30 en '40. George Lucas besloot de befaamde comicbookartiest Jim Steranko, bekend om zijn bijdrage aan het uiterlijk van het Marvel-personage Nick Fury, in te huren om conceptuele afbeeldingen te creëren die een beeld schetsten van hoe het personage en de film eruit zouden kunnen zien. Steranko tekende een imposante, gespierde figuur met een open hemd, een stoer bruinleren jasje, een karakteristieke bruine hoed, een sigaret en een norse uitdrukking. Hiermee hebben Steranko en George Lucas samen de iconische verschijning van deze filmheld vormgegeven.

Gewapend met de illustraties van Jim Steranko begaven George Lucas en Steven Spielberg zich op een zoektocht naar de ideale acteur. In de hedendaagse filmgeschiedenis is het haast ondenkbaar om iemand anders dan Harrison Ford te zien in de iconische rol van Indiana Jones. Toch hadden de filmmakers aanvankelijk een andere acteur op het oog, iemand die opvallend veel leek op Steranko's schetsen: Tom Selleck. De statige acteur, bekend om zijn kenmerkende snor, onderging een screentest naast Sean Young (die haar auditie deed voor de rol van Marion Ravenwood) en hij genoot de voorkeur van de filmproducenten.

Tom Selleck greep de kans om de rol te vertolken met beide handen en veel enthousiasme, maar stuitte op een onverwachte hindernis. Vanwege zijn betrokkenheid bij een pilotaflevering voor de CBS-zender was het hem niet toegestaan om de rol van Indiana Jones te aanvaarden. Het bleek dat deze pilotaflevering later zou uitgroeien tot de succesvolle serie 'Magnum P.I.' voor Selleck.

Ondertussen werd Sean Young, destijds met beperkte ervaring, beschouwd als een vooraanstaande kandidaat voor de rol van Marion Ravenwood. Uiteindelijk ging de rol echter naar Karen Allen. Spielberg was van mening dat zij de authentieke uitstraling had van vrouwen in de films uit de jaren 30, waarop ze wilden voortbouwen. Interessant genoeg werd haar schermtest uitgevoerd met niemand minder dan Tim Matheson ('Bonanza', 'The West Wing') in de rol van Indiana Jones.

Slechts enkele weken voor het begin van de opnames had de film nog steeds geen hoofdrolspeler gevonden. Harrison Ford, die al had geacteerd in Lucas' 'Star Wars' en 'The Empire Strikes Back', leek volgens Spielberg perfect voor de rol, maar Lucas had aanvankelijk reserves. Hij wilde oorspronkelijk een relatief onbekende acteur casten en niet te afhankelijk worden van Ford. Uiteindelijk werd Ford echter toch aan boord gehaald. In slechts enkele weken tijd leerde hij met een zweep om te gaan en trainde hij hard om meer op de concepttekeningen te lijken.

Kwetsures

In een beroemde scène bevindt Indy zich in een put, bekend als de Well of Souls, waarin het krioelt van de slangen. Precies het soort dieren waar Indy een diepe afkeer van heeft. . Aanvankelijk probeerden de filmmakers dit met mechanische slangen in beeld te brengen, maar deze zagen er niet realistisch genoeg uit. Uiteindelijk werden ongeveer 10.000 echte slangen gebruikt om de scène te filmen. Ze zaten veilig achter glas, zodat Ford zich geen zorgen hoefde te maken op de set. Toch was er een zenuwslopend moment toen een cobra gif spoot in de richting van de hoofdrolspeler. "Toen realiseerden we ons dat we hier niet mee konden sollen", vertelde producente Kathleen Kennedy later.

En dat was nog niet alles. In een andere beroemde scène bevindt Ford zich in een vuistgevecht met een bijzonder gespierde nazi op een landingsbaan, waar een vliegtuig gevaarlijke rondjes draait. In een documentaire over de filmproductie deelde Ford: "Op een gegeven moment gleed ik uit en viel ik, en de wielen van het vliegtuig rolden over mijn knie waardoor ik midden in de Tunesische woestijn mijn kniebanden scheurde. We hebben mijn knie ingepakt, ijs erop gelegd en zijn doorgegaan met de opnames.

Jaren later zou Ford nog meer fysiek leed doorstaan op filmsets, zoals het breken van zijn been tijdens de opnames van 'Star Wars: Episode VII - The Force Awakens' en het bezeren van zijn schouder tijdens het filmen van 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Het toont echt aan hoeveel een toegewijde acteur bereid is te doorstaan voor zijn vak.

Op 12 juni 1981 maakte 'Raiders of the Lost Ark' zijn debuut in de bioscopen. Destijds verkeerde de hele filmindustrie in een neerwaartse spiraal, en er was niet veel opwinding rond de film in de weken voorafgaand aan de release. Dat veranderde echter drastisch toen het publiek de film eindelijk te zien kreeg. 'Raiders of the Lost Ark' werd uiteindelijk de meest winstgevende film van het openingsweekend en de best bezochte film van die zomer. Het succes van 'Raiders' was zo overweldigend dat sommige experts grappend suggereerden dat het ook de grootste kerstfilm van het jaar zou worden.

Het succes van 'Raiders' leidde onmiddellijk tot de bestelling van vier vervolgfilms door filmstudio Paramount. Het duurde tot 2023, maar uiteindelijk kwam die langverwachte vierde sequel er in de vorm van 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'!

'Indiana Jones and the Dial of Destiny' is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

 
Proximus Pickx - Voor de ultieme tv-ervaring | Proximus Proximus Pickx - Voor de ultieme tv-ervaring | Proximus

 Meningen

 Ook te zien op "Pickx"...

Onze Spielberg-favorieten beschikbaar op Pickx - Actueel
Actueel

Onze Spielberg-favorieten beschikbaar op Pickx

The Fabelmans, het laatste meesterwerk van Steven Spielberg, is sinds deze week beschikbaar in de Pickx+ catalogus. De perfecte gelegenheid om eens te kijken naar de cinematografie van een van de beste regisseurs allertijden. En het goede nieuws is dat de Pickx-catalogus vol staat met meesterwerken... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: