Holy Spider, dé Iraanse film die blijft nazinderen - Actueel Cinema

   - 

De Iraanse cinema is al enkele jaren op dreef. Familiedrama's, thrillers, films over de sociale toestand van de Iraanse bevolking... HOLY SPIDER is in zekere zin een verkorte versie van dit alles, een boeiende film die de kijker van de eerste tot de laatste minuut op het puntje van zijn of haar stoel laat zitten en ons tegelijkertijd een getuigenis geeft over de Iraanse samenleving.

HOLY SPIDER vertelt het verhaal van een strijdlustige journalist die een seriemoordenaar probeert op te sporen die aast op prostituees. De toestand van vrouwen en hun vertegenwoordiging in de maatschappij zijn duidelijk twee van de sterke thema's van de film. 

Deze worden verder versterkt door de maatschappelijke revolutie die momenteel in het land plaatsvindt. Maar dit alles zou niet op dezelfde manier resoneren zonder de hoofdrolspeler van de film. De actrice Zar Amir Ebrahimi is al meer dan 10 jaar in ballingschap vanwege haar seksualiteit. Haar zo'n personage zien spelen in een film die gaat over zaken die zo dicht bij de redenen liggen waarom ze het land verliet, maakt de film nog sterker! Het was dan ook met grote vreugde dat zij de prijs voor beste actrice won op het laatste filmfestival van Cannes, een prijs die rijkelijk verdiend is omdat zij de boodschap van de film en die van de Iraanse samenleving in de straten uitdraagt.

Naast de sterke politieke en maatschappelijke subtekst is HOLY SPIDER vooral een solide onderzoeksthriller die fans van het genre zal aanspreken, waardoor het een niet te missen film dit seizoen is. De regisseur, de Deens-Iraanse Ali Abbasi, heeft na zijn zeer succesvolle BORDER een nieuwe topfilm gemaakt, zozeer zelfs dat we nu al uitkijken naar zijn volgende film.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Holy Spider

Holy Spider

Drama, Thriller, Politie  Regie: Ali Abbasi Met: Zar Amir Ebrahimi, Mehdi Bajestani,... Iran, 2001. Een journaliste uit Teheran waagt zich in de meest beruchte buitenwijken van de heilige stad Mashhad om er een reeks moorden op vrouwen te onderzoeken. Ze beseft al snel dat de lokale autoriteiten zich niet haasten om de zaak snel op te lossen. Deze misdaden zouden het werk zijn van een... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: