Bosnische film "Quo Vadis, Aida?" wint Lux-prijs van Europees Parlement - Actueel Cinema

   - 

De film "Quo Vadis, Aida?" van de Bosnische regisseur Jasmila Zbanic over het bloedbad van Srebrenica heeft de LUX-publieksprijs van het Europees Parlement gewonnen. 

"Deze film is een krachtige oproep voor gerechtigheid voor de vrouwen en moeders van Srebrenica die getuige waren van de afschuwelijke moorden op meer dan 8.000 geliefden", zo verklaarde parlementsvoorzitter Roberta Metsola tijdens de ceremonie in het halfrond.  Zbanic legde in haar aanvaardingstoespraak de link met de huidige oorlogsgruwel in Oekraïne. "Toen ik een film over de genocide in Srebrenica aan het voorbereiden was, dacht ik nog dat de oorlog in Bosnië, in Kroatië, in onze regio de laatste in Europa was. Ik was zo geschokt dat wij Europeanen oorlog in Oekraïne lieten gebeuren",  zei de cineaste. 

"Quo Vadis, Aida?" vertelt het verhaal van Aida, een vertaler voor de vredestroepen die in 1995 in Srebrenica gelegerd waren. Haar familie zoekt net als duizenden andere burgers bescherming in het kamp tijdens die noodlottige zomer. Als ingewijde bij de onderhandelingen heeft Aida bevoorrechte toegang tot informatie over wat er op til staat.  De Bosnische film haalde het van twee andere genomineerden: "Flee" van de Deense regisseur Jonas Poher Rasmussen en "Great Freedom" van de Oostenrijker Sebastian Meise. 

De LUX-publieksprijs is de opvolger van de LUX-filmprijs die het Europees Parlement sinds 2007 uitreikt. Zowel het brede publiek als de Europarlementsleden kunnen hun stem uitbrengen. De genomineerde films worden ondertiteld in de 24 officiële EU-talen. De winnende film wordt bovendien aangepast voor mensen met een visuele of auditieve beperking en krijgt een promotiecampagne in de EU-lidstaten. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Quo Vadis, Aïda?

Quo Vadis, Aïda?

Drama  Regie: Jasmila Žbanic Met: Jasna Ðuricic, Boris Isakovic, Raymond Thiry,... Aïda werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: