Urbanus krijgt carrièreprijs van Sabam - Actueel Cinema

   - 

Komiek, liedjesschrijver en auteur Urbanus heeft gisteren in Antwerpen de "Muze" van auteursrechtenmaatschappij Sabam gekregen. Hij kreeg de prijs voor zijn hele carrière na de première van zijn eerste animatiefilm "Urbanus: de Vuilnisheld". Dat meldt Sabam. 

Urbanus, die dit jaar 70 jaar wordt, maakte vanaf de jaren zeventig faam, eerst als cabaretier, nadien ook in films en tv-programma's, en uiteraard met de Urbanus-strips (samen met tekenaar Willy Linthout). In totaal telt de databank van Sabam zo maar even 443 werken van Urbanus. "Urbanus is niet alleen de peetvader van de Vlaamse comedy, maar als auteur is hij bovendien een veelzijdige creatieveling die alle genres en generaties overstijgt", stelde Sabam-CEO Carine Libert bij de overhandiging van de "Muze", een bronzen beeldje van de hand van kunstenaar Hubert Féguenne. "Met deze Muze wil Sabam laten zien dat zijn collega-auteurs bijzonder trots zijn op de rijkgevulde carrière van Urbain Servranckx."

De tekenfilm "Urbanus: de Vuilnisheld" komt op 27 februari in de zalen. De "Muze" wordt sinds 1984 uitgereikt als bekroning voor een bijzonder succesvolle carrière van een Sabam-vennoot. Eerdere winnaars zijn onder anderen Pieter Aspe, Arno, Robbe de Hert, Rocco Granata, Dani Klein, Harry Kümel, Raoul Servais, Jacques Vermeire en Will Tura. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Urbanus: de Vuilnisheld

Urbanus: de Vuilnisheld

Animatie Film  In 'Urbanus: de Vuilnisheld' sluiten de volwassenen van Tollembeek een lucratieve deal met een schimmige Rus (bankier Jef Patat, vermomd als Igor De Rus): gedurende een jaar mag Igor gevaarlijk afval komen storten in Tollembeek en de inwoners zullen hiervoor grof betaald worden. Urbanus ziet hierin... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: