Belgische bioscoopzalen ontvingen minder bezoekers in 2016 - Actueel Cinema

   - 

De Belgische bioscoopsector maakte deze dinsdag bekend dat ze een daling in het bezoekersaantal vaststellen van meer dan 8%. Volgens de vertegenwoordigers van de sector zijn er verschillende redenen: het mindere succes van de lokale en internationale films, het EK voetbal, de Olympische spelen en de late kerstvakantie. Het aantal bioscoopbezoekers verminderde in 2016 met 8,22%, terwijl het het jaar ervoor nog steeg met 3,5%. Dit betekent dat er in totaal 19.408.138 personen in 2016 voor een film naar de bioscoop gingen (in vergelijking met 21 miljoen in 2015).
 
Daarenboven daalde het omzetcijfer met 5,83% en zakte het tot onder de 150 miljoen euro. Deze cijfers werden vandaag bekendgemaakt door Cinedata (beheerder van de marktcijfers), de FCB (de Federatie van Cinema’s) en de VFDB (de vereniging van Filmdistributeurs).
 
« De Bioscoopsector kende een moeilijk 2e en 3e trimester, maar dankzij sterke lokale en internationale releases zien we toch een licht herstel tijdens de laatste weken van 2016. De unieke filmbeleving van het grote scherm en het brede filmaanbod kunnen heel wat gezinnen naar de bioscoop bewegen. In de eerste weken van 2017 zet deze trend zich trouwens voort”, verklaart Thierry Laermans, secretaris van FCB.
 
Men zou kunnen denken dat de aanslagen die ons land hebben opgeschud in maart 2016 voor een grote impact kunnen gezorgd hebben op het bioscoopbezoek. Volgens Olivier Maeterlinck, de president van de vereniging van Filmdistributeurs, kunnen we deze daling niet enkel aan deze tragische gebeurtenis, die gevolgen had voor de gehele economische sector van België, koppelen. Zijn standpunt wordt echter niet gedeeld door alle bioscoopuitbaters en filmdistributeurs, gezien zij een forse daling kenden net na de aanslagen.
Wat het ook zij, cinema blijft één van de favoriete tijdverdrijven van de Belgen, wat bewezen wordt door het succes van recente animatiefilms en het vervolg op de Star Wars saga. De sector is dus optimistisch voor het jaar 2017, dat al begon met een hoog bezoekersaantal dankzij onder andere het populaire succes van de film La La Land.
 
Cinema heeft aldus nood aan grote blockbusters zoals Avatar of Avengers om een groot publiek te kunnen verwelkomen. Men heeft er echter vertrouwen in: 2017 zal rijk zijn aan beloftevolle releases.
Maak je alvast klaar voor deze belofte en raadpleeg hier de releaselijst van 2017.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
La La Land

La La Land

Drama, Komedie  Regie: Damien Chazelle Met: Ryan Gosling, Emma Stone, J.K. Simmons,... Mia droomt ervan actrice te worden in Hollywood. Tussen het serveren van koffies door holt ze van de ene auditie naar de andere. Jazzmuzikant Sebastian speelt piano in sjofele clubs om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor beiden lijkt het leven waar ze op hopen ver weg. Het lot brengt deze dromers... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: