Filmografie Heath Ledger

Biografie

Heath Ledger was een Australisch acteur.  
 
Op de middelbare school koos hij voor acteerlessen, maar in 1996 stopten hij en een aantal vrienden met school en verhuisden naar Sydney. 
 
Zijn eerste acteerwerk was in de low-budgetfilm Blackrock waarin hij een kleine rol speelt. Nadien kreeg hij ook nog enkele rolletjes aangeboden in Australische soaps. Hij was onder andere te zien in Home and Away. Vervolgens vertrok Ledger naar de Verenigde Staten, waar hij enkele onsuccesvolle audities deed en uiteindelijk werd gekozen als de hoofdrolspeler in Two hands en meespeelde in de tienerfilm 10 Things I Hate About You. 
 
Hierop volgden wat serieuzere rollen om zijn tieneridool-imago kwijt te raken. Hij deed mee in het oorlogsdrama The patriot, aan de zijde van Mel Gibson. In 2005 speelde Ledger in de film Brokeback Mountain een homoseksuele cowboy in het Wyoming van de jaren '60, een rol waarvoor hij in 2006 genomineerd werd voor een Golden Globe en een Oscar. Hij speelt de rol van The Joker in de nog uit te komen Batman-film The Dark Knight, waarvoor de opnamen al zijn voltooid. In 2009 staat de fanatasy-avonturenfilm The Imaginarium of Doctor Parnassus met Ledger op het programma. 
 
Ledger had een relatie met actrice Naomi Watts, van 2002 tot 2004. Ze leerder elkaar kennen tijdens de opnames van Ned Kelly. 
 
Hij is verloofd geweest met actrice Michelle Williams. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens de opnames van Brokeback Mountain, waarin zij zijn vrouw speelde. Zij kregen een dochtertje, Matilda Rose, geboren op 28 oktober 2005 te Brooklyn, New York. Acteur Jake Gyllenhaal is de peetoom van Matilda Rose. Williams en Ledger gingen in augustus 2007 uit elkaar. 
 
Heath Ledger werd 22 januari 2008 op 28-jarige leeftijd dood in zijn appartement gevonden. Hij stierf per ongeluk aan een overdosis pillen.

Filmografie Heath Ledger


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: