Filmografie Andy Serkis

Biografie

Andy Serkis (Ruislip (West Londen), 20 april 1964) is een Engelse film- en theateracteur van Armeense afkomst. Bij het grote publiek vooral bekend door zijn rol als Sméagol en Gollem in The Lord of the Rings-trilogie. Ook de vertolking van King Kong in de remake uit 2005 nam hij voor zijn rekening. 
 
Andy Serkis groeide op in West Londen en wist al vroeg in zijn leven wat hij wilde worden, namelijk schilder of grafisch artiest. Hij ging dan ook "Visual Arts" (visuele kunsten) studeren aan de Lancaster University. Tijdens zijn studie woonde hij nabij het Lake District waar hij veel tijd kon spenderen aan een andere grote hobby, namelijk bergklimmen. 
 
Vanuit zijn studie raakte Andy betrokken bij de afdeling theaterstudies. Er werd daar uitgebreid aandacht besteed aan decorstukken en aanverwant. Echter sprak het acteren Andy al snel meer aan. Het stuk Gotcha van Barrie Keefe waarin hij een rol speelde was voor hem de doorslag om acteur te worden. In 1985 ging hij aan het werk bij "Dukes Playhouse" te Lancaster. Onder regie van Jonathan Petherbridge vertolkte hij maar liefst veertien rollen in voorstellingen als Volpone, The Good Person of Szechwan en A Midsummer Night's Dream. Hieropvolgend acteerde Andy lange tijd bij diverse toerende theater- en musicalvoorstellingen zoals Faust (Hammersmith), Macbeth (Royal Exchange Theatre, Manchester), Cabaret (Crucible Theatre), Some like it hot (West Yorkshire Playhouse) en Decadence (Steven Berkoff) waarvoor hij de Manchester Evening News Best Actor award ontving. Andy werd vooral bekend op het Londense toneel door zijn rollen als Dogboy in Hush, de gek in King Lear en Potts in Mojo (allen Royal Court Theatre). 
 
Tegelijkertijd begon Andy ook door te breken op televisie en in films. Zijn doorbraak was de rol van Tom in de gangsterserie Finnley. Verder speelde hij in de volgende televisieseries: Grushko, The Jump, The Arabian Nights, Touching Evil, Shooting the Past en Alan Bleasedale's Oliver Twist en in de volgende films: Career Girls, Mojo, Among Giants en Stella Does Tricks. Vanaf 1997 lag de focus van Andy vooral op het acteren in films waarbij hij onder andere een klein jaar spendeerde om de rol van John Dauban uit te diepen voor de film Topsy Turvy. 
 
Vooral door deze vorm van toewijding om zich in een rol in te leven raakte Andy Serkis een gevoelige snaar bij Peter Jackson die op dat moment bezig was met de voorbereiding voor de opname van de epische film The Lord of the Rings (op dat moment was er nog geen sprake van een trilogie). Andy Serkis werd betrokken bij de rol van Sméagol/Gollem. Hij kreeg de opdracht de rol uit te diepen en de programmeurs van Weta Digital bij te staan bij het ontwikkelen van dit computergegenereerde personage. Tevens zou hij zijn stem lenen aan het personage en de overige acteurs bijstaan bij de opnames door Gollem on set te vertolken in een groen pak welke bij de postproductie gemakkelijk uit de opnames te verwijderen was. Al snel bleek echter dat het acteerwerk dat Andy liet zien bij zowel op de set als bij de audio-opnamen van vele malen betere kwaliteit was dan het optreden van het digitale personage. Daarop werd tegen het einde van de opnames van het tweede deel van The Lord of The Rings trilogie, The Two Towers, besloten het personage Sméagol/Gollem te baseren op Andy Serkis en het acteerwerk van Andy via motion capture over te zetten naar het digitale personage. Het gevolg hiervan was echter wel dat er in het eerste al uitgebrachte deel, The Fellowship of the Ring, enkele opnames te zien zijn van Sméagol/Gollem welke niet overeenkomen met het personage zoals dat geportretteerd is in de twee volgende delen van de trilogie. Andy Serkis ontving samen met Weta Digital diverse prijzen voor de creatie van Sméagol/Gollem. Het personage had grote invloed op het gebruik van 'digitale acteurs' in de gehele filmwereld. 
 
Peter Jackson was dusdanig onder de indruk van Andy Serkis' optreden als Sméagol/Gollem dat hij de acteur wederom inhuurde voor zijn remake van de film King Kong'. Via vergelijkbare technieken vertolkte Andy hier onder andere de rol van Kong. 
 
Nog altijd besteed Andy Serkis veel tijd aan schilderen en hij heeft nog altijd de droom om aan de andere kant van de camera te gaan werken. In september 2001 maakte hij zijn debuut achter de schermen met de korte film Snake. Op het moment is hij samen met zijn co-producent Paul Viragh bezig met diverse filmprojecten. 
 
Serkis is ook te zien en te horen horen in de videogame Enslaved: Oddyssey to the west. Hierin spreekt hij de stem in van hoofdpersoon Monkey en hij heeft hij ook nog een extra rol als zichzelf.

Filmografie Andy Serkis

Breathe
februari 2018

Breathe

 Regie: Andy SerkisMet: Andrew Garfield & Claire FoyDe charismatische Robin Cavendish (Andrew Garfield) heeft zijn hele leven voor hem wanneer hij geveld wordt door polio terwijl hij in Afrika is. Tegen alle doktersadviezen neemt zijn vrouw Diana hem terug mee naar huis, waar haar toewijding en opgewekte vastberadenheid zijn handicap overstijgen.... Verder lezen...
King Kong - Fantasy, Avontuur
december 2005

King Kong

Fantasy, Avontuur Regie: Peter JacksonMet: Adrien Brody, Naomi Watts, Jack Black,...Peter Jackson brengt ons zijn overweldigende versie van het beroemde verhaal van de gigantische gorilla die in de wildernis gevangen wordt en meegenomen naar de bewoonde wereld, met tragische gevolgen. Net als Lord of the Rings wordt King Kong op locatie in Nieuw Zeeland opgenomen en gebruikt de... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: