Filmografie Ryan Gosling

Biografie

Ryan Thomas Gosling is een Canadees acteur met enkele Academy- and Golden Globe Award-nominaties achter zijn naam. Hij wer bekend door zijn rollen in The Notebook, Half Nelson, and Lars en the Real Girl. 
 
Gosling is de zoon van Thomas en Donna Gosling, leden van de kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (vaak aangeduid als mormonen). Hij werd opgevoed in de steden Burlington en Cornwall. 
 
Gosling heeft geen acteeropleiding gevolgd. Hij deed zijn eerste ervaring op in de jaren 90 in The Mickey Mouse Club toen hij 13 was. Hij verscheen in het zesde en zevende seizoen van de show naast Britney Spears, Christina Aguilera en Justin Timberlake. Later speelde hij nog in verschillende series zoals Young Hercules, Ron Oliver's Goosebumps en Breaker High.  
 
In 2001 groeide zijn bekendheid in de VS nadat hij te zien was in het controversiële drama The Believer, dat de Grand Jury Prize won van het Sundance Film Festival. Dit succes leidde tot verschillende andere rollen in onder andere Remember the Titans, The Slaughter Rule, Murder by Numbers en the Notebook.  
 
Ter voorbereiding van zijn rol in Half Nelson (2006)als Dan Dunne, een drugsverslaafde geschiedenisleerkracht, verhuisde Gosling naar Brooklyn en schaduwde een leerkacht op een middelbare school. Voor zijn rol werd hij genomineerd voor een Academy Award, een Screen Actors Guild Award en een Broadcast Film Critics Association award als beste acteur. Hierdoor werd hij het eerste Mickey Mouse Club lid dat genomineerd werd voor een Oscar.  
 
Gosling heeft de liefde gevonden op filmsets, waar hij eerst aan het daten was met college actrice Sandra Bullock in de film Murder by Numbers, en daarna met actrice Rachel McAdams uit de film The Notebook, waar hij midden 2007 de relatie mee verbrak.

Filmografie Ryan Gosling

Half Nelson
juli 2007

Half Nelson

 Regie: Ryan FleckMet: Ryan Gosling, Adepere Oduye, Anthony MackieDan Dunne is een idealistische leraar die zich aardig op de been kan houden voor de klas. Buiten school balanceert hij op het randje van bewustzijn door een hardnekkige drugsverslaving. Zodra een studente zijn "geheim" ontdekt, ontstaat er een onverwachte vriendschap.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: