Filmografie Frances McDormand

Biografie

Frances McDormand (Chicago, Illinois, 23 juni 1957) is een Amerikaans film- en toneelactrice. Voor haar rol in de film Fargo, geregisseerd door haar echtgenoot Joel Coen, kreeg ze een Oscar. Daarnaast vielen haar nog meer dan dertig filmprijzen ten deel, waaronder een Empire Award, een Golden Globe en meerdere National Board of Review Awards. 
 
Frances McDormand is de jongste van drie kinderen die waren geadopteerd door haar Canadese ouders Vernan McDormand, een Disciples of Christ predikant, en zijn vrouw Noreen. Zij hadden geen biologische kinderen. Frances groeide op in Monessen, Pennsylvania. Ze volgde lessen aan Bethany College te West Virginia, waar ze in 1979 een BA behaalde in de theaterwetenschappen. Hierna volgde ze acteerlessen aan de Drama School van Yale universiteit. In 1982 behaalde ze de titel Master of Fine Arts. 
 
Na het afstuderen speelde ze in verscheidene toneelstukken. Haar filmdebuut was in Blood Simple uit 1984, de eerste film van Joel en Ethan Coen, de Coen Brothers. Datzelfde jaar trouwde ze met Joel Coen. Later zou ze vaker spelen in films van de twee broers. Rond deze tijd deelde ze tevens een huis met onder andere de Coen Brothers, actrice Holly Hunter en regisseur Sam Raimi. 
 
Na Blood Simple duurde het vier jaar voor ze weer een grote filmrol had. Haar toneelcarrière ging het daarentegen voor de wind. Ze speelde in verscheidene theaterproducties, waaronder de Broadwayproductie van A Streetcar Named Desire van Tennessee Williams uit 1987, waar ze een Tonynominatie voor kreeg. Ook was ze regelmatig op televisie te zien, waaronder in een terugkerende rol in het vijfde seizoen van de televisieserie Hill Street Blues. 
 
In 1988 speelde ze weer in een grote Hollywoodfilm, Mississippi Burning van Alan Parker. Voor deze rol werd ze genomineerd voor de Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol, de eerste van vier Oscarnominaties. Na deze film volgden meer filmrollen, waaronder Sam Raimi's Darkman, Hidden Agenda van Ken Loach (beiden 1990), en Short Cuts van Robert Altman (1993). In 1996 speelde ze waarschijnlijk haar bekendste rol, de zwangere sheriff Marge Gunderson in Fargo van de Coen Brothers. Voor deze rol kreeg ze de Academy Award voor Beste Actrice. 
 
In 2000 speelde ze een overspelige echtgenote in Wonder Boys van Curtis Hanson en een overbezorgde moeder in Almost Famous van Cameron Crowe. Beide rollen werden goed onthaald door de critici, en voor de laatste rol kreeg ze voor de tweede keer een Oscarnominatie voor Beste Vrouwelijke Bijrol. In 2003 speelde ze een bijrol in Something's Gotta Give met Diane Keaton en Jack Nicholson. Voor haar rol in North Country uit 2005 werd ze voor de derde maal genomineerd voor de Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol. 
 
Frances McDormand is sinds 1984 getrouwd met regisseur Joel Coen, met wie ze samenleeft in New York City. In 1994 adopteerden ze een zoon, Pedro McDormand Coen, afkomstig uit Paraguay.

Filmografie Frances McDormand

Nomadland - Drama
juni 2021

Nomadland

Drama Regie: Chloé ZhaoMet: Frances McDormand, Gay DeForest, Patricia GrierFern is een vrouw van in de 60 die alles kwijt is geraakt sinds de periode van de Grote Recessie. Ze vat een reis aan doorheen het Amerikaanse westen dat aan het veranderen is. Hierbij meet Fern zich de levensstijl aan van een moderne nomade en reist ze per busje.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: