Filmografie Jeffrey Wright

Biografie

Jeffrey Wright (Washington D.C., 7 december 1965) is een Amerikaanse filmacteur en toneelspeler. Met zijn rol in de miniserie Angels in America won hij onder meer een Emmy Award en een Golden Globe. 
 
Wright zou aanvankelijk rechten gaan studeren, maar hij besloot toch een studie acteren te gaan doen. Nadat die studie werd hij fulltime acteur. Hij verscheen diverse malen in theaters op Broadway, en in 1990 speelde hij voor het eerst in een film, namelijk Presumed Innocent, samen met Harrison Ford. 
In 1991 nam Wright deel aan The Acting Company. Dit was een groep toneelspelers onder leiding van John Houseman, die door het hele land reisden om toneelstukken op te voeren. Zo speelde hij in A Midsummer Night's Dream en Blood Knot. In 1994 ging Wright verder met zijn toneelcarrière en speelde hij in het stuk Angels in America als homoseksuele verpleger. Deze rol bracht hem een Tony-Award op. 
In 1996 speelde Wright in de film Basquiat als de schilder Jean-Michel Basquiat. Deze film gaat over een jonge zwarte schilder die zeer succesvol is in de stad New York, tot hij op 27-jarige leeftijd overlijdt. Wright ontving goede kritieken, en hij kreeg nog meer kans om in andere films te spelen samen met acteurs als Gary Oldman, Willem Dafoe, Dennis Hopper en Christopher Walken. 
Voor de film Boycott, waarin Wright Martin Luther King Jr speelt, werd hij beloond met een AFI Award. In 2003 speelde hij in de televisieversie van het toneelstuk Angels in America, samen met Al Pacino, Emma Thompson en Meryl Streep. Daarmee won hij een Emmy Award en een Golden Globe voor beste bijrol in een miniserie. 
In 2006 speelde hij in de 21ste Bondfilm Casino Royale het personage Felix Leiter. Hij is daarmee de eerste Afro-Amerikaanse man die in een officiële Bondfilm speelt. Deze rol speelt hij ook in Quantum of Solace. 
 
Sinds augustus 2000 is Wright getrouwd met Carmen Ejogo, die hij ontmoette tijdens het opnemen van Basquiat. Samen hebben ze een zoon, Elijah. Het gezin woont in Brooklyn.

Filmografie Jeffrey Wright

Shaft - Politie

Shaft

Politie Regie: John SingletonMet: Samuel L. Jackson, Vanessa L. Williams,...Shaft is terug. De absolute held, de keiharde rechercheur, de ladykiller met de gulle lach, de meedogenloze dienaar van het recht, die Shaft is terug. En deze keer kent hij weer geen genade voor het boeventuig, ook al heten ze toevallig Walter Wade. Wade is een extreem verwend en vervelend... Verder lezen...

Nieuws over Jeffrey Wright

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: