Filmografie Daniel Brühl

Biografie

Daniel César Martín Brühl González Domingo (Barcelona, 16 juni 1978) is een Duits acteur en zanger. Hij werd vooral bekend door zijn hoofdrol in de film Good bye, Lenin! 
 
Daniel Brühl is de zoon van de Duitse toneelregisseur Hanno Brühl en een Catalaanse hoogleraar. Kort na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Keulen, waar hij opgroeide. Hij spreekt vloeiend Spaans: voor de Spaanstalige versie van één van zijn films, Cargo (2006), synchroniseerde hij zijn eigen stem na. 
 
Brühl maakte zijn speelfilmdebuut in 2000 in Schlaraffenland. Zijn grote doorbraak kwam drie jaar later met zijn hoofdrol als Alex Kerner in Good bye, Lenin! Voor deze rol kreeg hij onder andere de prijs voor beste acteur van de European Film Academy. In 2004 maakte hij zijn debuut in een Engelstalige film, Ladies in Lavender, waarin hij te zien was naast de Britse actrices Judi Dench en Maggie Smith. Daarna speelde hij onder andere in de films Die fetten Jahre sind vorbei en Salvador (Puig Antich), die in zijn geboortestad werd opgenomen. In 2009 speelde hij een Duitse soldaat in de film Inglourious Basterds. 
 
Naast zijn acteercarrière is Brühl leadzanger van de band Purge.

Filmografie Daniel Brühl

Salvador - Drama
januari 2007

Salvador

Drama Regie: Manuel HuergaMet: Daniel Brühl, Tristán Ulloa, Leonor WatlingIn het begin van de jaren '70 pleegt de MIL (Movimento Ibérico de Liberación), een linkse groep van zeer jonge Spaanse en Franse militanten, een reeks overvallen in Catalonië om fondsen bijeen te brengen voor de arbeidersbeweging. In het begin geeft het succes van hun provocerende en spectaculaire... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: