10 films die je kan kijken voor St. Patrick’s Day

Op 17 maart wordt St. Patrick's Day gevierd, de nationale feestdag van Ierland. Omwille van deze dag besteden we deze week onze FilmTop aan enkele Ierse filmtoppers.
10 films die je kan kijken voor St. Patrick’s Day

St. Patrick is de beschermheilige van Ierland. Naar hem werd de Ierse nationale feestdag vernoemd. 17 maart, de gebruikelijke dag waarop Saint Patrick’s Day wordt gevierd, staat daarom in het teken van Ierland en is gehuld in groene kleuren, de kleur die bij het hele gebeuren wordt geassocieerd. Omwille van deze dag besteden we deze week onze FilmTop aan enkele Ierse filmtoppers.

De filmindustrie in Ierland is de laatste jaren sterk in kwaliteit gestegen. Niet enkel hun interessante geschiedenis en de prachtige landschappen vormen een belangrijke troef, ook de talentvolle filmmakers en acteurs van Ierse nationaliteit zijn het bewonderen waard. Bereid je voor op St. Patrick’s Day met deze films.

Een Ken Loach film zoals je er een kan verwachten. Zó sterk dat hij er de Palme d’Or mee won op het festival van Cannes. Zowel een geschiedenis les als een immens aangrijpende film. Over de Ierse onafhankelijkheid, oorlog, gruwel en geweld.

Deze recente muzikale film door John Carney gaat over een tiener uit Dublin die een meisje wil strikken door een band op te starten. Een trip door de Ierse literatuur (Dublin’s Synge Street werd genoemd naar de Ierse dramaturg J.M. Synge). Je voelt ook de rebellie van Ierland tegen de Katholieke kerk.

Een animatiefilm mét traditionele Ierse muziek. Een jongen uit het Iers middeleeuws tijdperk moet het Book of Kells helpen te vervolledigen om zijn volk te beschermen van Vikings. Werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Animatiefilm.

Wat maakt de Irish pub zo typisch Iers? Waarom zijn de eigenaars zo fier op hun Ierse pub? Deze documentaire is een zeer authentieke en interessante studie over Ierland, met getuigenissen over oud en nieuw. Krijg je al zin in een Guinness in één van de Irish pubs dichtbij jou?

De regisseur van 12 Years a Slave en Shame kreeg een succesvolle carrière boost met deze historische dramafilm. Michael Fassbender vertolkt de rol van Bobby Sand, een Ierse republikein die 66 dagen lang zichzelf uithongerde in een Noord-Ierse gevangeis in 1981. De film laat niets aan de verbeelding over. Gedurfd en sterk!  

Patrick lijdt aan schizofrenie. De film start op St. Patrick’s Day. Patrick raakt zijn moeder kwijt in de optocht waarin ze wandelden. Patrick ontmoet een meisje. Maar bestaat zij wel echt? Een film over mentale ziekte in een Iers jasje.

John Michael McDonagh kaart hiermee verschillende thema’s aan: familie, religie en verlies. Een donker en gevoelig verhaal met een fijne portie humor. Brendan Gleeson portretteert een goede katholieke priester in een klein Iers stadje die te maken krijgt met een levensgevaarlijke bedreiging.

Het toenamlige ‘it’ koppel Tom Cruise en Nicole Kidman spelen Ierse immigranten die de American Dream proberen volgen. Ze komen terecht in Oklohoma rond 1893. Allerlei problemen stapelen zich op. Geregisseerd door Ron Howard (deed onlangs Inferno).

Meest bekende Ierse regisseur Jim Sheridan vertelt het waargebeurd verhaal van Gerry Conlon (Daniel Day-Lewis) en zijn strijd met het gerecht omwille van een onterechte veroordeling voor een bomaanslag van de IRA op een pub. Zowel Sheridan, Day-lewis en Emma Thompson werden voor een Oscar genomineerd.

Deze militaire thriller gaat over de dodelijke straten in het Noord-Ierse Belfast in 1971 waar een Britse soldaat zichzelf probeert in leven te houden nadat hij per ongeluk achtergelaten wordt door zijn groep. Spannend en meesterlijk acteerwerk door Jack O’Connell. 

Hunger - Drama
7
november 2008

Hunger

Drama Regie: Steve McQueenMet: Michael Fassbender, Liam Cunningham,...HUNGER toont het leven van IRA-hongerstaker Bobby Sands in de Maze gevangenis. Sands leidde er in 1981 een hongerstaking voor een betere behandeling van politieke gevangenen in Noord-Ierland. Hij overleed na 66 dagen hongerstaking op 27-jarige leeftijd. Trailers
 

 Meningen

 Onze andere lijstjes


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: