Kill your darlings - Bespreking Cinema

   - 

Het verhaal wordt bekeken vanuit de ogen van een jonge Allen Ginsberg die een intense vriendschapsrelatie had met Lucien Carr, de moordenaar in kwestie. Debuterend regisseur John Krokidas gebruikt die relatie én het incident vooral om Ginsbergs groeiende afkeer voor comformistisch gedrag te schetsen.

Dat maakt ‘Kill your Darlings’ uiteraard interessant. Waarom Carr de moord heeft gepleegd - en het antwoord op die vraag blijft na meer dan 65 jaar nog altijd een raadsel - krijgt daardoor terecht minder gewicht. Maar Krokidas laat toch een massa vragen onbeantwoord. Waarschijnlijk omdat hij de antwoorden zelf niet weet. Je blijft als kijker op het einde zitten met een reeks puzzelstukken die nooit een duidelijk geheel vormen. Wat je uiteindelijk doet afvragen wat Krokidas nu juist wilde vertellen over de groep rond Ginsberg, Carr, Kerouac en Burroughs.

Leidde de moord tot een ontnuchtering van de  betrokkenen? Kreeg de moord in hun geest een rituele betekenis? Niets wijst in die richting. En de regie van Krokidas blijft even vaag als de inhoudelijke essentie van de film. Maar misschien zullen de echte Beat-specialisten nu net dat leuk vinden.

Tenslotte dit nog: Daniel Radcliffe brengt een degelijke vertolking van Ginsberg, maar het is Ben Foster als Burroughs die de show steelt.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Gérard Depardieu vrijgelaten uit politiecel - Actueel
Actueel

Gérard Depardieu vrijgelaten uit politiecel

De Franse acteur Gérard Depardieu, die sinds maandagochtend in hechtenis zat in het kader van beschuldigingen van aanranding, is vrijgelaten uit de politiecel. Dat heeft zijn advocaat gezegd aan verslaggevers. Verder lezen...
Kill Your Darlings

Kill Your Darlings

Drama  Regie: John Krokidas Met: Daniel Radcliffe, Elizabeth Olsen, Dane DeHaan KILL YOUR DARLINGS vertelt het waargebeurde verhaal van moord en vriendschap dat de jonge schrijvers Allen Ginsberg, Jack Kerouac, William Burroughs en Lucien Carr in 1944 samenbracht aan Columbia University in New York. Een intieme, frisse en jazzy kijk op de geboorte van de Beat Generation.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: