'The Monuments Men', 'Snowpiercer', 'Diplomatie', ... Uw Cinereview! - Actueel Cinema

   - 

Welkom in uw wekelijkse Cinereview! Naar goede gewoonte bieden we u ook deze week weer een klaar overzicht op de meest recente releases en helpen we u met het maken van de beste keuze. De vakantie is gedaan, maar niet getreurd, wij zijn er om u op te beuren... en de lente is in aantocht!

We beginnen met ‘The Monuments Men’. George Clooney is terug, en deze keer niet enkel voor de camera, maar ook er achter, in een film over gebeurtenissen ten tijde van Wereldoorlog II. Zeven historici, kunstwetenschapper en conservatoren trekken ten strijde tegen de nazi’s om de door hen gestolen kunstwerken terug te vinden. De cast is, op zijn minst gezegd, indrukwekkend: Bill Murray, Matt Damon, Cate Blanchett, Jean Dujardin, John Goodman, Hugh Bonneville, Bob Balaban en Dimitri Leonidas. De mise-en-scène is jammer genoeg wat te klassiek, desalniettemin, 'The Monuments Men' is een hele goede film, maar bevat niet helemaal de grootsheid die we er van verwacht hadden.

De liefhebbers van sci-fi kunnen deze week terecht in de zalen voor 'Snowpiercer'. Het verhaal:  “In 2031 is onze planeet door een mislukt klimaatexperiment in een nieuwe ijstijd terecht gekomen. De laatste overlevenden bevinden zich op een kolossale trein: de 'Snowpiercer'. Om de orde op de trein te handhaven regeert de elite met ijzeren hand over de lagere klasse. Moegetergd door dit onrecht neemt Curtis (Chris Evans) tegen wil en dank de leiding over een groep opstandelingen. Een rauwe en bloederige strijd met als inzet de mythische motor van de trein lijkt onafwendbaar.” Deels gebaseerd op de comic van Jacques Lob van 1980 richt 'Snowpiercer' zich voornamelijk op de fijnproevers van science-fiction. Voor een complete ervaring dient men zich volledig onder te dompelen in de wereld van deze film en geniet dan van een geweldig spektakel. Een kwaliteitsflim! Mis de volgende halte zeker niet!

'Diplomatie' gaat verder in het thema van 'The Monuments Men', een strijd om het Europese patrimonium te vrijwaren aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat hier om een diplomatieke strijd tussen twee mannen: De generaal Von Choltitiz die bereid is om heel Parijs op te blazen op bevel van de führer en de Zweedse consul Nordling die de generaal gaat trachten te overtuigen om dit bevel niet uit te voeren dat zou leiden tot het verlies van de mooiste monumenten van Parijs. Gebaseerd op een theaterstuk, ‘Diplomatie’ is een huis-clos zonder actie (in de traditionele zin van het woord) die u toch naar adem zal doen snakken. Een waar succes voor de Duitse regisseur Volker Schlöndorff.

Deze week is er ook een Belgische creatie te zien in de bioscopen: ‘L’Etrange Couleur des Larmes de ton Corps', over het onderzoek van een man wiens vrouw verdwenen is. Heeft ze hem verlaten? Is ze dood? Wat is er echt gebeurd? We bevinden ons hier kilometers van het klassieke scenario, dit onheilspellende verhaal breekt met alle cinematografische codes. De esthetiek is het hoofdingrediënt van deze gedestructureerde thriller. De sleutel van het raadsel bevindt zich aan het einde van de film. Men zal dus even moeten volhouden!

Ook nog op het programma deze week: ‘La Cour de Babel’, een documentaire die zich afspeelt in een Parijse school, over het eerste jaar van studenten in Frankrijk, ‘Rosenn’, het drama van Yvan Le Moine dat ons meevoert naar de 19de eeuw, over de avonturen  van een verleider/acteur die het op Rosenn gemunt heeft, een bedwelmende leerkracht... en om te eindigen hebben we ‘Comment j’ai Détesté les Maths’, een documentaire die ons vertelt hoe wiskunde onze wereld heeft veranderd, in goede... en in slechte tijden.

Benieuwd naar meer? Lees dan snel onze reviews!

Tot volgende week voor meer Cinenews!

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

Alec Baldwin voelt zich noch schuldig, noch verantwoordelijk - Actueel
Actueel

Alec Baldwin voelt zich noch schuldig, noch verantwoordelijk

Alec Baldwin heeft in een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC gezegd dat hij zich niet schuldig of zelfs verantwoordelijk voelt voor de dood van een cameravrouw op de filmset van "Rust". De acteur beweert dat hij de trekker van de revolver die het fatale schot loste niet overhaalde en dat... Verder lezen...
Film 'Bovary' krijgt vijf nominaties voor filmfestival Milaan - Actueel
Actueel

Film 'Bovary' krijgt vijf nominaties voor filmfestival Milaan

De film 'Bovary' van Jaco Van Dormael is vijf keer genomineerd voor het filmfestival van Milaan. Het gaat om een verfilming van het gelijknamige theaterstuk van Michaël De Cock dat nog steeds door ons land tourt. Maaike Neuville en Koen De Sutter nemen zowel in de film als in de theaterversie de... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: