White Material - Bespreking Cinema

 
Claire Denis kent Afrika. Als dochter van een Franse overheidsbediende groeide ze op in Kameroen, Burkina Faso en Djibouti. Ze maakte er haar eerste film, 'Chocolat', en heeft een dichte band met zwarte acteurs. Vroeg of laat zou ze er ook terugkeren en 'White Material' laat zien dat ze de voeling met het donkere continent nog lang niet kwijt is. De titel verwijst zowel naar de spullen die eigen zijn aan blanken in Afrika (en waar Afrikanen geen waarde aan hechten) als naar de blanken zelf. Marie, het personage van Isabelle Huppert, staat voor de blinde koppigheid van veel kolonialisten (vroeger en nu). Die denken dat het werelddeel waar ze de grondstoffen komen halen zich zomaar naar hun wil zal plooien. Maar Afrika is niet hun thuis, ook al zijn ze er geboren. Dat heeft Denis ook begrepen. De naïeve romantiek van toen heeft plaats gemaakt voor een nuchtere en weinig opbeurende visie. Hoeveel ze ook van Afrika houdt (net als Hupperts personage), de realiteit kleurt niet roze. 'White Material' heeft een poëtische kant maar die verbergt niet dat er wreedheid aan de horizon dreigt. Een boeiende film, al moet je wennen aan de manier waarop hij heen en weer huppelt door de tijd. (RN)
 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
White Material

White Material

Dramatische komedie  Regie: Claire Denis Met: Isabelle Huppert, Isaach de Bankolé,... Ergens in Afrika, in een regio die geteisterd wordt door een burgeroorlog. Marie weigert haar koffieplantage te verlaten vóór het einde van de oogst, ondanks de bedreigingen die geuit worden tegen haar én haar familie.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: