Vlaamse films en tv-reeksen scoorden in 2018 goed in buitenland - Actueel Cinema

   - 

Vlaamse films en tv-reeksen hebben een boerenjaar achter de rug in het buitenland. In totaal werden 71 Vlaamse titels 104 keer geselecteerd voor de 40 belangrijkste internationale film- en televisiefestivals, waaronder die van Cannes, Toronto, en Berlijn. In totaal werden in 2018 wereldwijd bijna 300 prijzen uitgereikt aan Vlaamse (co)producties. Dé exponent was 'Girl', maar ook animatieprojecten deden het goed. Dat staat te lezen in het Jaarverslag van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), dat vandaag voorgesteld werd.

 Vijf Vlaamse (co)producties gingen in wereldpremière tijdens het filmfestival van Cannes. De grote blikvanger was 'Girl', de debuutfilm van Lukas Dhont, die vier prijzen wegkaapte in de Officiële Selectie, waaronder de Caméra d'Or voor beste debuut. Meteen de start van een succesvolle internationale carrière, met onder meer prestigieuze prijzen op de festivals van Londen, San Sebastián en Zürich, de debuutprijs van de European Film Awards en nominaties voor de Golden Globes en de Césars.

Maar ook enkele animatieprojecten deden het goed: 'Ce magnifique gâteau!' ging in wereldpremière in Cannes, kaapte een European Animation Award weg en werd genomineerd voor een Annie Award, terwijl 'Bloeistraat 11' in Annecy werd bekroond met de Cristal du court métrage.

Bovendien werden de experimentele kortfilm 'It' en de documentaire 'Ceres' geselecteerd voor de Berlinale en ging 'Sakawa' in wereldpremière tijdens IDFA. Fictiereeks 'De dag' was geselecteerd voor Séries Mania en 'Undercover' stond op het programma van het nieuwe Canneséries-festival.

Sommige talenten gingen aan het werk in het buitenland: Adil El Arbi en Bilall Fallah werden begin 2018 door Variety getipt als een van de '10 Directors to Watch' en werken sindsdien aan de regie van 'Bad Boys For Life'. Felix Van Groeningen kreeg de Hollywood Breakthough Director Award voor zijn Amerikaans debuut 'Beautiful Boy'. De coproductie 'Kursk', met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, ging in Toronto in wereldpremière en regisseur Gilles Coulier tekende een contract bij het Britse Independent Talent Group. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

Cinema Nova's 25ste verjaardag : Een feestje? - Actueel
Actueel

Cinema Nova's 25ste verjaardag : Een feestje?

Na de onbegrijpelijke beslissing om cultuur opnieuw op slot te doen en de daaropvolgende burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de discriminerende maatregelen van onze 'jojoverheid', nodigt Cinema Nova iedereen uit om onze 25ste verjaardag te vieren op 25 uur 2 dagen lang! Verder lezen...
Amerikaanse regisseur Peter Bogdanovich (82) overleden - Actueel
Actueel

Amerikaanse regisseur Peter Bogdanovich (82) overleden

De Amerikaanse regisseur, schrijver en acteur Peter Bogdanovich is op 82-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats in Los Angeles. De man was een invloedrijke figuur in het Hollywood van de jaren zeventig en tachtig en zette zichzelf op de kaart met 'The Last Picture Show' uit 1971. Verder lezen...
Nicolas Cage (57) wordt voor derde keer vader - Actueel
Actueel

Nicolas Cage (57) wordt voor derde keer vader

De Amerikaanse acteur Nicolas Cage wordt binnenkort voor een derde keer vader. Dat bevestigde de 57-jarige acteur zelf aan People Magazine. Voor zijn 26-jarige vrouw, Riko Shibata, wordt dit het eerste kind. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: