Vlaamse films en tv-reeksen scoorden in 2018 goed in buitenland - Actueel Cinema

   - 

Vlaamse films en tv-reeksen hebben een boerenjaar achter de rug in het buitenland. In totaal werden 71 Vlaamse titels 104 keer geselecteerd voor de 40 belangrijkste internationale film- en televisiefestivals, waaronder die van Cannes, Toronto, en Berlijn. In totaal werden in 2018 wereldwijd bijna 300 prijzen uitgereikt aan Vlaamse (co)producties. Dé exponent was 'Girl', maar ook animatieprojecten deden het goed. Dat staat te lezen in het Jaarverslag van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), dat vandaag voorgesteld werd.

 Vijf Vlaamse (co)producties gingen in wereldpremière tijdens het filmfestival van Cannes. De grote blikvanger was 'Girl', de debuutfilm van Lukas Dhont, die vier prijzen wegkaapte in de Officiële Selectie, waaronder de Caméra d'Or voor beste debuut. Meteen de start van een succesvolle internationale carrière, met onder meer prestigieuze prijzen op de festivals van Londen, San Sebastián en Zürich, de debuutprijs van de European Film Awards en nominaties voor de Golden Globes en de Césars.

Maar ook enkele animatieprojecten deden het goed: 'Ce magnifique gâteau!' ging in wereldpremière in Cannes, kaapte een European Animation Award weg en werd genomineerd voor een Annie Award, terwijl 'Bloeistraat 11' in Annecy werd bekroond met de Cristal du court métrage.

Bovendien werden de experimentele kortfilm 'It' en de documentaire 'Ceres' geselecteerd voor de Berlinale en ging 'Sakawa' in wereldpremière tijdens IDFA. Fictiereeks 'De dag' was geselecteerd voor Séries Mania en 'Undercover' stond op het programma van het nieuwe Canneséries-festival.

Sommige talenten gingen aan het werk in het buitenland: Adil El Arbi en Bilall Fallah werden begin 2018 door Variety getipt als een van de '10 Directors to Watch' en werken sindsdien aan de regie van 'Bad Boys For Life'. Felix Van Groeningen kreeg de Hollywood Breakthough Director Award voor zijn Amerikaans debuut 'Beautiful Boy'. De coproductie 'Kursk', met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, ging in Toronto in wereldpremière en regisseur Gilles Coulier tekende een contract bij het Britse Independent Talent Group. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

Drie redenen waarom 'Dune: Part Two' beter is dan 'Part One' - Actueel
Actueel

Drie redenen waarom 'Dune: Part Two' beter is dan 'Part One'

Dune: Part Two verovert al enkele weken wereldwijd de cinemazalen. De nieuwste creatie van Denis Villeneuve is een pure streling voor het oog én oor door de prachtige weidse woenstijnshots en de toepasselijke, verrijkende soundtrack gecomponeerd door Hans Zimmer. Verder lezen...
Frans gerecht verstrengt beschermingsstatuut van acteur Alain Delon - Actueel
Actueel

Frans gerecht verstrengt beschermingsstatuut van acteur Alain Delon

De 88-jarige Franse acteur Alain Delon is door het gerecht onder het statuut van "versterkte curatele" geplaatst, een beschermingsmaatregel voor kwetsbare meerderjarigen. Delon was begin dit jaar al onder bescherming van justitie gesteld, waardoor hij geen belangrijke rechtshandelingen, zoals... Verder lezen...
De beste films op Apple TV+ - Actueel
Actueel

De beste films op Apple TV+

Apple TV+ is snel uitgegroeid tot een serieuze speler in de streamingwereld, met een indrukwekkende catalogus van films en tv-series. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: