Vlaamse films en tv-reeksen scoorden in 2018 goed in buitenland - Actueel Cinema

   - 

Vlaamse films en tv-reeksen hebben een boerenjaar achter de rug in het buitenland. In totaal werden 71 Vlaamse titels 104 keer geselecteerd voor de 40 belangrijkste internationale film- en televisiefestivals, waaronder die van Cannes, Toronto, en Berlijn. In totaal werden in 2018 wereldwijd bijna 300 prijzen uitgereikt aan Vlaamse (co)producties. Dé exponent was 'Girl', maar ook animatieprojecten deden het goed. Dat staat te lezen in het Jaarverslag van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), dat vandaag voorgesteld werd.

 Vijf Vlaamse (co)producties gingen in wereldpremière tijdens het filmfestival van Cannes. De grote blikvanger was 'Girl', de debuutfilm van Lukas Dhont, die vier prijzen wegkaapte in de Officiële Selectie, waaronder de Caméra d'Or voor beste debuut. Meteen de start van een succesvolle internationale carrière, met onder meer prestigieuze prijzen op de festivals van Londen, San Sebastián en Zürich, de debuutprijs van de European Film Awards en nominaties voor de Golden Globes en de Césars.

Maar ook enkele animatieprojecten deden het goed: 'Ce magnifique gâteau!' ging in wereldpremière in Cannes, kaapte een European Animation Award weg en werd genomineerd voor een Annie Award, terwijl 'Bloeistraat 11' in Annecy werd bekroond met de Cristal du court métrage.

Bovendien werden de experimentele kortfilm 'It' en de documentaire 'Ceres' geselecteerd voor de Berlinale en ging 'Sakawa' in wereldpremière tijdens IDFA. Fictiereeks 'De dag' was geselecteerd voor Séries Mania en 'Undercover' stond op het programma van het nieuwe Canneséries-festival.

Sommige talenten gingen aan het werk in het buitenland: Adil El Arbi en Bilall Fallah werden begin 2018 door Variety getipt als een van de '10 Directors to Watch' en werken sindsdien aan de regie van 'Bad Boys For Life'. Felix Van Groeningen kreeg de Hollywood Breakthough Director Award voor zijn Amerikaans debuut 'Beautiful Boy'. De coproductie 'Kursk', met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, ging in Toronto in wereldpremière en regisseur Gilles Coulier tekende een contract bij het Britse Independent Talent Group. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

Opnames nieuwe Bondfilm starten ten vroegste binnen twee jaar - Actueel
Actueel

Opnames nieuwe Bondfilm starten ten vroegste binnen twee jaar

Het gaat nog zeker twee jaar duren voordat het 26ste avontuur van geheim agent 007 gedraaid wordt. Dat heeft producent Barbara Broccoli gezegd in een interview met Deadline. De lange productietijd van de volgende film hangt onder meer samen met het vertrek van hoofdrolspeler Daniel Craig. "We... Verder lezen...
'Top Gun: Maverick' levert meer dan 1 miljard dollar op - Actueel
Actueel

'Top Gun: Maverick' levert meer dan 1 miljard dollar op

De Amerikaanse film 'Top Gun: Maverick' heeft wereldwijd al meer dan 1 miljard dollar opgeleverd. Het is de eerste film waarin acteur Tom Cruise meespeelt die dat voor elkaar krijgt. Het is overigens de vijftigste Hollywood-productie die meer dan 1 miljard kon opbrengen aan de kassa's. Verder lezen...
Amerikaanse actrice Mary Mara verdronken in rivier - Actueel
Actueel

Amerikaanse actrice Mary Mara verdronken in rivier

De Amerikaanse actrice Mary Mara, bekend van series als "Emergency Room" en "Law & Order", is volgens de Amerikaanse politie verdronken. De 61-jarige actrice werd zondagochtend dood aangetroffen in de Saint Lawrence rivier bij haar huis in Cape Vincent, in de staat New York. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: