Filmografie Martin Lawrence

Biografie

Martin Fitzgerald Lawrence (Frankfurt am Main (Duitsland), 16 april 1965) is een Amerikaanse acteur, komediant, regisseur en producer. Hij is vooral bekend van zijn rollen in de films Bad Boys en Big Momma's House. In Amerika is ook bekend van zijn rol in zijn eigen televisieserie Martin. 
 
Lawrence werd geboren in Frankfurt in Duitsland. Zijn vader ging bij het Amerikaanse leger. Toen Lawrence zeven was, ging zijn vader uit dienst en verhuisde het gezin naar Landover in de Verenigde Staten. Na enkele jaren scheidden zijn vader en moeder. Hij zag zijn vader weinig, en zijn moeder had twee baantjes om genoeg te verdienen. Ze werkte vaak als caissière bij diverse winkels voor Martin en zijn vijf broers en zussen. In zijn tienerjaren deed Martin aan boxen. Hoewel hij er goed in was, behaalde hij zijn grootste successen door zijn optredens als komediant. Op zijn school gaven leraren hem altijd een paar minuten van de les de tijd om een optreden te geven, waarop zijn klasgenoten altijd in lachen uitbarsten. Het was juist een leraar van Lawrence die zorgde voor grotere bekendheid door voor een optreden te zorgen bij een lokale cabaretclub. 
 
Lawrence verhuisde naar Californië, waar hij ging optreden bij de legendarische Kings Wood comedy club. Vlak na dat optreden won hij een televisieoptreden in het populaire televisieprogramma Star Search. Hij deed het erg goed in het programma. In de laatste ronde lag hij uit het programma. Toch bood Columbia TriStar Television hem een rol aan in de Amerikaanse sitcom What's Happening Now!. Dit was de eerste keer dat Lawrence als acteur optrad. 
Na zijn rol in die serie werd hij door Russell Simmons persoonlijk geselecteerd voor het presenteren van het programma Def Comedy Jam op de Amerikaanse televisiezender HBO. In dit programma kwamen veel komedianten voor, waaronder Chris Tucker, Steve Harvey en Cedric The Entertainer. 
Tegelijkertijd dat Def Comedy Jam op de televisie was, verscheen Martin voor het eerst in zijn eigen sitcom Martin, dat werd uitgezonden op Fox. Het programma werd uitgezonden van 1992 tot 1997 en was een zeer groot succes. Op 19 februari 1994 presenteerde Lawrence het programma Saturday Night Live. Hij maakte hierbij veel seksueelgetinte opmerkingen over vrouwen, waarop veel kritiek ontstond. Deze scène werd geweerd uit het programma. Het gevolg was dat Martin nooit meer in het programma mocht komen. 
In de jaren '90 begon Lawrence steeds vaker in films te spelen. In 1995 had hij een groot succes samen met Will Smith in de film Bad Boys. Toen het programma Martin werd afgerond werd Lawrence meer een filmacteur. Hij speelde in grote blockbusters als Big Momma's House en Bad Boys II. Hij verdiende vaak meer dan tien miljoen dollar per rol. Nog in 2006 speelde hij weer in een film, dit keer in het vervolg van Big Momma's House. Deze film stond korte tijd op nummer één in de Verenigde Staten.

Filmografie Martin Lawrence

Baas in eigen Bos - Familie, Avontuur, Animatie Film
oktober 2006

Baas in eigen Bos

Familie, Avontuur, Animatie Film Regie: Jill CultonIn Baas in Eigen Bos, de eerste lange animatiefilm van Sony Pictures Animation, wordt het rimpelloze leventje van Boog (Martin Lawrence), een tamme grizzlybeer, ondersteboven gehaald als hij kennismaakt met Elliot (Ashton Kutcher), een broodmager hert met één hoorn. In het rustige stadje... Verder lezen...
Bad Boys 2 - Actie, Komedie, Politie
oktober 2003

Bad Boys 2

Actie, Komedie, Politie Regie: Michael BayMet: Will Smith, Martin Lawrence, Gabrielle Union,...Narcotica-agenten Mike Lowrey en Marcus Burnett zijn terug om criminelen achter de tralies te gooien en half Florida op te blazen! Als de helden op het spoor komen van een groot-scheepse ecstacy-smokkel, krijgen ze te maken met een snode misdaadbaas, die de drugshandel in Miami wil beheersen.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: