Religulous - Bespreking Cinema

 
Schuif de woorden 'religious' (godsdienstig) en 'ridiculous' (belachelijk) in elkaar en je krijgt 'Religulous', zowel de titel als de mission statement van deze satirische documentaire van de Amerikaanse presentator/comedian Bill Maher. Samen met 'Borat'-regisseur Larry Charles trok hij de wereld rond om aan gelovigen van allerlei slag te vragen waar ze hun geloof precies op baseren. Het is hem daarbij vooral om te doen om de inherente potsierlijkheid van godsdienst bloot te leggen en aan te tonen hoe waanzinnig het is om blind en zonder enige twijfel een god te aanbidden. Laten we wel zijn: aan Mahers missie valt weinig te tornen, al plaats je er wel meteen bepaalde reserves bij. Het heeft iets overbodigs om geloof aan te vallen dat mensen zich beter in hun vel doet voelen en aan de anderen geen schade berokkent. 'Religulous' snijdt dan ook het diepst als hij de schijnheiligheid en arrogantie van sommige godsdiensten op de korrel neemt. En daar zijn meer dan genoeg voorbeelden van te vinden om een documentaire mee te vullen. 'Religulous' mist de pure komische punch van pakweg 'Borat' en Maher gaat soms dwaasweg over de schreef. Maar ik had hem toch graag als godsdienstleraar gehad. (RN)
 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Religulous

Religulous

Documentaire  Regie: Larry Charles Met: Bill Maher, Jose Luis De Jesus Miranda,... Bill Maher reist rond de wereld om mensen te interviewen over God en het geloof. Bekend om zijn scherpzinnige manier van interviewen garandeert 'Religulous' een zeer ongewone zoektocht naar spiritualiteit en antwoorden over God en religie.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: