10 films met een opmerkelijke elektronische soundtrack - Actueel Cinema

   - 

Wat een film helemaal af maakt is zijn begeleidende muziek. Als dit element goed zit, dan kan je gerust al zeggen dat de film toch iets heeft bijgedragen. Nu de festivalzomer in volle glorie is en muzikanten extra in the picture staan, leek het ons interessant om ook filmmuziek in de kijker te zetten. We kozen voor jullie 10 films uit met uitstekende elektronische muziek. Word omvergeblazen door deze soundtracks van de meest geniale artiesten. Zet ze gerust op je smartphone, want het zijn niet alleen filmscores, het zijn ook prachtige songs om mee weg te dromen. Het was geen gemakkelijke keuze, er zijn uiteraard nog veel meer vette films + soundtracks, dus feel free om nog films toe te voegen aan dit lijstje.

 

1. Pi (Darren Aronofsky, 1998)

Black Swan regisseur Aronofsky debuteerde met Pi en zette meteen een prachtexemplaar van een film én soundtrack neer. Componist Clint Mansell’s carrière kreeg met deze film een enorme boost. Recentelijk verzorgde hij nog de score voor High-Rise. Mansell staat op Pi tussen grote artiesten zoals Massive Attack, Aphex Twin en Roni Size.

Angel” - Massive Attack

P.E.T.R.O.L.” - Orbital

Kalpol Introl” - Autechre

Watching Windows” - Roni Size

Bucephalus Bouncing Ball” - Aphex Twin

 

2. Blade Runner (Ridley Scott, 1982)

Ridley Scotts futuristische thriller heeft een dystopisch sfeertje wat perfect in de hand wordt gewerkt door de filmscore van Vangelis. Vintage synths, af en toe wat saxofoon en orkestraliteiten… een ideale combinatie om de donkere mood weer te geven van deze sci-fi klassieker.  

Blade Runner Blues” - Vangelis

Memories of Green” - Vangelis

Tears in rain” – Vangelis

Love Theme” – Vangelis

 

3. Drive (Nicolas Winding Refn, 2011)

Deze zweverige soundtrack kan evengoed op je smartphone staan. De retro-achtige deuntjes van Cliff Martinez, College, The Chromatics, Desire en Kavinsky passen in feite heel goed bij de gewelddadige en donkere thriller van Deense regisseur Refn, die onlangs nog The Neon Demon uitbracht.

 “Nightcall” – Kavinsky & Lovefoxx

 “Ticking of the Clock” - The Chromatics

 “Under Your Spell” - Desire

 “Bride of Deluxe” - Cliff Martinez 

 

4. Trainspotting (Danny Boyle, 1996)

Een Schotse drugsfilm die goed weergeeft hoe het nachtleven van de jaren 90 in Groot-Brittannië eraan toeging. Een mix van elektronica en rock: zowel Blur, Elastica, Lou Reed, Iggy Pop, Goldie als Underworld passeren de revue. De soundtrack was zo sterk dat er zelfs een tweede cd werd uitgebracht met daarop liedjes die zelfs niet in de film te horen zijn (maar de producenten inspireerden bij het maken van de film).

For What You Dream Of “ - Bedrock Feat. KYO.

Born Slippy” - Underworld.

A Final Hit”  - Leftfield

 

5. Lola Rennt (Tom Tykwer, 1998)

Lola heeft 20 minuten tijd om 100,000 Duitse Marken te verzamelen om het leven van haar vriend te redden. Duitse regisseur Tom Tykwer besloot om deels de soundtrack van zijn film voor zijn rekening te nemen. Aangezien de film drie scenario’s vertoont, passen de repetitieve orkestrale en snelle drum ’n bass lijnen er netjes bij.

Running Two” ft. Franka Potente

Somebody Has To Pay” – Tom Tykwer

Believe” – ft. Franka Potente

 

6. Berlin Calling (Hannes Stöhr, 2008)

Niets beter dan een techno-king te casten voor je technofilm, dacht Duitse regisseur Hannes Stöhr. Film en muziek passen bij deze ook goed samen in de plotline. Paul Kalkbrenner speelt een Berlijnse DJ die door drugs in de kliniek belandt. Hij stond onlangs nog op Tomorrowland. Beleef zijn muziek ook in deze topfilm. Unz unz unz.

Sky and Sand” – Paul Kaklbrenner ft. Fritz Kalkbrenner

Castenets” – Paul Kalkbrenner

Mango” – Sascha Funke

 

7. Tron Legacy (Joseph Kosinski, 2010)

Dit sci-fi avontuur met Jeff Bridges in de hoofdrol kan met zijn uitstekende filmscore goed opgewaardeerd worden. Elektronica meets orkestrale muziek en dit in de vorm van Daft Punk! Geen andere artiest had voor deze film de muziek kunnen maken. Ook Wendy Carlos, die de originele Tron en A Clockwork Orange componeerde, had een sterke invloed op de twee DJ’s.

Dezzered” – Daft Punk

The Son of Flynn” – Daft Punk 

 

8. Midnight Express (Alan Parker, 1978)

Zeg je elektronische filmmuziek, zeg dan meteen ook Giorgio Moroder, die met zijn synthesizer beats als een pionier wordt beschouwd in de elektronica wereld. De film combineert disco met experimentele synths en brengen een extra feeling bij de ontwikkelingen van hoofdpersonage Billy. Deze film won zelfs een Oscar voor Best Music, Original Score.

Chase” – Giorgio Moroder

Istanbul Opening” – Giorgio Moroder

 

9. Gone Girl  (David Fincher, 2014)

Trent Reznor & Atticus Ross deden al de soundtrack voor The Social Network en wonnen daarbij een Academy Award. Voor Gone Girl wonnen ze dit niet, maar dat houdt ons niet tegen om hem te tippen. In tegendeel, bij Gone Girl past hun muziek vlekkeloos bij de ongezonde relatie van het koppel in de film.

What Have We Done To Each Other?” - Trent Reznor & Atticus Ross

Perpetual” - Trent Reznor & Atticus Ross

 “Appearances” - Trent Reznor & Atticus Ross

 

10. The Virgin Suicides (Sofia Coppola, 1999)

Eerste succesfilm van Sofia Coppola en al meteen gescoord met een soundtrack van Air. De melancholische sfeer in de film over vier tienerzusjes in de jaren 70 komt absoluut ten goede met Airs dromerige en zweverige synthesizer golven. Af en toe kan je invloeden van Pink Floyd en The Beatles spotten.

Empty House” – Air

Playground Love” – Air

Bathroom Girl” – Air

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

Luc Besson is terug met de buitengewone thriller 'Dogman' - Actueel
Actueel

Luc Besson is terug met de buitengewone thriller 'Dogman'

Wie had gedacht dat Luc Besson een van de beste dragscènes uit de recente geschiedenis zou afleveren? Dat in diezelfde film een bende honden meesterlijke criminelen blijken te zijn? En dat de prent op het Filmfestival van Venetië in première zou gaan? Nu woensdag 4 oktober verschijnt Dogman... Verder lezen...
Het najaarsprogramma van GIRLS ON FILM 2023 - Actueel
Actueel

Het najaarsprogramma van GIRLS ON FILM 2023

Girls on Film is een feministisch filmcollectief dat cinema door en over vrouwen een breder platform wil bezorgen. We vertonen maandelijks gecureerde films in De Cinema die vrouwelijke ervaringen centraal plaatsen. Deze vertoningen worden telkens gekoppeld aan een relevante gastspreker. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: