Filmografie Neil Patrick Harris

Biografie

Neil Patrick Harris (Albuquerque, 15 juni 1973) is een Amerikaans acteur en voormalig kindster. Hij maakte in 1988 zijn filmdebuut toen hij zowel in Clara's Heart als Purple People Eater verscheen. Een jaar later kreeg hij de titelrol in de televisieserie Doogie Howser, M.D.. Voor zowel Clara's Heart, Doogie Howser als zijn rol in How I Met Your Mother (sinds 2005) werd Harris genomineerd voor een Golden Globe. Laatstgenoemde serie leverde hem daarnaast zowel in 2007 als 2008 een nominatie voor een Emmy Award op. 
 
Harris begon zijn carrière als kind. Zijn eerste grote rollen kwamen in 1988 toen hij in twee films speelde: Clara's Heart, wat hem een Golden Globe-nominatie opleverde en Purple People Eater. Het jaar daarop speelde hij de hoofdrol in de televisieserie Doogie Howser, M.D.. Voor deze rol werd hij in 1992 opnieuw genomineerd voor een Golden Globe Award. Nadat de serie in 1994 stopte speelde Harris in verschillende televisieseries gastrollen. Het jaar daarop maakte hij de overstap als volwassene naar film. Sindsdien speelde hij bijrollen in verschillende films. In Harold & Kumar Go to White Castle speelde hij een drugsverslaafde versie van zichzelf. Hij speelde verschillende hoofdrollen in televisiefilms en speelde in 1999 met Tony Shalhoub in de sitcom Stark Raving Mad die na het einde van het eerste seizoen stop gezet werd. 
 
Op Broadway heeft Harris in musicals en toneelstukken gespeeld. In 2001 speelde hij Tobias Ragg in Sweeney Todd. Het jaar daarop speelde hij in Proof. In 2003 was hij Emcee in Cabaret. In 2004 speelde hij een dubbelrol in de musical Assassins. Ook speelde hij de rol van Mark Cohen in de musical Rent. 
 
Tegenwoordig speelt hij de rol van Barney Stinson in de sitcom How I Met Your Mother. Deze rol leverde hem in 2007 een Emmy Awards-nominatie op. 
 
In 2008 verscheen Harris samen met Nathan Fillion en Felicia Day in Joss Whedons 'webmusical' Dr. Horrible's Sing-Along Blog. 
 
In 2011 kreeg Harris een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame. 
 
Op 23 oktober 2006 berichtte de website www.Canada.com over de relatie van Harris met de acteur David Burtka. 
Anderhalve week later, op 3 november, kwam Harris openlijk uit voor zijn homoseksualiteit in People. 
Harris en Burtka hebben samen, via een draagmoeder, twee kinderen: Gideon Scott en Harper Grace. Deze tweeling werd geboren op 12 oktober 2010.

Filmografie Neil Patrick Harris


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: