Review Harry Potter The Exhibition in Brussel: herinneringen oprakelen in een handomdraai. - Actueel Cinema

   - 

Enthousiast kochten we onze tickets maandenlang op voorhand. No way dat we dit zouden missen. Na een aantal keren de boeken gelezen te hebben en de films voor de honderdste keer te hebben gebingewatched is het tijd voor the next level: een expo vol met Harry Potter snufjes!

Het was een bloedhete zomerdag, 9 juli 2016, toen we de ellendig lange wachtrij vervoegden aan Paleis 12. Ondertussen bewonderden we de filmposters en mochten we übersnel een foto nemen voor een green screen met toverstaf in de hand. We hadden een timeslot om 17u en zouden dus normaal snel moeten binnen zijn. Niets was minder waar. Na wat zuchten en puffen, zagen we een uur later eindelijk het einde in zicht komen. 

Eens binnen in de eerste kamer kregen we in groep een inleiding van een heel enthousiaste tovenares. Er mochten drie vrijwilligers gesorteerd worden. Uiteraard werden de kleintjes naar voren geroepen en werden zij gesorteerd. Kleintjes die zelfs de films nog niet allemaal gezien hadden (schande). Maar goed, ze werden gesorteerd en je hoopt misschien wel op een stiekem Slytherin (Zwadderich) lid, maar neen. Drie maal Griffoendor en iedereen is tevreden.

De volgende kamer was uitgerust met een aantal schermen die ons een kort overzichtsfilmpje toonden van de films. Fijn als inleiding, speciaal was het niet echt. Wel speciaal was de verwelkoming erna. Met een toeterend treingeluid, een rookkanon en een uitgedoste tovenaarsstationchef werden we toegelaten tot Harry Potter: The Exhibition!

De expo zelf is verlicht met hier en daar lampen en valse kaarsen. De duistere sfeer van magie en tovenarij wordt heel uitdrukkelijk benadrukt. (Al liepen we de spin Aragog en de centauren van het Verboden Bos bijna voorbij aangezien ze amper verlicht waren). We konden veel gedragen kledij bezichtigen van de films, zoals o.a. de roze jurk van Umbridge, de enorme kleren van Hagrid, de zwerkbalkledij van het WK Zwerkbal, de Death Eaters enz. Ook veel attributen worden tentoongesteld, zoals de bril van Harry Potter, de gruzielementen, de gouden snaai, Hagrids drakenei, de relieken van de dood, het buffeteten van in de eetzaal en nog veel meer. 

                                 

                               

Af en toe is er iets interactief: je kan Mandragora’s uit hun bloempotten trekken, een zwerkbal gooien in één van de drie ringen (eigenlijk zoals op de kermis) en in Hagrids zetel neerploffen (maar blijf niet te lang zitten, want er staat waarschijnlijk al een kleine wachtrij achter jou). Er zijn ook decorstukken te zien zoals de grote deur van de eetzaal. En ook Dobbie, Knijster, Scheurbek en Felix de Feniks zijn van de partij. 

Net als je het leuk begint te vinden om herinneringen aan de boeken en films op te rakelen, kom je terecht in de shop. Smekkies in Alle Smaken aan een veel te dure prijs, wat toverstaffen, sjaals, een miniem aantal boeken… we hadden net iets meer verwacht. 

                            

Harry Potter: The Exhibition is eens fijn om door te wandelen, maar verwacht je niet aan spektakel. We hebben ons geamuseerd voor anderhalf uur (extra uur in de wachtrij uitgerekend), maar zijn niet volledig omver geblazen. Een echte fan mag dit uiteraard niet overslaan. Gaan dus! 

 

 

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: