Filmografie Jamie Lee Curtis

Biografie

Jamie Lee Haden-Guest (sinds 1996 ook wel Baroness Haden-Guest, Los Angeles, 22 november 1958) is een Amerikaans filmactrice. Ze gebruikt als actrice haar meisjesnaam Jamie Lee Curtis. Curtis won onder meer Golden Globes voor haar rollen in Anything But Love en True Lies, een American Comedy Award, een Saturn Award (beide voor True Lies) en een BAFTA Award voor Trading Places. 
 
Curtis is een dochter van de acteurs Tony Curtis en Janet Leigh. Haar eerste film betekende meteen haar doorbraak: Halloween. Ze speelde Laurie Strode, een meisje dat wordt opgejaagd door haar moordende broer Michael Myers. Curtis maakte meteen daarna nog enkele slasher-films in de vorm van The Fog, Prom Night en Terror Train (alle drie uit 1980). Het leverde haar als bijnaam Scream Queen op. 
Curtis speelde later niettemin ook in komische films, bijvoorbeeld toen ze verscheen als Ophelia in Trading Places (met Eddie Murphy en Dan Aykroyd) en in A Fish Called Wanda, als minnares van John Cleese. In 1985 speelde ze dan weer met John Travolta in de romantische dramafilm Perfect. 
 
Na Halloween en Halloween II (1981) zei Curtis de filmreeks gedag (hoewel haar stem nog wel in het derde deel werd gebruikt). De reeks mocht haar echter weer verwelkomen toen ze zeventien jaar later bereid was nogmaals Laurie Strode te spelen in het inmiddels zevende Halloween-deel, Halloween H20: 20 Years Later. De makers van Scream 3 (2000) wilden Curtis daarop graag een cameo geven in hun film, maar dit aanbod sloeg ze af. In Halloween: Resurrection (2002) was ze nogmaals van de partij. 
 
Op 18 december 1984 trouwde Curtis met acteur Christopher Guest. Samen met hem adopteerde ze in 1986 dochter Annie en in 1996 zoon Thomas. Toen Guests vader in 1996 overleed, erfden hij en zijn echtgenote de baron en barones-titel.

Filmografie Jamie Lee Curtis

Halloween - Horror
oktober 2018

Halloween

Horror Regie: David Gordon GreenMet: Judy Greer & Jamie Lee CurtisVier decennia geleden was Laurie Strode nipt ontsnapt aan de moordpartij op Halloweennacht door Michael Myers. De gemaskerde figuur die haar achtervolgd heeft is weer teruggekeerd. Laurie maakt zich op voor een laatste confrontatie met hem.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: