Filmografie Kristen Stewart

Biografie

Kristen Jaymes Stewart (Los Angeles (Californië), 9 april 1990) is een Amerikaans actrice en voormalig kindster. Hoewel ze voornamelijk in dramafilms en thrillers te zien is, hoopt ze ooit een komedie- en kostuumfilm te maken. In België en Nederland werd ze vooral bekend door haar rol als Bella Swan in Twilight. 
 
Stewart is de dochter van John Stewart, een manager en televisieproducent die werkte voor Fox Broadcasting Company. Haar moeder is afkomstig uit Australië en werkt als scenarioschrijfster. De familie verhuisde voor een korte periode naar Colorado, voordat ze terugkeerden naar Stewarts geboortestad. Ze ging van school af toen ze in de brugklas zat en kreeg sindsdien privéles om een educatie te krijgen. Ze is vooral populair bij jongeren door haar rol in 'The Twilight Saga'. 
 
Stewart maakte in 1999 haar filmdebuut, met een ongenoemde rol in de Disney Channel Original Movie The Thirteenth Year. In 2001 kreeg ze een bijrol in de onafhankelijke film The Safety of Objects, waarin ze de dochter speelde van Patricia Clarkson. In 2002 volgde haar grote doorbraak, met de gedeelde hoofdrol in de thriller Panic Room. Ze speelde hierin de dochter van Jodie Foster en kreeg positieve reacties voor haar rol en acteerspel. In eerste instantie had een andere kinderactrice de rol gekregen, met Nicole Kidman in de hoofdrol. Toen Kidman zich terugtrok en Foster de rol kreeg, ging de rol van de dochter naar Stewart wegens haar gelijkenis aan de actrice. 
 
Door het succes van Panic Room werd Stewart opgemerkt en gecast als de dochter van Dennis Quaid en Sharon Stone in de thriller Cold Creek Manor (2003). Hierna volgde haar eerste hoofdrol, in de jeugdfilm Catch That Kid (2004). Ook was ze dat jaar naast Jamie Bell te zien in Undertow (2004) en had ze de hoofdrol in de televisiefilm Speak (2004). Stewart werd geprezen om haar vertolking van Melinda Sordino. In 2005 was ze te zien in de familiefilm Zathura: A Space Adventure. Hoewel de film positief ontvangen werd, kreeg Stewarts optreden niet veel media-aandacht. Dit was volgens de New York Times te wijten aan de beperktheid van haar rol. 
 
In 2007 kreeg Stewart meer bekendheid. Aan het begin van het jaar speelde ze de hoofdrol in de horrorfilm The Messengers. Ze vertelde enthousiast te spelen in de film, omdat ze dan kon samenwerken met de regisseurs Danny en Oxide Pang. Ze speelde Meg Ryans dochter en Adam Brody's liefje in In the Land of Women (2007). Hierna kreeg ze een bijrol in de Oscargenomineerde film Into the Wild. Ze speelde Tracy Tatro, een 16-jarige hippiezangeres die een oogje krijgt op het personage dat Emile Hirsch speelde. Het was een rol waarvoor ze was genoodzaakt te zingen en persoonlijk auditie moest doen bij regisseur Sean Penn. Hierna had ze een cameo in de actiefilm Jumper (2008) en was ze te zien als Robert De Niro's dochter in What Just Happened? (2008). 
 
In november 2007 werd bevestigd dat Stewart de rol van Bella Swan zal spelen in de bovennatuurlijke actiefilm Twilight. De film kreeg veel media-aandacht en maakte van Stewart onmiddellijk een ster. Het was een film met een klein budget en Stewart vertelde nog nooit zo hard te hebben gewerkt aan een filmproject als aan Twilight. Dankzij de grote media-aandacht van het eerste deel van de Twilight Saga kon het tweede deel voorzien worden van een groter budget. Nu zijn het 4de en het 5de deel in beeld waar ze in het 4de deel gaat trouwen met Edward Cullen (gespeeld door acteur Robert Pattinson).

Filmografie Kristen Stewart

Spencer - Drama
december 2021

Spencer

Drama Regie: Pablo LarraínMet: Kristen Stewart, Sean Harris, Sally Hawkins,...Het huwelijk van Prinses Diana en Prins Charles is al lang bekoeld. Ondanks geruchten over affaires en een echtscheiding gaan de kerstfestiviteiten door op het landgoed van de koningin in Sandringham. Er wordt gegeten en gedronken en gejaagd. Diana kent het spel. 'Spencer' speelt zich af tijdens... Verder lezen...
The Runaways - Biografie
september 2010

The Runaways

Biografie Regie: Floria SigismondiMet: Kristen Stewart & Dakota FanningDe film vertelt het verhaal van de tienerband 'The Runaways' in de jaren '70. Joan Jett (Kristen Stewart) en de andere leden van hun band zijn allemaal rond de zestien wanneer ze, wonend in Hollywood, constant gemanipuleerd worden door hun manager Kim Fowley. Cherie (Dakota Fanning) vindt het eerst... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: