Filmografie Martin Freeman

Biografie

Martin Freeman (Aldershot, 8 september 1971) is een Brits acteur. Hij is vooral bekend geworden door zijn rol als Tim Canterbury in de BBC-comedyserie The Office en zijn rol als Arthur Dent in de film The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Hij zal de rol van Bilbo Baggins spelen in de twee The Hobbit-films. [1] 
 
Freeman heeft in een reeks televisieseries, theatervoorstellingen en radioprogramma's opgetreden. Ook heeft hij in een aantal films gespeeld, waaronder Ali G Indahouse (2002), Love Actually (2003) en The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005). Naast komische rollen heeft Freeman verschillende dramatische rollen gespeeld, zoals Lord Shaftesbury in de BBC-serie Charles II: The Power and the Passion (2003). Hij speelde Rembrandt in Nightwatching, een film van Peter Greenaway uit 2007. In 2007 was hij ook te zien in de komedie Hot Fuzz. In 2010 en 2012 speelde hij Dr. Watson in de Britse televisieserie Sherlock. 
 
Voor zijn rol in Sherlock won hij in 2011 de BAFTA voor beste acteur in een bijrol. Hij werd in zowel 2002 als 2004 genomineerd voor een BAFTA-prijs voor zijn rol in The Office. 
 
Freeman werd geboren in Aldershot in Hampshire als jongste zoon van Geoff en Philomena R. Norris. Hij volgde een opleiding aan de Central School of Speech and Drama. Hij woont in Hertfordshire samen met de actrice Amanda Abbington. Hij heeft twee kinderen.

Filmografie Martin Freeman


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: