Filmografie Tina Fey

Geboortedatum: 18/05/70 (50 jaar)
Meisjesnaam: Elizabeth Stamatina Fey
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Elizabeth Stamatina (Tina) Fey (Upper Darby (Pennsylvania), 18 mei 1970) is een Amerikaans schrijfster, comédienne, actrice en producent. 
 
Ze heeft in haar carrière vijf Emmy Awards, drie Golden Globes en drie SAG Awards gekregen. Fey schreef onder meer Mean Girls, 30 Rock en voor Saturday Night Live. Eén van de haar kenmerkende imitaties is die van Sarah Palin. Fey werd door Barbara Walters één van de '10 meest fascinerende mensen van 2008' genoemd. 
 
Fey werd schrijver bij Saturday Night Live (SNL) in 1997. Ze werd gepromoveerd tot hoofdschrijver in 199 Lees de volledige biografie 99. Ze kwam in 2000 ook als vast lid van SNL op televisie. Nadat ze SNL verliet in 2006, maakte Fey haar eigen serie genaamd 30 Rock. In deze serie speelt Fey een karakter genaamd Liz Lemon, de hoofdschrijfster van de fictieve komische televisieserie 'The Girlie Show with Tracy Jordan' (TGSWTJ). In het begin van 2008 speelde ze in de film Baby Mama, samen met vriendin en voormalig SNL-collega Amy Poehler. Ze won in 2009 een Golden Globe voor 'De beste actrice in een televisie serie - musical of comedy', voor 30 Rock. 
 
Fey is dochter van makelaar Zenobia 'Jeanne' Xenakes en Donald Fey, die aanmeldingsbrieven schreef voor universiteiten. Haar vader was van Duitse en Schotse afkomst en haar moeder van Griekse afkomst. 
 
Fey zag vanaf haar jeugd komedies op televisie. Ze zegt in een interview: "Ik kan me nog herinneren dat mijn ouders me op jonge leeftijd al bij films zoals Young Frankenstein naar binnen zagen glippen. We keken ook altijd Saturday Night Live, Monthy Python en oude Marx Brothers afleveringen. Mijn vader liet ons altijd opblijven om The Honeymooners te kijken. We mochten echter niet naar The Flintstones kijken, mijn vader haatte The Flintstones, hij vond dat het een rip-off was van The Honeymooners. Ik had daarom op jonge leeftijd al een heel laag niveau van "The Flintstones" weetjes voor iemand van mijn leeftijd." 
 
Ze vertelde ook dat ze in haar jeugd veel SCTV keek en Catherine O'Hara als een van haar rolmodellen ziet. 
 
Fey bezocht de Cardington Elementary School en de Beverly Hills Middle School in Upper Darby. Op de middelbare school kwam ze erachter dat ze iets met komedie wilde gaan doen, nadat ze daarover las een schoolproject. Ze studeerde af aan de Upper Darby High School in 1988

Filmografie Tina Fey

Admission - Komedie

Admission

Komedie 
Megamind - Familie, Komedie, Animatie Film

Megamind

Familie, Komedie, Animatie Film 
december 2010
Baby Mama - Komedie

Baby Mama

Komedie 
november 2008