Filmografie Tina Fey

Biografie

Elizabeth Stamatina (Tina) Fey (Upper Darby (Pennsylvania), 18 mei 1970) is een Amerikaans schrijfster, comédienne, actrice en producent. 
 
Ze heeft in haar carrière vijf Emmy Awards, drie Golden Globes en drie SAG Awards gekregen. Fey schreef onder meer Mean Girls, 30 Rock en voor Saturday Night Live. Eén van de haar kenmerkende imitaties is die van Sarah Palin. Fey werd door Barbara Walters één van de '10 meest fascinerende mensen van 2008' genoemd. 
 
Fey werd schrijver bij Saturday Night Live (SNL) in 1997. Ze werd gepromoveerd tot hoofdschrijver in 1999. Ze kwam in 2000 ook als vast lid van SNL op televisie. Nadat ze SNL verliet in 2006, maakte Fey haar eigen serie genaamd 30 Rock. In deze serie speelt Fey een karakter genaamd Liz Lemon, de hoofdschrijfster van de fictieve komische televisieserie 'The Girlie Show with Tracy Jordan' (TGSWTJ). In het begin van 2008 speelde ze in de film Baby Mama, samen met vriendin en voormalig SNL-collega Amy Poehler. Ze won in 2009 een Golden Globe voor 'De beste actrice in een televisie serie - musical of comedy', voor 30 Rock. 
 
Fey is dochter van makelaar Zenobia 'Jeanne' Xenakes en Donald Fey, die aanmeldingsbrieven schreef voor universiteiten. Haar vader was van Duitse en Schotse afkomst en haar moeder van Griekse afkomst. 
 
Fey zag vanaf haar jeugd komedies op televisie. Ze zegt in een interview: "Ik kan me nog herinneren dat mijn ouders me op jonge leeftijd al bij films zoals Young Frankenstein naar binnen zagen glippen. We keken ook altijd Saturday Night Live, Monthy Python en oude Marx Brothers afleveringen. Mijn vader liet ons altijd opblijven om The Honeymooners te kijken. We mochten echter niet naar The Flintstones kijken, mijn vader haatte The Flintstones, hij vond dat het een rip-off was van The Honeymooners. Ik had daarom op jonge leeftijd al een heel laag niveau van "The Flintstones" weetjes voor iemand van mijn leeftijd." 
 
Ze vertelde ook dat ze in haar jeugd veel SCTV keek en Catherine O'Hara als een van haar rolmodellen ziet. 
 
Fey bezocht de Cardington Elementary School en de Beverly Hills Middle School in Upper Darby. Op de middelbare school kwam ze erachter dat ze iets met komedie wilde gaan doen, nadat ze daarover las een schoolproject. Ze studeerde af aan de Upper Darby High School in 1988.

Filmografie Tina Fey

Admission - Komedie

Admission

Komedie Regie: Paul WeitzMet: Paul Rudd, Tina Fey, Michael Sheen, Lily Tomlin,...Portia Nathan zit in de toelatingscommissie van de Princeton universiteit. Ze is erg gedreven en leeft haar leven volgens het boekje, zowel op haar werk als in haar relatie met faculteitscollega Mark. Bij een bezoek aan de experimentele middelbare school van New Hampshire ontmoet ze John Halsey die... Verder lezen...
Megamind - Familie, Komedie, Animatie Film
december 2010

Megamind

Familie, Komedie, Animatie Film Regie: Tom McGrathMEGAMIND: SUPERSCHURK, is een mega-grappige parodie op het superheldengenre. We volgen het verhaal van Megamind (Will Ferrell / Horace Cohen), de meest briljante slechterik die de wereld ooit gekend heeft, maar ook de minst succesvolle. Door de jaren heen heeft hij geprobeerd Metro City op elke... Verder lezen...
Baby Mama - Komedie
november 2008

Baby Mama

Komedie Regie: Michael McCullersMet: Amy Poehler, Tina Fey, Greg Kinnear,...De succesvolle en single zakenvrouw Kate heeft altijd haar carriere voor laten gaan. Ze is nu 37 en wil graag een kind. Ze blijkt echter niet zwanger te kunnen worden en schakelt prostituee Angie in om haar surrogaatmoeder te worden. Het lijkt allemaal zo simpel.Dan staat de zwangere Angie ineens... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: