Filmografie Benedict Cumberbatch

Biografie

Benedictus (Benedict) Timothy Carlton Cumberbatch (Londen, 19 juli 1976) is een Engels film-, televisie-en theateracteur. Zijn meest bekende rollen zijn onder meer: Stephen Hawking in het BBC- drama Hawking (2004); William Pitt in de historische film Amazing Grace (2006); de hoofdpersoon Stephen Ezard in de miniserie thriller The Last Enemy (2008); Paul Marshall in Atonement (2007); Bernard in Small Island (2009) en Sherlock Holmes in de moderne BBC-serie Sherlock (2010). 
 
Hij is de zoon van acteur Timothy Carlton (geboortenaam Timothy Carlton Cumberbatch) en actrice Wanda Ventham. 
 
Cumberbatch werd opgeleid op twee scholen: eerst op Brambletye School in West Sussex, en vervolgens aan de prestigieuze Harrow School in het noordwesten van Londen, waar hij begon met optreden als acteur. Na zijn afstuderen ging hij er een jaar tussenuit om Engels te doceren in een Tibetaans klooster. Hij ging toen naar de Universiteit van Manchester, waar hij drama studeerde. Op de universiteit ontmoette hij zijn vriendin, actrice Olivia Poulet. Na zijn afstuderen aldaar werd Cumberbatch verder opgeleid op de London Academy of Music and Dramatic Art. 
 
Sinds 2001 heeft Cumberbatch grote rollen gespeeld in het Open Air Theatre, Regent's Park, Almeida Theatre, Royal Court Theatre, en het Nationaal Theater. Hij werd genomineerd voor een Olivier Award voor beste prestaties in een bijrol voor zijn presentatie als Tesman in Hedda Gabler. 
 
Cumberbatch had twee aparte gastrollen in Heartbeat (2000, 2004) en een belangrijke rol in de ITV komische dramaserie Fortysomething (2003). In 2004 speelde hij zijn veelgeprezen rol als Stephen Hawking in Hawking. Voor deze rol werd hij genomineerd voor de BAFTA TV Award voor beste acteur, en hij won de Golden Nymph voor televisiefilms - beste prestaties door een acteur. 
 
In 2010-2011 speelde Cumberbatch, samen met Jonny Lee Miller, zowel Dr. Frankenstein zelf als het monster in Danny Boyles toneel, Frankenstein.

Filmografie Benedict Cumberbatch

The Courier - Thriller
juni 2021

The Courier

Thriller Regie: Dominic CookeMet: Benedict Cumberbatch & Rachel BrosnahanEen vrouwelijke koerier ontdekt op een dag een bom in het pakje dat ze momenteel in bezit heeft. Het pakje is bestemd voor de getuige van de moord op een gangsterbaas. De koerier neemt zich voor om de getuige te redden en krijgt corrupte CIA-agenten en Russische huurmoordenaars achter zich aan.
Walk with Me - Documentaire
september 2017

Walk with Me

Documentaire Regie: Marc Francis & Max PughMet: Benedict CumberbatchWalk With Me is een prachtig vormgegeven, meditatieve film over de wereldberoemde boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh. Hij woont samen met andere zen boeddhistische monniken en nonnen in Plum Village, een gemeenschap in Zuid-Frankrijk. Zij hebben hun aardse bezittingen opgegeven en hun leven... Verder lezen...
The Imitation Game - Biografie, Drama
januari 2015

The Imitation Game

Biografie, Drama Regie: Morten TyldumMet: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley,...The Imitation Game is een indrukwekkend drama over het leven en werk van Alan Turing (Benedict Cumberbatch), de briljante maar emotioneel gecompliceerde Britse wetenschapper die met zijn werk de Tweede Wereldoorlog hielp te verkorten en daarmee de levens van tienduizenden mensen heeft gered.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: