Filmografie Alan Alda

Biografie

Alan Alda, pseudoniem van Alphonso Joseph d'Abruzzo (New York City, 28 januari 1936), is een Amerikaanse acteur, schrijver, regisseur en politiek activist. Hij is de zoon van de Italiaans-Amerikaanse acteur Robert Alda en voormalig Miss New York Joan Brown. Robert runde een theater, wat er toe leidde dat zijn vrouw hem verdacht van het hebben van allerlei affaires. Ooit poogde Joan om Robert in het gezicht te steken. Een aantal jaren later scheidden ze. 
 
Toen Alan Alda zeven jaar was, kreeg hij polio, wat hem twee jaar aan het bed gekluisterd hield. In 1956 studeerde hij af aan de Fordham University. Tijdens zijn eerste jaar studeerde hij in Rome en was hij met zijn vader in Amsterdam te zien op de tv. Na zijn afstuderen zat hij zes maanden bij de U.S. Army Reserve en was hij kanonnier in Korea. Een jaar later trouwde hij met zijn huidige vrouw Arlene. Ze hebben drie kinderen en een kleinzoon. 
 
Alda begon zijn carrière in de jaren '50, als lid van de Compass Players revuegroep. Een van zijn eerste rollen was voor de televisieserie Secret file USA, die in Amsterdam werd opgenomen. 
 
Hij is het vooral bekend vanwege zijn rol van Hawkeye Pierce in de televisiereeks M*A*S*H en als presentator van de televisieshow Scientific American Frontiers. 
 
Alan Alda speelde ook het personage van de Nobelprijs-winnende natuurkundige Richard Feynman in het toneelstuk 'QED'. Dit stuk is bijna een eenmansproductie, met één hoofdrolspeler. Het werd geschreven door Peter Parnell, maar Alda produceerde en inspireerde het. 
 
Voor zijn (bij)rol in The Aviator werd hij genomineerd voor een Oscar.

Filmografie Alan Alda

Nieuws over Alan Alda

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: