Filmografie David Thewlis

Biografie

David Thewlis (geboren als David Wheeler, Blackpool, Lancashire, 9 februari 1963) is een Engels film-, televisie- en toneelacteur en tevens schrijver. Hij heeft sinds 2001 een relatie met actrice Anna Friel, met wie hij een dochter heeft. 
 
In Nederland en België is Thewlis vooral bekend door zijn vertolking van de weerwolf Remus Lupos in de Harry Potter-filmserie. 
 
Als tiener speelde Thewlis in de rockband QED, waarvoor hij en zijn collega bandleden zelf de meeste teksten en de muziek schreven. De band trad op in enkele hotels in Blackpool en kon zo hun eigen materiaal aanschaffen en een eerste opnamesessie regelen bij Storm Studios, eveneens in Blackpool. Later speelde Thewlis in de punkrockband Door 66. Thewlis deed het redelijk als muzikant en had geen ambitie om acteur te worden. Toen zijn vrienden naar de Guildhall School of Music and Drama in Londen gingen, ging Thewlis mee. 
 
Hij studeerde af in 1984. Toen hij zich wilde aanmelden bij de acteursvakbond, kwam hij erachter dat er al iemand aangemeld was onder de naam "David Wheeler". Hij koos toen zijn moeders meisjesnaam als artiestennaam. 
 
Zijn eerste baan als acteur was een theaterstuk (Buddy Holly) in Greenwich. Zijn eerste belangrijke filmrol was in de film Naked, waarvoor hij lovende kritieken en diverse prijzen kreeg (van de National Society of Film Critics (Verenigde Staten), de London Film Critics Circle, de Evening Standard, de New York Film Critics Circle en het Filmfestival van Cannes). Ondanks het "donkere" karakter van de film werd hij veel geprezen, en de rol wordt algemeen beschouwd als één van zijn beste optredens. In hetzelfde jaar verscheen hij op televisie in de film Prime Suspect 3, met onder meer Helen Mirren als tegenspeler. 
 
In de jaren negentig verscheen Thewlis in diverse films, waaronder veel fantasy- en kostuumfilms (Restoration (1995), Black Beauty (1994), Total Eclipse (1995) met onder meer Leonardo DiCaprio, The Island of Dr. Moreau (1996), Dragonheart (1996) en Seven Years in Tibet (1997)). Hij werd genomineerd voor een British Independent Film Award voor zijn rol in Divorcing Jack (1998). 
 
Hij deed auditie voor de rol van Professor Krinkel in de eerste Harry Potterfilm maar die rol ging naar Ian Hart. In 2004 werd hij echter door regisseur Alfonso Cuarón gevraagd voor de derde film uit die serie, voor de rol van Remus Lupos, een weerwolf. Hij ging naar acteur Ian Hart voor advies, en nadat die hem had verteld dat dat het meest interessante personage uit de boeken was nam hij de rol aan. Thewlis speelde de rol van Lupos ook in de vijfde, zesde, zevende en achtste film.

Filmografie David Thewlis

The Mercy - Biografie, Drama
maart 2018

The Mercy

Biografie, Drama Regie: James MarshMet: Rachel Weisz, Colin Firth, David ThewlisDe film vertelt het verhaal van de legendarische solozeiler Donald Crowhurst. In 1968 besloot hij tegen het advies van onder andere zijn vrouw mee te doen aan de Golden Globe Race. Hij zou vervolgens dagen alleen op de ocean verblijven met verregaande gevolgen...
The Lady - Drama
december 2011

The Lady

Drama Regie: Luc BessonMet: Michelle Yeoh & David ThewlisThe Lady vertelt het verhaal van de activiste Aung San Suu Kyi en haar man Michael Aris, een liefdesverhaal over opoffering, toewijding en keuzes in de strijd voor democratie. Aung San Suu Kyi beslist om Engeland achter zich te laten en naar Myanmar terug te keren om voor haar zieke moeder te... Verder lezen...
The Omen - Actie, Horror
juni 2006

The Omen

Actie, Horror Regie: John MooreMet: Liev Schreiber, Julia Stiles, Mia Farrow,...Robert Thorn, een Amerikaanse diplomaat in Rome, is opgelucht wanneer hij aan zijn vrouw kan vertellen dat ze uiteindelijk, na verschillende vruchteloze pogingen, een zoon op de wereld heeft gezet. Maar naarmate Damien ouder wordt, wordt het duidelijk dat het hier om een buitengewoon kind gaat.... Verder lezen...

Nieuws over David Thewlis


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: