Filmografie David Thewlis

Biografie

David Thewlis (geboren als David Wheeler, Blackpool, Lancashire, 9 februari 1963) is een Engels film-, televisie- en toneelacteur en tevens schrijver. Hij heeft sinds 2001 een relatie met actrice Anna Friel, met wie hij een dochter heeft. 
 
In Nederland en België is Thewlis vooral bekend door zijn vertolking van de weerwolf Remus Lupos in de Harry Potter-filmserie. 
 
Als tiener speelde Thewlis in de rockband QED, waarvoor hij en zijn collega bandleden zelf de meeste teksten en de muziek schreven. De band trad op in enkele hotels in Blackpool en kon zo hun Lees de volledige biografie eigen materiaal aanschaffen en een eerste opnamesessie regelen bij Storm Studios, eveneens in Blackpool. Later speelde Thewlis in de punkrockband Door 66. Thewlis deed het redelijk als muzikant en had geen ambitie om acteur te worden. Toen zijn vrienden naar de Guildhall School of Music and Drama in Londen gingen, ging Thewlis mee. 
 
Hij studeerde af in 1984. Toen hij zich wilde aanmelden bij de acteursvakbond, kwam hij erachter dat er al iemand aangemeld was onder de naam "David Wheeler". Hij koos toen zijn moeders meisjesnaam als artiestennaam. 
 
Zijn eerste baan als acteur was een theaterstuk (Buddy Holly) in Greenwich. Zijn eerste belangrijke filmrol was in de film Naked, waarvoor hij lovende kritieken en diverse prijzen kreeg (van de National Society of Film Critics (Verenigde Staten), de London Film Critics Circle, de Evening Standard, de New York Film Critics Circle en het Filmfestival van Cannes). Ondanks het "donkere" karakter van de film werd hij veel geprezen, en de rol wordt algemeen beschouwd als één van zijn beste optredens. In hetzelfde jaar verscheen hij op televisie in de film Prime Suspect 3, met onder meer Helen Mirren als tegenspeler. 
 
In de jaren negentig verscheen Thewlis in diverse films, waaronder veel fantasy- en kostuumfilms (Restoration (1995), Black Beauty (1994), Total Eclipse (1995) met onder meer Leonardo DiCaprio, The Island of Dr. Moreau (1996), Dragonheart (1996) en Seven Years in Tibet (1997)). Hij werd genomineerd voor een British Independent Film Award voor zijn rol in Divorcing Jack (1998). 
 
Hij deed auditie voor de rol van Professor Krinkel in de eerste Harry Potterfilm maar die rol ging naar Ian Hart. In 2004 werd hij echter door regisseur Alfonso Cuarón gevraagd voor de derde film uit die serie, voor de rol van Remus Lupos, een weerwolf. Hij ging naar acteur Ian Hart voor advies, en nadat die hem had verteld dat dat het meest interessante personage uit de boeken was nam hij de rol aan. Thewlis speelde de rol van Lupos ook in de vijfde, zesde, zevende en achtste film

Filmografie David Thewlis

The Mercy - Biografie, Drama

The Mercy

Biografie, Drama 
maart 2018
The Lady - Drama

The Lady

Drama 
december 2011
The Omen - Actie, Horror

The Omen

Actie, Horror 
juni 2006

Nieuws over David Thewlis

Harvey Weinstein wordt uitgeleverd aan Californië - Actueel

Harvey Weinstein wordt uitgeleverd aan Californië

Harvey Weinstein wordt overgedragen aan de Amerikaanse staat Californië. De gevallen filmproducent die in New York een celstraf van 23 jaar uitzit voor verkrachting en seksueel misbruik, heeft ook in Los Angeles een misbruikzaak tegen zich lopen die door zijn uitlevering van start kan gaan. Verder lezen...
9 series voor de fans van Loki - Actueel

9 series voor de fans van Loki

Ben jij ook al helemaal in de ban van Loki? Maar vind je het ook verschrikkelijk dat je steeds een week moet wachten op een nieuwe aflevering? Niet getreurd, wij hebben een oplossing. Verder lezen...
The Father: Anthony Hopkins is de ster van deze Oscarwinnende film - Actueel

The Father: Anthony Hopkins is de ster van deze Oscarwinnende film

Anthony Hopkins is een van die acteurs die beter wordt met de tijd. Voor deze rol won hij de Oscar voor Beste Acteur. Hij speelt een 83-jarige vader die geconfronteerd wordt met het proces van ouder worden. Een duetoptreden met Olivia Colman (The Crown), die zijn dochter speelt, geconfronteerd met... Verder lezen...