Filmografie Vanessa Redgrave

Biografie

Vanessa Redgrave (Londen, 30 januari 1937) is een Engelse filmactrice. Zij won voor haar rol in Julia in 1978 een Academy Award en werd hiervoor ook genomineerd voor Morgan: A Suitable Case for Treatment, Isadora, Mary, Queen of Scots, The Bostonians en Howards End. Daarnaast kreeg Redgrave meer dan twintig andere acteerprijzen toegekend, waaronder Golden Globes voor Julia en If These Walls Could Talk 2, Emmy Awards voor Playing for Time en If These Walls Could Talk 2 en de prijs voor beste actrice op het Filmfestival van Cannes voor Isadora en Morgan: A Suitable Case for Treatment. 
 
Redgrave was meer dan 75 keer te zien op het witte doek en daarnaast in meer dan vijftien televisiefilms. Zo speelde ze in onder meer Mission Impossible, The House of the Spirits, Deep Impact, Julia (Oscar), Howards End (Oscarnominatie), Murder on the Orient Express, La Bella Mafia, Wilde, The Pledge en Venus. 
 
Redgrave komt uit een filmgeslacht. Haar ouders zijn acteurs Michael Redgrave en Rachel Kempson (Lady Redgrave). Daarnaast verdienden ook haar zus Lynn Redgrave, broer Corin Redgrave en dochters Natasha Richardson en Joely Richardson hun sporen met acteren. Van Natasha moest ze noodgedwongen afscheid nemen toen zij in 2009 omkwam na een ski-ongeluk. Redgrave kreeg beide dochters met haar eerste echtgenoot, regisseur Tony Richardson (1962-1967). Ze hertrouwde in 2006 met acteur Franco Nero. Met hem kreeg ze in 1969 zoon Carlo Gabriel Nero. 
 
Redgrave heeft de Tsjetsjeense politicus Ahmed Zakajev geholpen toen hij problemen had met de Russische regering, door zijn zaak onder de internationale aandacht te brengen. 
 
Redgrave laat zich ook kennen als politiek activiste, ze steunt onder meer het streven van de Palestijnen naar een eigen staat. Vanwege dit gegeven kwam er kritiek van Joodse zijde toen zij in 1980 de rol van een Joodse overlevende van een concentratiekamp speelde in de televisiefilm Playing for Time. Voor deze rol kreeg ze in 1981 een Emmy Award.

Filmografie Vanessa Redgrave

Venus - Drama, Komedie
augustus 2007

Venus

Drama, Komedie Regie: Roger MichellMet: Peter O'Toole, Leslie Phillips,...Maurice en Ian zijn nooit echt doorgebroken als acteur. De vrienden zijn nu in de zeventig en genieten van hun oude dag. Als Ian's puberende achternicht arriveert om voor hem te zorgen, wordt hun gemoedelijke routine ruw verstoord...
The White Countess - Drama
mei 2006

The White Countess

Drama Regie: James IvoryMet: Ralph Fiennes, Natasha Richardson,...Shanghai, 1936 was een kruising van politieke intriges, een verzameling van militaire machten, internationale handel en onderwereld cultuur. Twee mensen gevat in die maalstroom smeden een band aan de vooravond van de Japanse invasie: de mooie Russische gravin Sofia, verplicht door omstandigheden... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: