Infos

Geregisseerd door : Lodewijk Crijns
In de zalen vanaf: 28 november 2012
Speelduur: 91 minuten
Genre: Drama
Land : Nederland (2012)
Originele taal: Nederlands

 Synopsis

Gymnasiumverlater David (20 jr.) doet niets en wil niets, tot grote ergernis van zijn elitaire Joodse ouders met wie hij in Amsterdam-Zuid woont. Al Davids vrienden studeren al op de universiteit. Maar David heeft geen interesse in het volgen van de geijkte paden, zoals dat in zijn milieu van hem verwacht wordt. David heeft een seksuele obsessie voor rondborstige negerinnen met gouden tanden en dikke billen. Maar in Oud-Zuid wonen die niet. Er wonen 'alleen maar nette mensen', zoals zijn moeder het benoemt. David besluit zijn relatie met zijn saaie Joodse jeugdliefde Naomi te beëindigen en begint aan een 
zoektocht naar de vrouw van zijn dromen. In de Bijlmer, want daar blijkt het soort meisjes te wonen dat hem zo fascineert. 
In het zwarte uitgaansleven van Zuidoost ontmoet hij Rowanda (23), een welgeschapen Surinaamse tienermoeder. Zij voldoet aan Davids wensen en hij begint een relatie met haar. Bij zijn elitaire achterban in Amsterdam-Zuid stuit dit op hevig onbegrip. David gaat daar halsstarrig tegen in, waardoor het contact met zijn jeugdvrienden en de relatie met zijn ouders verslechtert. Maar ook in zijn relatie met Rowanda stuit hij op moeilijkheden vanwege grote culturele verschillen en voortdurende miscommunicatie. Ze kunnen samen geen echt gesprek voeren en dat is toch de basis voor een goede relatie, beseft hij. Rowanda is bovendien zo jaloers en opvliegend dat hun relatie bij de allerkleinste misstap van David al uit elkaar klapt. 
In de collegiale vriendenkring van zijn vader, die hoofdredacteur van een 
actualiteitenprogramma op tv is, maakt David kennis met Rita. Ze is een stagiaire van zijn vader, ze is intellectueel, maar David gruwt van haar omdat ze in zijn ogen krampachtig probeert te horen bij de blanke elite waar David zich zo tegen af zet. 
Hoewel hij met haar een echt gesprek kan voeren, loopt dat direct uit op ruzie. Davids lamlendige gedrag en grote mond leiden er toe dat zijn vader de ouderlijke geldkraan voor hem dicht draait in een poging hem tot een studie te dwingen. Maar David blijft weigeren iets concreets te gaan doen met zijn leven. 
Onder invloed van Rowanda's Surinaamse neef Ryan raakt hij verzeild in seksuele 
avonturen die uitmonden in perverse escapades. David verandert in het clichébeeld van de overspelige, leugenachtige zwarte man, die voortdurend geld moet lenen bij zijn vrienden omdat hij altijd rood staat. Het leidt allemaal tot nog meer verwijdering van zijn oude achterban. Het dieptepunt wordt bereikt wanneer de roddels over Davids perversiteiten in de Bijlmer beginnen rond te zingen in Oud-Zuid. Waarop zijn vader hem het huis uit schopt. Een grote schok voor David, die had hij niet verwacht. Hij zoekt steun bij zijn ex Rowanda. Die wijst hem gewelddadig af omdat hij haar bedrogen heeft met andere vrouwen. Nu beseft hij pas hoe veel zijn Joodse ex Naomi voor hem betekende. Maar hij is te laat. Naomi is wat begonnen met Davids oude vriend Daan. Nu heeft hij niemand meer. 
David stort volledig in. Voor zijn gevoel hoort hij nergens meer bij. Hij heeft geen vriendin meer, geen vrienden, geen ouders die hem steunen, geen geld, geen huis. David is terecht gekomen in een zware identiteitscrisis. Als hij niet bij de zwarten past, bij wie hoort hij dan wel? Bij de Hollanders? De Joden? Of bij de Marokkanen die door Davids Arabische uiterlijk wel een soortgenoot in hem denken te zien? Tijdens deze identiteitscrisis ontmoet hij Rita weer, de stagiaire van zijn vader. Ze prikt gemakkelijk door zijn masker van problemen heen en confronteert hem met zijn eigen tekortkomingen. David raakt volledig door haar gefascineerd wanneer haar verborgen 
kant van de rauwe negerin voor hem zichtbaar wordt. Zij moet niks van hem hebben.  
Maar het brengt hem tot inkeer. En ook tot rust. Want David beseft dat de perfecte negerin die intellectueel, rondvormig en rauw is, werkelijk bestaat. Hij moet haar alleen nog zien te veroveren. Gemotiveerd door Rita's confrontatie gaat David voor het eerst in zijn leven werken. Bij een fastfoodketen, om financieel zelfstandig te zijn. En daar ontmoet hij haar weer. Het lukt niet zomaar om haar te veroveren. Maar dankzij Davids passie voor Rita (die Sherida blijkt te heten, Rita was haar Hollandse schuilnaam) heeft zijn grote scepsis tegenover het leven plaats gemaakt voor positieve levenslust.

 VOD

Bekijk Alleen maar Nette Mensen via video on demand/streaming.

 Trailers

 Meningen

 Mening van de pers

Meer bekijken...

 Mening van bloggers

Meer bekijken...

 Andere films nu in de bioscoop...

Emperors of Nothing - Documentaire
7
08 mei 2024

Emperors of Nothing

Documentaire Regie: Cédric GerbehayeEen meeslepende blik op het leven in een Brusselse gevangenis die berucht is om zijn bikkelharde omstandigheden. Via het dagelijkse leven van de mannen en vrouwen die er wonen, onthult de film de kwetsbaarheid en de hoop van een mensheid die zich probeert te verzetten tegen haar eigen ontkenning

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: