'Bad Boys: Ride or Die', een rollercoaster van actie - Actueel Cinema

   - 
'Bad Boys: Ride or Die', een rollercoaster van actie

Al vier films lang beschermen gewezen "stoute jongens" Mike en Marcus de stad Miami tegen crimineel tuig. Of ze maken er een chaotisch boeltje van, het is maar hoe je het bekijkt. In Bad Boys: Ride or Die schiet het duo alweer in actie, deze keer zijn ze echter zelf het mikpunt van de verdachtmakingen en worden ze opgejaagd door hun eigen collega's.

Rozengeur en maneschijn

Bij de eerste beelden valt meteen de huisstijl op van onze Belgische topregisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah (afgekort Adil & Bilall), de breinen achter Black (2015), Patser (2018) en Rebel (2022). Retro neonkleuren, bloederige actiescènes en opvallend creatief camerawerk begeleid door hiphop beats die al even hard door de oren knallen als de geweerschoten.

Voordat alles in het honderd loopt, lijkt alles nog rozengeur en maneschijn bij de families van "Bad Boys" Mike (Will Smith) en Marcus (Martin Lawrence). De eerste trouwt, de tweede overleeft een hartaanval en voelt zich daarna onoverwinnelijk. Veel tijd om te bekomen van beide gelegenheden is er niet, want al snel wordt wijlen commissaris Howard van het Miami Police Department erin geluisd door kartelgangsters. Aan Mike en Marcus om zijn naam te zuiveren. Wat ze dan nog niet weten is dat ze hun eigen naam ook nog moeten zuiveren, op de vlucht na een valstrik.

Matig plot, heerlijke scènes

Er valt dus heel wat te zuiveren, en dat gebeurt met de nodige bloedvergieten. We worden getrakteerd op actiescenes die alleen Adil & Bilall ons kunnen geven. Dat en enkele goedgeplaatste, terugkerende 'inside jokes', verpakt in vernuftig camerawerk en een goede muziekselectie doen de rest (de hartaanval-scène bezorgde me op een of andere manier kippenvel).

De plot verdwijnt een beetje op de achtergrond, aangezien die op zich niet erg vernieuwend is: een corrupte flik in het korps beschermt een kartelbaas, de eerlijke flikken moeten de waarheid aan het licht brengen, en de explosieve apotheose ontvouwt zich op een afgelegen plek, waar al het vuur uit de hel neerdaalt. Kan ermee door.

Van Bad Boy naar Good Boy?

Hoewel sequels, prequels en spin-offs niet altijd goed uitpakken, blijft de chemie tussen Will Smith en Martin Lawrence de reden waarom we smelten voor deze Bad Boys. Al lijkt Will deze keer iets braver dan in de vorige films. Er is toch wat van het "Bad Boy"-karakter weggegaan. We zien redelijk wat emotie, wat hem eerder een "Good Boy" allure geeft. Misschien is het de tijdsgeest, en worden we aangemoedigd om niet altijd een masker op te zetten, maar ons van tijd tot tijd kwetsbaar op te stellen. Toch, wanneer je denkt dat je in een therapiesessie bent beland, laten de luide geweerschoten je eraan herinneren waar je echt in zit: een rollercoaster van actie.

Journalist: Joachim Ferier

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Komt er nog een Minions spin-off? - Actueel
Actueel

Komt er nog een Minions spin-off?

Nadat "Despicable Me 4? de 4 juli vakantie in de VS en een start van $230 miljoen aan de wereldwijde box office domineerde, hebben Universal en Illumination aangekondigd dat "Minions 3? het volgende hoofdstuk in de populaire animatiefranchise zal zijn. Verder lezen...
Bad Boys: Ride or Die

Bad Boys: Ride or Die

Actie, Avontuur  Regie: Adil El Arbi & Bilall Fallah Met: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens,... De legendarische Bad Boys, Will Smith en Martin Lawrence, zijn terug met hun iconische mix van explosieve actie en buitensporige humor. Maar deze keer zijn de topagenten van Miami op de vlucht en worden ze Amerika's meest gezochte mannen.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: