Fellini Forward: Campari verbindt genialiteit met Artificiële Intelligentie - Actueel Cinema

   - 

Aangeboden door CAMPARI

Federico Fellini, onbetwist genie van de filmwereld uit de tweede helft van de 20ste eeuw, draaide pas in 1984 zijn eerste reclamefilm, voor Campari. ‘Oh, che bel paesaggio!’ ging trouwens niet alleen daarvoor de geschiedenis in. Deze kortfilm van de maestro, een bitterzoet visueel meesterwerk in een droomachtige sfeer, speelt zich af in het gebruikelijke feeërieke universum van de kunstenaar. Het is een klassieker geworden, die tegelijk de namen van Fellini en Campari onlosmakelijk met elkaar heeft verbonden.

In het kader van de ambitieuze filmprojecten die Campari in zijn reeks Red Diaries presenteert, heeft een team van experts op het gebied van film en nieuwe technologieën zich in 2021 gebogen over het creatieve genie van Federico Fellini (die in 1993 overleed). Er werd gepraat met voormalige medewerkers en filmhistorici, films werden gecompileerd, en op al deze tastbare gegevens werd vervolgens artificiële intelligentie losgelaten. Een scenarioschrijver had misschien een eerbetoon of een pastiche kunnen bedenken, ‘Fellini Forward’ is echter veel revolutionairder en resulteerde in een hommage die is gebaseerd op een vernieuwende mix van rationele berekeningen en menselijke verbeelding, ruwe gegevens bekomen door machine learning en emoties van een veel mystiekere aard. De op die manier gecreëerde kortfilm maakt deel uit van een in de filmwereld vooralsnog weinig bekende kunstvorm!

Campari en Fellini: cinematografisch erfgoed en creatief futurisme.

‘Fellini Forward’ is een project dat veel respect betoont voor de uitzonderlijke persoonlijkheid van de grote Italiaanse regisseur. Vanaf het begin werd het uitgevoerd in nauwe samenwerking met Francesca Fabbri Fellini, nicht van de filmmaker. “Ik denk dat een project als dit Federico's nalatenschap en visie echt eert”, zegt ze. “Hij putte in zijn films veel inspiratie uit zijn eigen verleden, maar keek ook altijd naar de toekomst. De benadering van dit project in samenwerking met Campari is vrij gelijkaardig, geworteld in een zeker erfgoed maar ook zeer futuristisch.”

Marcus du Sautoy, de AI-deskundige die bij het ‘Fellini Forward’-project betrokken was, noemt het op zijn beurt een creatieve revolutie: “Het is een buitengewoon vruchtbare vondst gebleken dit werk te benaderen door middel van AI, een nieuw instrument dat ons in staat stelt gegevens te analyseren op een manier die voor de menselijke geest onmogelijk is. Ik zou het zelfs willen vergelijken met de telescoop die Galileo in staat stelde verder in het heelal te kijken dan voordien ooit mogelijk was geweest. Voor dit project werd elk frame van elke Fellini-film geanalyseerd. Het gebruik van artificiële intelligentie in de creatieve industrie maakt deel uit van een uiterst opwindende evolutie, die ons vanaf nu in staat zal stellen nieuwe ideeën te ontwikkelen. AI zal ons toelaten onze eigen grenzen te verleggen en nieuwe verhalen te creëren!”

Fellini Forward: een wereldwijd project!

‘Fellini Forward’ is een wereldwijd project van Campari. Deze unieke kortfilm werd in Rome opgenomen door Maximilian Niemann, en wordt vertoond samen met een documentaire van 45 minuten, een making of waarin de ontwikkeling en het creatieve proces van de film, dat we te danken hebben aan Zackary Canepari en Drea Cooper, worden toegelicht. Deze is te bekijken op verschillende video-on-demand-platforms. De toekomst van de cinema is hiermee begonnen…

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: