"Nomadland" grote winnaar, Belgische coproductie haalt 2 Oscars binnen - Actueel Cinema

   - 

De film "Nomadland" is met drie overwinningen in "grote" categorieën de uitgesproken winnaar van de 93ste Oscar-uitreiking. De film won de Academy Award voor de beste film, de beste regisseur en de beste actrice. Een hele hoop films nemen zondag twee beeldjes mee naar huis, waaronder de Belgische coproductie "Sound of Metal". 

"Nomadland" schreef ook geschiedenis met zijn Oscars. Zo werd de Chinees-Amerikaanse Chloe Zhao zondag de eerste niet-blanke vrouw die de Oscar voor beste regisseur won en ook de tweede vrouw die de award won, na Kathryn Bigelow in 2009. Voor het eerst waren er ook twee vrouwen genomineerd in de categorie, naast Zhao ook Emerald Fennell voor "Promising Young Woman". En Frances McDormand voegt een derde Oscar toe aan haar palmares. Ze is de enige vrouw met drie beeldjes, enkel Meryl Streep, Ingrid Bergman en Katharine Hepburn hebben er eentje meer. "Sound of Metal" schreef dan weer geen geschiedenis: de film kon als eerste Belgische coproductie de Oscar voor de beste film te winnen, maar dat is dus niet gelukt.

Met drie Oscars doet "Nomadland" het zeker goed, maar niet uitzonderlijk. Bovendien hebben heel wat films twee Oscars binnengehaald, zoals "Sound of Metal" (beste geluid en beste montage), "The Father" (beste acteur en beste bewerkte scenario), "Soul" (beste animatiefilm en beste originele muziek), "Judas and the Black Messiah" (beste acteur in een bijrol en beste originele nummer) en "Ma Rainey's Black Bottom" (beste haar en make-up en beste kostuumdesign). Verwacht werd dat ook de award voor de beste acteur naar de film zou gaan, naar de in 2020 overleden Chadwick Boseman, maar uiteindelijk won Anthony Hopkins die Oscar dus. En ook "Mank", met 10 nominaties de koploper in aanloop naar de Oscars, neemt "slechts" twee beeldjes mee naar huis, die voor beste productiedesign en beste cinematografie. Ook "The Trial of the Chicago 7" stelde teleur. De Netflix-film over zeven mensen die terechtstaan na de rellen tijdens de Democratische Nationale Conventie in 1968, was zes keer genomineerd maar kon geen enkele nominatie verzilveren. (Belga / Belga)

© Shutterstock

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: