Filmografie Aaron Sorkin

Geboortedatum: 09/06/61 (57 jaar)
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Aaron Sorkin groeide op in een Joods gezin in Scarsdale, New York. Zijn moeder was lerares en zijn vader advocaat.[1][2] Na de middelbare school begon Sorkin aan de Universiteit van Syracuse, waar hij in 1983 afstudeerde met een Bachelor of Fine Arts in Musicaltheater. 
[bewerken]Theater 
Na zijn afstuderen verhuisde Sorkin naar New York City, waar hij een voorliefde voor het scenarioschrijven ontdekte. In de jaren tachtig schreef hij zijn eerste toneelstukken en verwierf snel een bekende naam in het New Yorkse theaterwereldje. Zijn meest bekende toneelstuk was A Few Good Men Lees de volledige biografie n, waarvan de filmrechten al vóór de première werden opgekocht door Hollywood producent David Brown.[3] 
[bewerken]Scenarioschrijver (1991-1998) 
Castle Rock Entertainment nam Sorkin daarop aan om zijn theaterstuk te herschrijven voor een filmadaptatie. De film, geregisseerd door Rob Reiner, bleek een groot succes aan de kassa. Sorkin werkte inmiddels onder contract bij Castle Rock[4] en schreef voor hen nog twee scenario's. Eerst Malice, een medische thriller met Nicole Kidman en Alec Baldwin die uitkwam in 1993 en The American President, een romantische komedie uit 1995. 
Naast zijn vaste contract sleutelde Sorkin als 'script doctor' aan scenario's van andere films, zo schreef hij enkele dialogen voor Sean Connery en Nicolas Cage in The Rock en wijzigde enkele scènes voor Will Smith in Enemy of the State.[5] 
[bewerken]Televisie (1998-2007) 
Aan het einde van de jaren negentig begon Sorkin met het ontwikkelen van een televisieserie. Sports Night werd een komedie over het reilen en zeilen van een sport show (á la Studio Sport) voor het televisiestation ABC. De serie werd na twee seizoenen gestopt vanwege tegenvallende kijkcijfers. 
Maar inmiddels was Sorkin al bezig aan een volgende televisieserie. The West Wing is een televisiedrama over de verwikkelingen rondom de fictieve Amerikaanse president Josiah 'Jed' Bartlet (gespeeld door Martin Sheen) en de leden van zijn staf in het Witte Huis. De pilot werd uitgezonden in 1999 en geproduceerd door Warner Bros. Television. Het eerste seizoen won uiteindelijk het recordaantal van 9 Emmy Awards.[6] Voor de eerste vier seizoenen schreef Sorkin zelf nog mee aan vrijwel elke aflevering. De serie stopte uiteindelijk in 2006 na zeven seizoenen. 
De derde serie die Sorkin produceerde en schreef was Studio 60 on the Sunset Strip. Deze serie bood een kijkje achter de schermen van een grote sketch show zoals Saturday Night Live. In september 2006 zond NBC de pilot uit en de serie werd ontvangen met positieve waarderingen. Toch vielen die cijfers naarmate het seizoen vorderde tegen en werd de serie door NBC geschrapt.[7] 
[bewerken]2004 - heden 
Sorkin had het theater nog niet achter zich gelaten en schreef daarvoor The Farnsworth Invention, dat in 2007 in het La Jolla Playhouse in Californië in première ging. Ook herschreef hij A Few Good Men omdat het stuk in 2005 ook in Londen werd opgevoerd.[8] 
Universal Studios vroeg Sorkin vervolgens om het non-fictie boek Charlie Wilson's War the herschrijven als filmscript. In 2007 kwam de film uit met Tom Hanks als de kleurrijke Texaanse senator Charlie Wilson en geregisseerd door Mike Nichols. 
In augustus 2008 liet Sorkin weten dat hij het script aan het schrijven was voor een film over het ontstaan van Facebook.[9] Die film, The Social Network, ging in première op 1 oktober 2010. Sorkin won een Oscar, een BAFTA en een Golden Globe voor zijn script. 
In 2011 komt de film Moneyball uit, waaraan Sorkin ook meeschreef

Filmografie Aaron Sorkin

Nieuws over Aaron Sorkin

De durvers achter 'Torpedo' - Actueel

De durvers achter 'Torpedo'

De opnames van 'Torpedo' zijn enkele dagen geleden van start gegaan. 'Torpedo' moet een avontuurlijke duikbootfilm worden die zich afspeelt tijdens WO II. Regisseur is Sven Huybrechts en de producers zijn Kobe Van Steenberghe en Hendrik Verthé, dezelfde durvers die ook al 'Patser', 'Black' en 'Image... Verder lezen...    Verder lezen op Cinevox
Scarlett Johansson ziet af van filmrol als transgender na protest - Actueel

Scarlett Johansson ziet af van filmrol als transgender na protest

Scarlett Johansson zou de rol van transgenderman Dante Gill spelen in de film 'Rub and Tug', over een misdaadkoning die een massagesalon gebruikte als dekmantel voor prostitutie. Er volgde kritiek op de casting van Johansson; velen vroegen zich af waarom de rol niet naar een transgenderactrice ging.
Johnny Depp en ex-managers sluiten overeenkomst - Actueel

Johnny Depp en ex-managers sluiten overeenkomst

Johnny Depp heeft een akkoord bereikt met zijn voormalige management. De Amerikaanse acteur klaagde The Management Group (TMG) eerder aan voor fraude en eiste 25 miljoen dollar (21 miljoen euro).
Game of Thrones voert nominatielijst Emmy Awards aan - Actueel

"Game of Thrones" voert nominatielijst Emmy Awards aan

Met 22 nominaties leidt de middeleeuwse fantasyreeks 'Game of Thrones' de nominatielijst voor de Emmy Awards. De Amerikaanse televisieprijzen worden dit jaar voor de 70e keer uitgereikt.
Bedenker 'La Casa de Papel' sluit exclusieve deal met Netflix - Actueel

Bedenker 'La Casa de Papel' sluit exclusieve deal met Netflix

Alex Piña, de bedenker en producent van de hitserie 'La Casa de Papel', gaat exclusief voor Netflix meerdere series bedenken en schrijven. De Spanjaard heeft een exclusieve deal gesloten met de streaminggigant.
Stormy Daniels opgepakt in stripclub - Actueel

Stormy Daniels opgepakt in stripclub

Pornoster Stormy Daniels is opgepakt toen ze aan het werk was in een stripclub in Ohio. Dat tweet haar advocaat Michael Avenatti vandaag. Daniels raakte vooral bekend omdat ze de Amerikaanse president Donald Trump in verlegenheid bracht. De twee zouden een korte verhouding gehad hebben, en kort... Verder lezen...
Game of Thrones voert nominatielijst Emmy Awards aan - Actueel

"Game of Thrones" voert nominatielijst Emmy Awards aan

Met 22 nominaties leidt de middeleeuwse fantasyreeks 'Game of Thrones' de nominatielijst voor de Emmy Awards. De Amerikaanse televisieprijzen worden dit jaar voor de 70e keer uitgereikt.