Filmografie Aaron Sorkin

Geboortedatum: 09/06/61 (57 jaar)
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Aaron Sorkin groeide op in een Joods gezin in Scarsdale, New York. Zijn moeder was lerares en zijn vader advocaat.[1][2] Na de middelbare school begon Sorkin aan de Universiteit van Syracuse, waar hij in 1983 afstudeerde met een Bachelor of Fine Arts in Musicaltheater. 
[bewerken]Theater 
Na zijn afstuderen verhuisde Sorkin naar New York City, waar hij een voorliefde voor het scenarioschrijven ontdekte. In de jaren tachtig schreef hij zijn eerste toneelstukken en verwierf snel een bekende naam in het New Yorkse theaterwereldje. Zijn meest bekende toneelstuk was A Few Good Men Lees de volledige biografie n, waarvan de filmrechten al vóór de première werden opgekocht door Hollywood producent David Brown.[3] 
[bewerken]Scenarioschrijver (1991-1998) 
Castle Rock Entertainment nam Sorkin daarop aan om zijn theaterstuk te herschrijven voor een filmadaptatie. De film, geregisseerd door Rob Reiner, bleek een groot succes aan de kassa. Sorkin werkte inmiddels onder contract bij Castle Rock[4] en schreef voor hen nog twee scenario's. Eerst Malice, een medische thriller met Nicole Kidman en Alec Baldwin die uitkwam in 1993 en The American President, een romantische komedie uit 1995. 
Naast zijn vaste contract sleutelde Sorkin als 'script doctor' aan scenario's van andere films, zo schreef hij enkele dialogen voor Sean Connery en Nicolas Cage in The Rock en wijzigde enkele scènes voor Will Smith in Enemy of the State.[5] 
[bewerken]Televisie (1998-2007) 
Aan het einde van de jaren negentig begon Sorkin met het ontwikkelen van een televisieserie. Sports Night werd een komedie over het reilen en zeilen van een sport show (á la Studio Sport) voor het televisiestation ABC. De serie werd na twee seizoenen gestopt vanwege tegenvallende kijkcijfers. 
Maar inmiddels was Sorkin al bezig aan een volgende televisieserie. The West Wing is een televisiedrama over de verwikkelingen rondom de fictieve Amerikaanse president Josiah 'Jed' Bartlet (gespeeld door Martin Sheen) en de leden van zijn staf in het Witte Huis. De pilot werd uitgezonden in 1999 en geproduceerd door Warner Bros. Television. Het eerste seizoen won uiteindelijk het recordaantal van 9 Emmy Awards.[6] Voor de eerste vier seizoenen schreef Sorkin zelf nog mee aan vrijwel elke aflevering. De serie stopte uiteindelijk in 2006 na zeven seizoenen. 
De derde serie die Sorkin produceerde en schreef was Studio 60 on the Sunset Strip. Deze serie bood een kijkje achter de schermen van een grote sketch show zoals Saturday Night Live. In september 2006 zond NBC de pilot uit en de serie werd ontvangen met positieve waarderingen. Toch vielen die cijfers naarmate het seizoen vorderde tegen en werd de serie door NBC geschrapt.[7] 
[bewerken]2004 - heden 
Sorkin had het theater nog niet achter zich gelaten en schreef daarvoor The Farnsworth Invention, dat in 2007 in het La Jolla Playhouse in Californië in première ging. Ook herschreef hij A Few Good Men omdat het stuk in 2005 ook in Londen werd opgevoerd.[8] 
Universal Studios vroeg Sorkin vervolgens om het non-fictie boek Charlie Wilson's War the herschrijven als filmscript. In 2007 kwam de film uit met Tom Hanks als de kleurrijke Texaanse senator Charlie Wilson en geregisseerd door Mike Nichols. 
In augustus 2008 liet Sorkin weten dat hij het script aan het schrijven was voor een film over het ontstaan van Facebook.[9] Die film, The Social Network, ging in première op 1 oktober 2010. Sorkin won een Oscar, een BAFTA en een Golden Globe voor zijn script. 
In 2011 komt de film Moneyball uit, waaraan Sorkin ook meeschreef

Filmografie Aaron Sorkin

Nieuws over Aaron Sorkin

Sesamstraat-acteur Caroll Spinney op pensioen - Actueel

Sesamstraat-acteur Caroll Spinney op pensioen

Caroll Spinney, de man die Big Bird en Oscar het Moppermonster gestalte geeft in de Amerikaanse versie van Sesamstraat, gaat na 50 jaar werken met pensioen. Dat heeft de acteur laten weten aan de Amerikaanse pers.
Einde van Orange Is The New Black in zicht - Actueel

Einde van "Orange Is The New Black" in zicht

Het zevende seizoen van "Orange Is The New Black" is meteen het laatste. Dat melden de makers en acteurs van de populaire Netflix-serie in een video op Twitter. Het laatste seizoen wordt volgend jaar uitgezonden.
Proces Harvey Weinstein aangespannen door Ashley Judd start in 2020 - Actueel

Proces Harvey Weinstein aangespannen door Ashley Judd start in 2020

De rechtszaak die door de Amerikaanse actrice Ashley Judd is aangespannen tegen filmbaas Harvey Weinstein, start begin 2020. Judd beschuldigt Weinstein ervan misbruik van haar te hebben gemaakt en haar haar filmcarrière te hebben beschadigd.
Claire Foy last acteerpauze in - Actueel

Claire Foy last acteerpauze in

Claire Foy, bekend van haar rol als Queen Elizabeth in 'The Crown', zal in de nabije toekomst niet meer op het scherm te zien zijn. De actrice heeft besloten om een pauze in te lassen.
Verne Troyer beroofde zichzelf van het leven - Actueel

"Verne Troyer beroofde zichzelf van het leven"

Verne Troyer, de 81 centimeter lange acteur, is eerder dit jaar om het leven gekomen door zelfdoding. Dat schrijven Amerikaanse media op basis van het rapport van de lijkschouwer.
Film Fest Gent opent met regenboogkleurige loper voor 'Girl' - Actueel

Film Fest Gent opent met regenboogkleurige loper voor 'Girl'

In Gent rolt het filmfestival een regenboogkleurige loper uit voor de première van 'Girl', de bekroonde langspeelfilm van regisseur Lukas Dhont. Het drama over een 15-jarig meisje dat geboren is in het lichaam van een jongen, gaat op de 45ste editie van Film Fest Gent in première. De regisseur... Verder lezen...
Bradley Cooper wil opnieuw op Glastonbury staan - Actueel

Bradley Cooper wil opnieuw op Glastonbury staan

Nu de geruchtenmolen over de line-up van Glastonbury op volle toeren draait, heeft ook acteur Bradley Cooper zijn wens uitgesproken om op de affiche te prijken. In 2017 verscheen hij reeds op het beroemde Pyramid Stage, als onderdeel van de opnames van zijn recente film 'A Star Is Born'. Nu zou hij... Verder lezen...