Acteur Mark Ruffalo roept in Brussel op tot bestrijding van chemische vervuiling - Actueel Cinema

   - 

Acteur en milieuactivist Mark Ruffalo heeft gisteren in Brussel opgeroepen om "helden" te zijn in de strijd tegen chemische verontreiniging, het centrale thema in zijn jongste film 'Dark Waters'. 

In de film vertolkt Ruffalo de rol van de advocaat Robert Bilott, die een lange juridische strijd voerde tegen de Amerikaanse chemiegigant DuPont, in naam van 70.000 mensen wiens drinkbaar water vervuild was door perfluoroctaanzuur (PFOA) in West Virginia. DuPont trof in 2005 een schikking met het Amerikaanse milieuagentschap EPA voor een recordbedrag van 16,5 miljoen dollar. Het belangrijkste gebruik van perfluoroctaanzuur is voor de productie van fluorhoudende polymeren zoals polytetrafluorethyleen (PTFE, beter bekend onder de merknaam teflon). De stof wordt gebruikt in sommige voedselverpakkingen en textiel, vanwege de zeer goede olie- en waterwerende werking. Maar PFOA is ook zeer schadelijk voor het milieu omdat de stof niet afbreekt, en bovendien zijn er al langer sterke vermoedens dat PFOA kankerverwekkend zou zijn.

Tijdens een persconferentie aan de zijde van regisseur Todd Haynes en Robert Bilott in het Europees Parlement verklaarde Ruffalo, die de film ook produceerde, dat "de zaken eindelijk in gang schieten inzake de bestrijding van chemische vervuiling, na vier decennia van stilstand". De acteur lanceerde tevens een campagne, 'Fight forever chemicals', en pleitte bij de autoriteiten voor het verstrengen van de reglementering inzake chemische stoffen. "We hebben hemel en aarde moeten bewegen om zaken in gang te zetten op het federale niveau, zelfs met deze film", aldus de Hulk-acteur, die hoopt dat 'Dark Waters' het publiek zal sensibiliseren en informeren over de gevaren van chemische verontreiniging. In de namiddag had hij een ontmoeting met Parlementsvoorzitter David Sassoli.

'Dark Waters' verschijnt op 26 februari in de Belgische zalen. (Belga / Belga)

© JStone / Shutterstock.com

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: