Monty Python-ster Terry Jones is overleden - Actueel Cinema

   - 

Terry Jones, een van de leden van de Britse comedygroep Monty Python, is overleden op 77-jarige leeftijd. Dat hebben zijn manager en zijn familie gemeld. Bij Jones werd in 2016 dementie vastgesteld. 

"Terry stierf in de avond van 21 januari op 77-jarige leeftijd met zijn vrouw Anna Soderstrom aan zijn zijde, na een lange en moedige strijd tegen een zeldzame vorm van dementie, die hij ook steeds met veel humor voerde", klinkt het volgens de Britse media in een mededeling van zijn familie. Jones leed aan frontotemporale dementie (FTD) en werd het publieke gezicht van de ziekte, die onder meer het spraakvermogen van patiënten aantast. Zo was hij in 2016 op de Bafta Cymru-awardceremonie om de effecten van de ziekte aan de buitenwereld te tonen, en werd hij in 2017 geïnterviewd samen zijn vriend en Monty Python-collega Michael Palin.

Jones was een van de stichtende leden van het legendarische comedygezelschap Monty Python, samen met Graham Chapman, die overleed in 1989, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle en Michael Palin. Het gezelschap raakte in 1969 wereldberoemd door het surrealistisch sketchprogramma "Monty Python's Flying Circus" op BBC. Jones schreef veel van de teksten van Monthy Python en regisseerde de films "The Holy Grail" (1975), "Life of Brian" (1979) en "The Meaning of Life" (1983). In de films en sketches van Monty Python speelde Jones niet de grootste rollen, maar hij is wel bekend voor zijn vertolkingen van norse vrouwen (de "ratbag old women" zoals BBC ze noemt) en van Britse mannen van middelbare leeftijd. Hij speelde ook de extreem obese Mr. Creosote in "The Meaning of Life", die een absurde hoeveelheid eten en drinken uitbraakt.

Jones was naast Monty Python ook bekend als schrijver en documentairemaker, vaak over de oude tijd en de middeleeuwen. Met collega-Python Michael Palin maakte Jones in de jaren zeventig ook de komische tv-serie "Ripping Yarns" voor de BBC. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...
Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: