Recordaantal vrouwelijke regisseurs van kassakrakers in Hollywood - Actueel Cinema

   - 

Volgens een nieuwe studie van het USC Annenberg Inclusion Initiative heeft het aantal kassakrakers in Hollywood dat door vrouwen is geregisseerd een recordniveau bereikt in 2019. Dat meldt Variety. 

Uit de studie blijkt dat in het afgelopen jaar ongeveer 10,6% van de honderd meest winstgevende Hollywoodfilms door vrouwen geregisserd zijn. Het gaat dan om films en filmmaaksters als Greta Gerwig ("Little Women"), Lorene Scafaria ("Hustlers"), Olivia Wilde ("Booksmart"), Lulu Wang ("The Farewell") en Melina Matsoukas ("Queen and Slim "). In feite werden twee films uit de top 10 van de meest succesvolle releases wereldwijd, "Frozen II" en "Captain Marvel," mee geregisseerd door vrouwen (respectievelijk Jennifer Lee en Anna Boden).

Het is een groot verschil met 2018 toen er slechts bij een magere 4,5% van de topfilms een vrouw in de regiestoel zat. Volgens Stacy L. Smith, een van de auteurs van de studie, zijn er tekenen van vooruitgang in het doorbreken van het glazen plafond in de hele Amerikaanse filmindustrie. In 2019 werd bijvoorbeeld 20% van de Netflix-films geregisseerd door vrouwen. Ongeveer 31% van de tv-shows of -series werd de afgelopen twee jaar door vrouwen geregisseerd. Ook binnen de indiesector is die tendens waarneembaar. Ongeveer 34,5% van de fictiefilms die de afgelopen vijf jaar geselecteerd waren voor het Sundance Film Festival waren van vrouwen afkomstig. Op een domein moet Hollywood wel nog een flinke vooruitgang boeken: minder dan 1% van alle regisseurs was een niet-blanke vrouw. Tot de niet-blanke, vrouwelijke regisseurs die een kassasucces in Hollywood geregisseerd hebben, behoren onder anderen Ava Duvernay ("Selma") en Jennifer Yuh Nelson ("Kung Fu Panda 2").

Sinds USC in 2007 begon met het bijhouden van het aantal films van vrouwelijke regisseurs, zweeft het aantal kassakrakers van vrouwelijke filmmakers rond 4,8%. Dat komt neer op een verhouding van 20 mannelijke regisseurs voor een vrouwelijke regisseur. (Belga / Belga)

 © Juan Camilo Bernal / Shutterstock.com

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

Alec Baldwin voelt zich noch schuldig, noch verantwoordelijk - Actueel
Actueel

Alec Baldwin voelt zich noch schuldig, noch verantwoordelijk

Alec Baldwin heeft in een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC gezegd dat hij zich niet schuldig of zelfs verantwoordelijk voelt voor de dood van een cameravrouw op de filmset van "Rust". De acteur beweert dat hij de trekker van de revolver die het fatale schot loste niet overhaalde en dat... Verder lezen...
Film 'Bovary' krijgt vijf nominaties voor filmfestival Milaan - Actueel
Actueel

Film 'Bovary' krijgt vijf nominaties voor filmfestival Milaan

De film 'Bovary' van Jaco Van Dormael is vijf keer genomineerd voor het filmfestival van Milaan. Het gaat om een verfilming van het gelijknamige theaterstuk van Michaël De Cock dat nog steeds door ons land tourt. Maaike Neuville en Koen De Sutter nemen zowel in de film als in de theaterversie de... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: