Recordaantal vrouwelijke regisseurs van kassakrakers in Hollywood - Actueel Cinema

   - 

Volgens een nieuwe studie van het USC Annenberg Inclusion Initiative heeft het aantal kassakrakers in Hollywood dat door vrouwen is geregisseerd een recordniveau bereikt in 2019. Dat meldt Variety. 

Uit de studie blijkt dat in het afgelopen jaar ongeveer 10,6% van de honderd meest winstgevende Hollywoodfilms door vrouwen geregisserd zijn. Het gaat dan om films en filmmaaksters als Greta Gerwig ("Little Women"), Lorene Scafaria ("Hustlers"), Olivia Wilde ("Booksmart"), Lulu Wang ("The Farewell") en Melina Matsoukas ("Queen and Slim "). In feite werden twee films uit de top 10 van de meest succesvolle releases wereldwijd, "Frozen II" en "Captain Marvel," mee geregisseerd door vrouwen (respectievelijk Jennifer Lee en Anna Boden).

Het is een groot verschil met 2018 toen er slechts bij een magere 4,5% van de topfilms een vrouw in de regiestoel zat. Volgens Stacy L. Smith, een van de auteurs van de studie, zijn er tekenen van vooruitgang in het doorbreken van het glazen plafond in de hele Amerikaanse filmindustrie. In 2019 werd bijvoorbeeld 20% van de Netflix-films geregisseerd door vrouwen. Ongeveer 31% van de tv-shows of -series werd de afgelopen twee jaar door vrouwen geregisseerd. Ook binnen de indiesector is die tendens waarneembaar. Ongeveer 34,5% van de fictiefilms die de afgelopen vijf jaar geselecteerd waren voor het Sundance Film Festival waren van vrouwen afkomstig. Op een domein moet Hollywood wel nog een flinke vooruitgang boeken: minder dan 1% van alle regisseurs was een niet-blanke vrouw. Tot de niet-blanke, vrouwelijke regisseurs die een kassasucces in Hollywood geregisseerd hebben, behoren onder anderen Ava Duvernay ("Selma") en Jennifer Yuh Nelson ("Kung Fu Panda 2").

Sinds USC in 2007 begon met het bijhouden van het aantal films van vrouwelijke regisseurs, zweeft het aantal kassakrakers van vrouwelijke filmmakers rond 4,8%. Dat komt neer op een verhouding van 20 mannelijke regisseurs voor een vrouwelijke regisseur. (Belga / Belga)

 © Juan Camilo Bernal / Shutterstock.com

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...
Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: