Recordaantal vrouwelijke regisseurs van kassakrakers in Hollywood - Actueel Cinema

    

Volgens een nieuwe studie van het USC Annenberg Inclusion Initiative heeft het aantal kassakrakers in Hollywood dat door vrouwen is geregisseerd een recordniveau bereikt in 2019. Dat meldt Variety. 

Uit de studie blijkt dat in het afgelopen jaar ongeveer 10,6% van de honderd meest winstgevende Hollywoodfilms door vrouwen geregisserd zijn. Het gaat dan om films en filmmaaksters als Greta Gerwig ("Little Women"), Lorene Scafaria ("Hustlers"), Olivia Wilde ("Booksmart"), Lulu Wang ("The Farewell") en Melina Matsoukas ("Queen and Slim "). In feite werden twee films uit de top 10 van de meest succesvolle releases wereldwijd, "Frozen II" en "Captain Marvel," mee geregisseerd door vrouwen (respectievelijk Jennifer Lee en Anna Boden).

Het is een groot verschil met 2018 toen er slechts bij een magere 4,5% van de topfilms een vrouw in de regiestoel zat. Volgens Stacy L. Smith, een van de auteurs van de studie, zijn er tekenen van vooruitgang in het doorbreken van het glazen plafond in de hele Amerikaanse filmindustrie. In 2019 werd bijvoorbeeld 20% van de Netflix-films geregisseerd door vrouwen. Ongeveer 31% van de tv-shows of -series werd de afgelopen twee jaar door vrouwen geregisseerd. Ook binnen de indiesector is die tendens waarneembaar. Ongeveer 34,5% van de fictiefilms die de afgelopen vijf jaar geselecteerd waren voor het Sundance Film Festival waren van vrouwen afkomstig. Op een domein moet Hollywood wel nog een flinke vooruitgang boeken: minder dan 1% van alle regisseurs was een niet-blanke vrouw. Tot de niet-blanke, vrouwelijke regisseurs die een kassasucces in Hollywood geregisseerd hebben, behoren onder anderen Ava Duvernay ("Selma") en Jennifer Yuh Nelson ("Kung Fu Panda 2").

Sinds USC in 2007 begon met het bijhouden van het aantal films van vrouwelijke regisseurs, zweeft het aantal kassakrakers van vrouwelijke filmmakers rond 4,8%. Dat komt neer op een verhouding van 20 mannelijke regisseurs voor een vrouwelijke regisseur. (Belga / Belga)

 © Juan Camilo Bernal / Shutterstock.com

Commentaar geven op dit artikel

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór het plaatsen
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals Algemene voorwaarden van Cinenews
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen.
Meer commentaren weergeven

Meer info over de films

Al het nieuws cinema

Tom Cruise laat zich uit over woede-uitbarsting op set - Actueel

Tom Cruise laat zich uit over woede-uitbarsting op set

De Amerikaanse acteur Tom Cruise heeft meer uitleg gegeven over de woede-uitbarsting die hij had tijdens de opnames van de Mission Impossible 7-film. Enkele crewleden hadden volgens Cruise de geldende coronamaatregelen aan hun laars gelapt. Verder lezen...
Word programmator van de bioscoop van de toekomst - Actueel

Word programmator van de bioscoop van de toekomst

Kinograph is een unieke bioscoop. Het is de eerste coöperatieve bioscoop in België en is gevestigd in de voormalige kazerne van Elsene, op de SeeU-site. De locatie geeft toeschouwers de mogelijkheid om betrokken te raken. Men kan er film op een andere manier beleven: Je krijgt er de kans om te... Verder lezen...