Amper 11 procent van topregisseurs zijn vrouwen - Actueel Cinema

    
Actueel
Amper 11 procent van topregisseurs zijn vrouwen

Hollywood blijft achter de schermen een mannenbastion, zo blijkt uit statistisch onderzoek. Slechts 11 procent van de films met de hoogste omzet in de Verenigde Staten werden het afgelopen jaar geregisseerd door vrouwen. Dat is een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien, maar nog exact even weinig als rond de eeuwwisseling. Dat meldt BBC News vandaag. 

De Britse omroep baseert zich voor de cijfers op een onderzoek dat in de Verenigde Staten werd uitgevoerd door de San Diego State University. Onderzoekers beperkten zich voor de studie tot de 250 films die in 2017 het meeste geld opbrachten. De cijfers tonen op alle vlakken een zeer ongelijke vertegenwoordiging van de geslachten. Giet je alle topfuncties samen in één categorie, dan vertegenwoordigen vrouwen het voorbije jaar met ongeveer 18 procent minder dan één vijfde van de filmindustrie in Hollywood. Het gaat dan niet alleen over regisseurs, maar ook om schrijvers, producers, redacteurs en cinematografen. Het aantal vrouwen in die jobs is tijdens de laatste 20 jaar amper toegenomen, zo blijkt. In 1998 lag het percentage nog op 17 procent. De verdeling wordt pas echt ongelijk wanneer we naar de belangrijkste functie - die van regisseur - kijken. In 2013 was 6 procent van de topregisseurs vrouwelijk, in 2014 7 procent, in 2015 9 procent. In 2016 zakte dat terug naar 7 procent. Vorig jaar was er dan weer een stijging tot 11 procent waar te nemen. Die stijging is echter weinig significant, in acht genomen dat de Hollywoodvrouwen daarmee gewoon terug op het percentage van het jaar 2000 zijn beland. 2017 is zelfs het enige jaar sinds de eeuwwisseling waarin vrouwen meer dan één tiende van de topfilms hebben geregisseerd. Tot slot blijkt ook dat aan 83 procent van de 250 topfilms geen enkele vrouwelijke schrijfster te pas is gekomen.

Op de Golden Globe Awards viel afgelopen zondag wel nog een vrouwelijke regisseur in de prijzen. Greta Gerwig mag haar solo-regiedebuut 'Lady Bird' nu officieel 'beste musical/comedy van 2017' noemen. (Belga / Belga)

Commentaar geven op dit artikel

Meer info over de film

Al het nieuws cinema

Sesamstraat-acteur Caroll Spinney op pensioen - Actueel

Sesamstraat-acteur Caroll Spinney op pensioen

Caroll Spinney, de man die Big Bird en Oscar het Moppermonster gestalte geeft in de Amerikaanse versie van Sesamstraat, gaat na 50 jaar werken met pensioen. Dat heeft de acteur laten weten aan de Amerikaanse pers.
Einde van Orange Is The New Black in zicht - Actueel

Einde van "Orange Is The New Black" in zicht

Het zevende seizoen van "Orange Is The New Black" is meteen het laatste. Dat melden de makers en acteurs van de populaire Netflix-serie in een video op Twitter. Het laatste seizoen wordt volgend jaar uitgezonden.
Proces Harvey Weinstein aangespannen door Ashley Judd start in 2020 - Actueel

Proces Harvey Weinstein aangespannen door Ashley Judd start in 2020

De rechtszaak die door de Amerikaanse actrice Ashley Judd is aangespannen tegen filmbaas Harvey Weinstein, start begin 2020. Judd beschuldigt Weinstein ervan misbruik van haar te hebben gemaakt en haar haar filmcarrière te hebben beschadigd.
Claire Foy last acteerpauze in - Actueel

Claire Foy last acteerpauze in

Claire Foy, bekend van haar rol als Queen Elizabeth in 'The Crown', zal in de nabije toekomst niet meer op het scherm te zien zijn. De actrice heeft besloten om een pauze in te lassen.
Verne Troyer beroofde zichzelf van het leven - Actueel

"Verne Troyer beroofde zichzelf van het leven"

Verne Troyer, de 81 centimeter lange acteur, is eerder dit jaar om het leven gekomen door zelfdoding. Dat schrijven Amerikaanse media op basis van het rapport van de lijkschouwer.
Film Fest Gent opent met regenboogkleurige loper voor 'Girl' - Actueel

Film Fest Gent opent met regenboogkleurige loper voor 'Girl'

In Gent rolt het filmfestival een regenboogkleurige loper uit voor de première van 'Girl', de bekroonde langspeelfilm van regisseur Lukas Dhont. Het drama over een 15-jarig meisje dat geboren is in het lichaam van een jongen, gaat op de 45ste editie van Film Fest Gent in première. De regisseur... Verder lezen...
Bradley Cooper wil opnieuw op Glastonbury staan - Actueel

Bradley Cooper wil opnieuw op Glastonbury staan

Nu de geruchtenmolen over de line-up van Glastonbury op volle toeren draait, heeft ook acteur Bradley Cooper zijn wens uitgesproken om op de affiche te prijken. In 2017 verscheen hij reeds op het beroemde Pyramid Stage, als onderdeel van de opnames van zijn recente film 'A Star Is Born'. Nu zou hij... Verder lezen...