Film Fest Gent focust op Italië voor 44ste editie - Actueel Cinema

   - 

Film Fest Gent zet de Italiaanse cinema centraal op de 44ste editie die plaatsvindt van 10 tot en met 20 oktober 2017. Op het campagnebeeld pronkt de internationaal gevierde actrice Claudia Cardinale. 

De ravissante actrice Claudia Cardinale staat centraal op het officiële campagnebeeld van Film Fest Gent 2017. "Ze is voor ons hét gezicht van de Cinema Italiana die we op deze festivaleditie willen vieren," vertelt Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Fent. "Dat Claudia Cardinale ook de poster van het komende filmfestival van Cannes siert is puur toeval. We hadden ons beeld al gekozen toen Cannes zijn affichebeeld bekend maakte. We houden vast aan onze keuze, omdat de in Tunesië uit Italiaanse ouders geboren Claudia Cardinale met haar donkere, sensuele zuiderse schoonheid en haar onvergetelijke vertolkingen het beste van de Italiaanse cinema belichaamt."


Claudia Cardinale werkte samen met de grootste Italiaanse regisseurs: Fellini (Otto e Mezzo), Visconti (Rocco e i suoi fratelli; Il Gattopardo; Vaghe stelle dell’Orsa), Sergio Leone (Once Upon a Time in the West / C’era una volta in West), Mauro Bolognini (Il Bell’Antonio). Sporadisch werkte ze ook in Hollywood (Circus World van Henry Hathaway; The Pink Panther van Blake Edwards; The Professionals van Richard Brooks), wat haar samen met Sophia Loren en Gina Lollobrigida een van de grote internationale Italiaanse sterren uit de jaren vijftig, zestig en zeventig maakt.


Italië in de kijker


In een eenmalig programma getiteld 'Focus op Italië' stellen we het beste van de nieuwe Italiaanse cinema voor en blikken we ook terug naar het glorieus verleden van een van de historisch belangrijkste filmlanden ter wereld.


Patrick Duynslaegher: "Italië lanceerde met het neorealisme de meest invloedrijke stroming uit de geschiedenis en heeft een ongelofelijk rijk en gevarieerd filmpatrimonium. Precies daarom willen we ons retrospectief luik toespitsen op één belangrijk aspect uit de Italiaanse cinema dat zeker ook in deze woelige en onzekere tijden nog resoneert: de sterk politiek geladen, sociaal geëngageerde, maar ook esthetisch opmerkelijke cinema die vooral in de jaren zeventig floreerde. Het was een zeer ideologisch gemotiveerde cinema vol maatschappijkritiek en polemiek. Daarin werden de grote kwesties aangesneden die ook nu nog het land beheersen: de kloof tussen Noord en Zuid, de maffia, de corruptie, de macht van de kerk, het (onverwerkt) fascistisch verleden, het extremisme van links en van rechts, het terrorisme, ‘de strategie van de spanning’ die de bedoeling had het land rijp te maken voor een reactionaire coup, het repressief christen-democratisch regime, de nefaste gevolgen van de consumptiecultuur."


Enkele titels van films waarin een of meerdere van die thema’s aan de orde zijn: Il Caso Mattei (1972) van Francesco Rosi; Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto (1970) van Elio Petri; Rocco e i suoi fratelli (1963) van Luchino Visconti; Il Conformista (1970) en Novecento (1976) van Bernardo Bertolucci; Porcile (1969) van Pier Paolo Pasolini; Una Giornata particolare (1977) van Ettore Scola.


9 nieuwe titels


We lichten al een tipje van de sluier van de komende festivaleditie. De volgende films gaan in première op de 44ste editie van Film Fest Gent: Call Me By Your Name van Luca Guadagnino, Blue Silence van Bülent Oztürk, 1945 van Ferenc Török, Ceux qui font les révolutions à moitié n’ont fait que se creuser un tombeau van Mathieu Denis & Simon Lavoie, Le Marquis de Wavrin van Grace Winter & Luc Plantier, Mansfield 66/67 van P. David Ebersole & Todd Hughes, Tom of Finland van Dome Karukosi, Revolution of Sound. Tangerine Dream van Margarete Keuzer en The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov van Askold Kurov.


Het volledige programma van Film Fest Gent 2017 zal op 21 september bekend worden gemaakt. Het 44ste Film Fest Gent loopt van 10 tot en met 20 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole Gent.

 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: