Filmografie François Berléand

Biografie

François Berléand (Parijs, 22 april 1952) is een Frans acteur. 
 
Berléand werd geboren als zoon van een Armeense vader, die Amerikaanse gadgets importeerde, en een Franse moeder. Hij werd aanvankelijk opgeleid voor het zakenleven en volgde daarnaast een opleiding tot acteur, een beetje tegen zijn zin. Na te zijn afgestudeerd schreef hij zich in voor een acteeropleiding van Tania Balachova, en ontmoette de regisseur Daniel Benoin. Onder diens regie speelde Berléand tussen 1974 en 1981 in een vijftiental stukken, zowel klassiek als modern. 
 
Hij was lid van de Parijse theatergroep Equipe du Splendid die van eind jaren zeventig tot begin jaren tachtig in Parijse cafés en kleinkunsttheaters optrad. Tot zijn collega's behoorden Gérard Jugnot, Thierry Lhermitte en Christian Clavier. In 1978 
 
In de jaren tachtig speelde Berléand een groot aantal bijrollen. Voor zijn rol in Ma petite entreprise (1999) van Pierre Jolivet kreeg hij in 2000 een César voor de beste mannelijke bijrol. In de jaren negentig was hij merendeels op televisie te zien, en zijn eerste grote rol in een speelfilm kreeg hij pas in Mon idole (2002) van Guillaume Canet, waarvoor hem in 2003 een César voor Beste acteur werd toegekend. 
Hij werd internationaal bekend met zijn rol in de Frans-Amerikaanse actiefilms The Transporter, Transporter 2 en Transporter 3. 
 
Berléand leeft samen met Alexia Stresi die hem in december 2008 de tweeling Adèle en Lucie schonk. Hij heeft daarnaast twee volwassen kinderen uit een eerdere relatie.

Filmografie François Berléand

Nieuws over François Berléand

De Allereerste trailer van de langverwachte actifilm 'The Crow' - Actueel
Actueel

De Allereerste trailer van de langverwachte actifilm 'The Crow'

How far would you go? Bekijk hier de eerste beelden van THE CROW, gebaseerd op het verhaal van de Amerikaanse stripserie, gecreëerd door James O'Barr. Ontdek de duistere en meeslepende wereld van regisseur Rupert Sanders, met in de hoofdrol de getalenteerde Bill Skarsgård. Vanaf 5 juni zal deze... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: