Ellen DeGeneres

Filmografie Ellen DeGeneres

Geboortedatum: 26/01/58 (62 jaar)
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Ellen Lee DeGeneres is een Amerikaanse actrice, stand-up comédienne en sinds 2003 presentatrice van een talkshow. 
 
Na haar studies communicatie op de universiteit van New Orleans had Ellen DeGeneres uiteenlopende baantjes: van koerier voor een advocatenbureau tot verkoper van stofzuigers. De ontdekking van stand-upcomedy was bepalend voor haar leven. Ze begon op te treden in clubs waar ze als vrouw tussen haar overwegend mannelijke collega's behoorlijk opviel.  
 
Haar eerste succes op televisie was met de sitcom 'These Friends Of Mine', in het tweede seiz Lees de volledige biografie zoen omgedoopt tot 'Ellen' aangezien zij al snel de spil van de serie werd. De komedie werd uitgezonden van 1994 tot 1998, had goede kijkcijfers en werd gewaardeerd door televisiecritici. Ellen DeGeneres schreef mee aan de scripts en was één van de producenten. Ze 
 
Een hoogtepunt in aandacht en kijkcijfers was de gelijktijdige coming out van DeGeneres en haar personage Ellen Morgan in de serie in april 1997. Bij deze gebeurtenis werd door de internationale pers uitgebreid stilgestaan. En niet zonder reden: Ellen DeGeneres was de eerste in Hollywood die tijdens haar carrière openlijk voor haar homoseksualiteit uitkwam en Ellen Morgan het eerste lesbische hoofdpersonage in een populaire comedy. De coming out aflevering ('The Puppy Episode') behoorde tot de best bekeken en hoogst gewaardeerde afleveringen van de serie. Na de Puppy Episode veranderde de sitcom in een serie over homoseksualiteit. De kijkcijfers daalden, sponsors trokken zich terug en ABC zette de serie stop. DeGeneres had daarna moeite om nieuw televisiewerk te krijgen en keerde daarom terug naar het stand up comedy-circuit.  
 
In 2001 maakte DeGeneres een comeback met de nieuwe comedy 'The Ellen Show'. Haar personage was opnieuw lesbisch, maar dit keer vormde dat niet het centrale thema van de show. De serie kreeg goede kritieken, maar had slechte kijkcijfers en werd na één seizoen gestopt. 
 
In 2003 sprak de stem in van Dory in de animatiefilm 'Finding Nemo'. Het succes van de film werd door critici voor een belangrijk deel aan haar bijdrage toegeschreven en een Oscar-nominatie voor Best Supporting Actress werd overwogen. 
 
In september 2003 ging haar talkshow 'The Ellen DeGeneres Show' van start. De show is een hit en markeert voor DeGeneres haar televisie-comeback. Het programma kreeg in het eerste seizoen elf nominaties voor Daytime Emmy Awards en won er vier, waaronder Beste Talkshow. In 2005, 2006 en 2007 won de show nog eens 15 Daytime Emmy Awards, waartoe onder andere drie onderscheidingen voor Beste Talkshow Presentator. Het is de eerste talkshow in de Amerikaanse televisiegeschiedenis die in de eerste vier jaar van zijn bestaan vier achtereenvolgende jaren werd uitgeroepen tot Beste Talkshow. 
 
Haar populariteit kwam bovendien tot uitdrukking in haar uitverkiezing tot presentator van de Primetime Emmy Awards in 2005 en het Oscar-gala van 2007. 
 
Ellen DeGeneres haar privéleven kwam vaak in de media. Aan het stuklopen van haar relatie met Anne Heche in 2000, met wie zij samen haar publieke coming out had beleefd, werd veel aandacht besteed. Heche werd het mikpunt van spot en woede in homokringen toen zij kort daarna trouwde met een cameraman.  
Ellen DeGeneres had daarna vier jaar lang een relatie met fotografe en actrice Alexandra Hedison, die zij in december 2004 verliet voor actrice Portia de Rossi (bekend van de serie Arrested Development en Ally McBeal). Onmiddellijk nadat In mei 2008 het homohuwelijk geldig verklaard werd door het Hoogerechtshof van Californië, kondigde DeGeneres haar huwelijk aan met de Rossi. Op 16 augustus 2008 trouwden ze

Filmografie Ellen DeGeneres