Filmografie Jean Rochefort

Biografie

Jean Rochefort (Parijs, 29 april 1930) is een Frans acteur. 
 
Rochefort studeerde toneel aan het Centre d'Art Dramatique de la rue Blanche in Parijs. Daarna volgde hij een opleiding aan het Conservatoire National, waar rond die tijd ook Jean-Pierre Marielle en Jean-Paul Belmondo studeerden. Na zijn militaire dienstplicht te hebben vervuld trad hij toe tot het gezelschap Compagnie Grenier Hussenot, waar hij zeven jaar lang deel van uitmaakte. Eind jaren vijftig begon Rochefort zijn carrière als filmacteur, waarbij hij kleine rollen speelde. Gedurende de jaren zestig speelde hij veel theater waaronder stukken van Harold Pinter, zoals The Collection en The Lover. 
 
Terwijl hij bezig was met de opnames voor het klassieke kostuumdrama Cartouche (1962) ontdekte hij zijn passie voor paarden en de paardensport. Sindsdien heeft hij zich beziggehouden met het fokken van paarden. Tegenwoordig is hij eigenaar van Le Haras de Villequoy, een beroemde stal. Na Cartouche trad hij op in een andere serie kostuumdrama's en wel die van Angelique; Angelique Marquise des Anges (1964), Angelique et le Roi (1965), en Merveilleuse Angelique (1965). Jean-Paul Belmondo werkte destijds veel samen met regisseur Philippe De Broca, en ook Jean Rochefort speelde regelmatig in deze films. 
 
Aan het eind van de jaren zestig was Rochefort bekend bij het Franse publiek vanwege zijn rollen in deze films en in komedies. In het begin van de jaren zeventig koos hij echter ook voor het meer alternatieve circuit, en werkte hij samen met Claude Chabrol en Bertrand Tavernier. In 1974 maakte hij Le fantôme de la liberté met Luis Buñuel. In de jaren zeventig werkte hij soms ook als regisseur of regie-assistent. 
 
Hij speelde in twee Europees-Amerikaanse coproducties - American Graffiti (1973) en Who Is Killing the Great Chefs of Europe? (1978) - maar wist niet door te breken in de Verenigde Staten. 
 
In 1976 won Rochefort een César voor de beste bijrol in Que la fête commence, en in 1978 voor Le Crabe-tambour. In 1980 speelde hij samen met Simone Signoret een hoofdrol in de film Chère inconnue van Moshe Mizrahi. In 1987 begon hij samen te werken met regisseur Patrice Leconte en maakte de film Tandem. In 1992 speelde hij de titelrol in Le mari de la coiffeuse, van dezelfde regisseur, waarmee hij goede kritieken scoorde. 
 
Hij werd verkozen voor de hoofdrol in The Man Who Killed Don Quixote door regisseur Terry Gilliam, maar kreeg een hernia, waardoor de productie werd afgelast. Het mislukken van deze productie werd tenslotte verfilmd in Lost in La Mancha (2002) door regisseurs Keith Fulton en Louis Pepe met Rochefort in een van de hoofdrollen. 
 
Zijn laatste rol speelde hij in de film La Clef, een thriller uit 2007 van regisseur Guillaume Nicloux. 
 
Rochefort trouwde in 1960 met Alexandra Moscwa, met wie hij twee kinderen kreeg, Marie (1962) en Julien (1965). Daarna kreeg hij nog drie kinderen: Pierre (met Nicole Garcia), Clémence en Louise.

Filmografie Jean Rochefort

Robots - Animatie Film
maart 2005

Robots

Animatie Film Regie: Chris WedgeRobot Rodney Copperbottom is een geboren uitvinder, maar heeft het gevoel weg te kwijnen in de ouderwetse omgeving waar hij woont, ver weg van de grote stad. Hij werkt in een restaurant, samen met zijn vader die vaatwasser is ... letterlijk dan: je opent zijn romp en plaatst de borden erin. Maar... Verder lezen...

Nieuws over Jean Rochefort

Opnames nieuwe Bondfilm starten ten vroegste binnen twee jaar - Actueel
Actueel

Opnames nieuwe Bondfilm starten ten vroegste binnen twee jaar

Het gaat nog zeker twee jaar duren voordat het 26ste avontuur van geheim agent 007 gedraaid wordt. Dat heeft producent Barbara Broccoli gezegd in een interview met Deadline. De lange productietijd van de volgende film hangt onder meer samen met het vertrek van hoofdrolspeler Daniel Craig. "We... Verder lezen...
'Top Gun: Maverick' levert meer dan 1 miljard dollar op - Actueel
Actueel

'Top Gun: Maverick' levert meer dan 1 miljard dollar op

De Amerikaanse film 'Top Gun: Maverick' heeft wereldwijd al meer dan 1 miljard dollar opgeleverd. Het is de eerste film waarin acteur Tom Cruise meespeelt die dat voor elkaar krijgt. Het is overigens de vijftigste Hollywood-productie die meer dan 1 miljard kon opbrengen aan de kassa's. Verder lezen...
Amerikaanse actrice Mary Mara verdronken in rivier - Actueel
Actueel

Amerikaanse actrice Mary Mara verdronken in rivier

De Amerikaanse actrice Mary Mara, bekend van series als "Emergency Room" en "Law & Order", is volgens de Amerikaanse politie verdronken. De 61-jarige actrice werd zondagochtend dood aangetroffen in de Saint Lawrence rivier bij haar huis in Cape Vincent, in de staat New York. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: