Filmografie Daniel Day-Lewis

Biografie

Daniel Michael Blake Day-Lewis (Londen, 29 april 1957) is een Engels-Iers acteur. Sinds 1993 is hij officieel Iers staatsburger. 
 
Day-Lewis won in 1990 een Academy Award voor zijn hoofdrol in My Left Foot: The Story of Christy Brown en een tweede in 2008 voor die in There Will Be Blood. Daarnaast kreeg hij meer dan 55 andere acteerprijzen toegekend, waaronder BAFTA Awards voor My Left Foot, Gangs of New York en There Will Be Blood, een Golden Globe voor There Will Be Blood, een National Board of Review Award voor A Room with a View, Screen Actors Guild Awards voor Gangs of New York en There Will Be Blood en een Satellite Award voor Gangs of New York. 
 
Zijn vader was de Britse Poet Laureate Cecil Day-Lewis. Zijn moeder kwam uit een Joodse familie, en was de dochter van actrice Jill Balcon, die weer een dochter is van Sir Michael Balcon, voormalig hoofd van Ealing Studios. Toen Day-Lewis twee jaar was verhuisde hij naar Croom's Hill in Greenwich. Cecil Day-Lewis was al 53 jaar toen zijn zoon geboren werd, en het leek erop dat hij weinig interesse in zijn kinderen had. Cecil stierf toen Daniel 15 was. Later zei Day-Lewis dat hij het jammer vond dat hij nooit een goede relatie had gehad met zijn vader. 
 
Op zijn school in Greenwich werd Day-Lewis vaak gepest door kinderen, vaak vanwege zijn Joodse afkomst en door de luxueuze manier van leven thuis. Day-Lewis zei later dat hij zich slecht gedroeg in zijn jongere jaren. Zo is hij meerdere malen in problemen gekomen door winkeldiefstallen en andere illegale bezigheden. 
 
In 1968 ging hij naar een kostschool in Kent omdat zijn ouders vonden dat hij zich te vrij gedroeg. Hoewel hij een hekel aan die school had, was het juist die plaats waar hij voor het eerst kennismaakte met - tegenwoordig - twee van z'n grootste interesses, acteren en houtbewerking. 
 
Day-Lewis maakte zijn debuut in Cry, The Beloved Country. Zijn eerste rol in een wat grotere film speelde hij in Sunday Bloody Sunday. Hij was toen 14 jaar en speelde een vandaal. Zijn rol staat niet vermeld bij de aftiteling. Volgens Day-Lewis kreeg hij twee dollar voor die rol om een aantal dure auto's te slopen en hij zei later dat dit slopen voelde als de "hemel". Na twee jaar op de kostschool gezeten te hebben ging hij naar de Bedalas School in Petersfield. In 1975 verliet hij die school. Zijn gedrag was toen al wat verbeterd. Day-Lewis kwam aan bij een tijd dat hij moest kiezen in welke richting hij wilde gaan, het acteren of het bewerken van hout. Hij besloot voor dat laatste te kiezen, maar voor die opleiding werd hij niet aangenomen omdat hij te weinig ervaring had. Daarom koos hij toch maar voor acteren. Hij volgde een drie jaar durende opleiding aan de Bristol Old Vic-theaterschool.

Filmografie Daniel Day-Lewis

Nine - Drama, Muziek
maart 2010

Nine

Drama, Muziek Regie: Rob MarshallMet: Nicole Kidman, Penélope Cruz, Judi Dench,...Guido Contini is een befaamde filmregisseur die streeft naar harmonie in zowel zijn carrière als privéleven. Zijn relatie met zijn echtgenote verloopt dramatisch, waarna hij meerdere affaires aangaat. Hij bevindt zich in een midlifecrisis en heeft geen inspiratie meer voor een nieuw script.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: