Filmografie Ray Liotta

Biografie

Raymond Liotta (Newark, 18 december 1954) is een Amerikaanse acteur en Stemartiest. Hij werd in zijn carrière genomineerd voor een Golden Globe en hij won één Emmy Award. Hij speelde onder meer in de films Something Wild (1986), Goodfellas (1990), Cop Land (1997) en Hannibal (2001). 
 
Zes maanden na Liotta's geboorte werd hij geadopteerd door Mary en Alfred Liotta. Mary werkte voor de gemeente, Alfred verkocht onderdelen voor auto's en was voorzitter van een plaatselijke Democratische vereniging. Beiden probeerden verkozen te raken, maar slaagden daar niet in. Liotta meende dat zijn biologische ouders van Schotse en Italiaanse origine waren. Toen hij later zijn biologische moeder ontmoette, ontdekte hij echter dat hij niet van Italiaanse origine is. In 1973 studeerde hij af aan de Union High School in Union. In 1992 werd hij aan de Hall of Fame van de school toegevoegd. Na high school volgde hij acteerlessen aan de Universiteit van Miami. 
 
Eén van de eerste rollen van Liotta was in de televisieserie Another World. Hij verscheen van 1978 tot 1981 in deze show. Zijn filmdebuut maakte hij in 1983 toen hij een rol vertolkte in The Lonely Lady. Eén van zijn eerste opmerkelijke rollen was die van Ray Sinclair in de film Something Wild (1986) van regisseur Jonathan Demme. Het leverde hem een Golden Globe-nominatie op in 1987. Drie jaar later speelde hij Henry Hill, een gangster die de steun van de FBI opzocht. Hij speelde deze rol in Goodfellas (1990) van regisseur Martin Scorsese. Deze film werd genomineerd voor zes Academy Awards. 
 
Verder viel hij op als het personage Figgsy in de politiefilm Cop Land (1997). Deze film van regisseur James Mangold kon naast de acteerprestatie van Liotta ook rekenen op acteurs zoals Sylvester Stallone en Robert De Niro, met wie Liotta eerder samenwerkte in Goodfellas. In 1998 speelde hij Frank Sinatra in de televisiefilm The Rat Pack. Dat leverde hem een nominatie op voor een Screen Actors Guild Award. Voor deze film werkte hij samen met onder meer Don Cheadle, William Petersen en Joe Mantegna. In 2001 speelde hij Fred Jung, de vader van het personage George Jung van Johnny Depp in Blow. In hetzelfde jaar speelde hij ook mee in de film Hannibal (2001) van regisseur Ridley Scott. 
 
In 2002 sprak Liotta de tekst in van het personage Tommy Vercetti voor het computerspel Grand Theft Auto: Vice City. Twee jaar later vertolkte hij een gastrol in de ziekenhuiserie ER. Dit leverde hem een Emmy Award op in de categorie Outstanding Guest Actor in a Drama Series. Later parodieerde hij zichzelf en zijn Emmy in de animatiefilm Bee Movie (2007), waarin hij zichzelf speelde. 
 
In de film Revolver (2005) van regisseur Guy Ritchie acteerde hij aan de zijde van onder andere Jason Statham en André Benjamin. Met Statham werkte hij later opnieuw samen, aan de film 13. In 2006 speelde Liotta het personage Donald Carruthers in de film Smokin' Aces (2006). In 2007 was hij dan weer te zien aan de zijde van Tim Allen, John Travolta en Martin Lawrence in de komische film Wild Hogs. 
 
Liotta was enkele malen te 'zien' in animatieseries, zoals Family Guy (in 2001) en SpongeBob SquarePants (in 2008). 
 
In februari 1997 trouwde Liotta met actrice Michelle Grace. Zij speelde in 1998 ook mee in de televisiefilm The Rat Pack, waarin Liotta Frank Sinatra speelde. Grace zelf vertolkte toen het personage Judith Campbell Exner. Dat jaar kregen Liotta en Grace samen hun eerste dochter, Karsen. In 2004 zijn ze gescheiden. 
 
Op 17 februari 2007 reed Liotta met zijn Cadillac Escalade tegen twee geparkeerde wagens. Hij werd veroordeeld wegens rijden onder invloed. Hij werd vrijgelaten nadat hij een borgsom van zo'n $15.000 had betaald. Niemand raakte tijdens het ongeluk gewond.

Filmografie Ray Liotta

Killing Them Softly - Politie, Thriller
december 2012

Killing Them Softly

Politie, Thriller Regie: Andrew DominikMet: Brad Pitt & Ray LiottaDe film volgt de carrière van Jackie Cogan. Cogan is een handhaver, en als de regels van de maffia verbroken worden wordt hij ingehuurd. Wanneer er een roofoverval plaatsvindt tijdens een kaartspel met hoge inzet, onder de bescherming van de maffia, wordt Cogan ingevlogen. Vakkundig, met de efficiën... Verder lezen...
Crossing Over - Drama
september 2009

Crossing Over

Drama Regie: Wayne KramerMet: Harrison Ford, Ray Liotta, Sean Penn, Ashley JuddAllemaal zijn ze afkomstig uit verschillende landen, maar toch met hetzelfde doel naar Amerika gekomen: legaal burger van Los Angeles worden. Overzicht van de onzekere levens van asielzoekers en de moeilijke periode waarin ze proberen een thuis te vinden.
Revolver - Actie, Politie
november 2005

Revolver

Actie, Politie Regie: Guy RitchieMet: Jason Statham, Ray Liotta, Vincent PastoreJake Green, is een gokker 1e categorie en een winnaar waardoor hij een niet zo graag geziene gast in casino's is. De grote winstsommen maken ook dat hij de enige klant is bij zijn oudere broer en boekhouder Billy. Op een dag nemen ze, samen met hun broer Joe, deel aan een privé-gokspel waar Jake... Verder lezen...
Goodfellas - Drama
oktober 2000

Goodfellas

Drama Regie: Martin ScorseseMet: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci,...Goodfellas draait om Henry Hill (Ray Liotta) een half Italiaanse, half Ierse jongen die opgroeit in Little Italy en al zijn hele leven tegen de gangsters in zijn buurt opkijkt. "Voor zolang ik me kan herinneren, wilde ik altijd al een gangster worden." Henry's misdaadcarrière begint met kleine... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: