Filmografie Arnold Schwarzenegger

Biografie

Arnold Schwarzenegger is een Oostenrijks-Amerikaanse bodybuilder, acteur en politicus. Hij is de huidige gouverneur van Californië. 
 
Schwarzenegger werd geboren in het Oostenrijkse stadje Thal. Op zijn veertiende begon Schwarzenegger met bodybuilding en bouwde hiermee een succesvolle carrière uit. Zo won hij vijf keer de titel van Mr. Universe en zeven keer de titel van Mr. Olympia. 
 
Op 21-jarige leeftijd verhuisde hij naar Amerika. Hij sprak slecht Engels en had een sterk Oostenrijks accent dat hij altijd behouden heeft. Dat karakteristieke accent is later zijn handelsmerk geworden. In Amerika werd hij als bodybuilder bekend als 'The Austrian Oak'. In 1970 zette hij zijn eerste stappen in de filmwereld. Zijn grote doorbraak kwam echter met 'Conan the Barbarian' uit 1982. Naa een sequel van die film speelde hij in 1984 zijn meest bekende rol, die van Terminator in de gelijknamige film van James Cameron.  
 
Schwarzenegger waagde zich daarna met succes aan een paar komische rollen zoals in 'Twins' (1988), 'Kindergarten Cop' (1990), 'Last Action Hero' (1993) en 'Junior' (1994). De zelfrelativerende humor van Schwarzenegger in de films wordt erg gesmaakt.  
 
In 1991 neemt hij zijn rol als Terminator nog eens op in het vervolg 'Terminator 2: Judgment Day'. Eind jaren negentig levert hij wat minder spraakmakende rollen af in Jingle All the Way (1996), Batman & Robin (1997), The 6th Day (2000), Collateral Damage (2002). In 2003 kruipt hij voor de derde keer in de huid van the Terminator, in 'Terminator 3: Rise of the Machines'.  
 
In 2003 stelde Schwarzenegger zich als republikein kandidaat voor het gouverneurschap in Californië. Hij won de verkiezingen en is momenteel nog steeds gouverneur. Hierdoor kreeg hij een nieuwe bijnaam: The Governator (een samentrekking van 'The Terminator' en 'Governor').  
 
Schwarzenegger is sinds 1986 getrouwd met ex-NBC televisiejournalist Maria Shriver (Chicago, 1955). Het paar heeft 4 kinderen (Katherine Eunice (1989), Christina Aurelia (1991), Patrick (1993) en Christopher Sergant (1997).

Filmografie Arnold Schwarzenegger

The Last Stand - Actie
januari 2013

The Last Stand

Actie Regie: Ji-Woon KimMet: Arnold Schwarzenegger, Johnny Knoxville,...Na een mislukte politieoperatie die zijn partner kreupel achterlaat, wordt agent Owens (Schwarzenegger) verteerd door schuldgevoelens en onzekerheid. Hij verlaat Los Angeles en gaat aan de slag als sheriff in het slaperige grensstadje Sommerton Junction, waar niemand een vlieg kwaad doet. Tot één... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: