Filmografie Eddie Murphy

Biografie

Eddie Murphy is een Amerikaanse filmacteur, stand-upcomedian en zanger.  
 
Murphy begon zijn carrière als stand-upcomedian. Zijn bekendste stand-upshows, Delirious (1983) en Raw (1987), zijn uitgebracht op video. 
 
Murphy speelt over het algemeen rollen met een komische inslag. Hij staat bekend om zijn diepe, aanstekelijke lach en ook omwille van het feit dat hij vaak meerder rollen speelt in dezelfde film (zoals in 'The Nutty Professor') 
 
Hij begon zijn televisie-carrière bij NBC's Saturday Night Live-televisieshow. Vanaf het begin van de jaren tachtig legde hij zich toe op het acteren in (min of meer) komische films. Met zijn eerste filmrollen in 48 Hrs. en Trading Places brak hij reeds door. Daarna volgden de succesvolle Beverly Hills Cop-serie en Coming to America. 
 
Eind jaren tachtig en begin jaren negentig was zijn populariteit aan het afnemen; hij maakte echter een come-back met de film The Nutty Professor. 
 
Murphy is eveneens een veelzijdig stemacteur; zo is hij de stem van de ezel in de animatiefilmreeks Shrek in en hij sprak de stem van de Chinese draak in Disney's Mulan in. 
 
Murphy is tot 2006 getrouwd geweest met Nicole Mitchell. Nicole en Eddie hebben vijf kinderen: Brea, Shayne, Zola, Miles en Bella Zahra. Hij heeft een relatie gehad met ex-spice girl Melanie Brown met wie hij een kind heeft. Hij ontkende lange tijd dat het zijn kind was, maar een DNA-wees uit dat het wel degelijk zijn kind was.

Filmografie Eddie Murphy

Coming 2 America - Komedie

Coming 2 America

Komedie Regie: Craig BrewerMet: Eddie Murphy, Arsenio Hall, Jermaine FowlerEen jongeman in Amerika beweert de zoon te zijn van de Prins van Zamunda. Akeem keert samen met Semmi terug naar de VS om op onderzoek uit te gaan. Hij wil natuurlijk graag weten of deze kroonprins wel écht tot de koninklijke familie van Zamunda behoort. Maar helaas loopt alles niet zoals gepland.
Voor Eeuwig en Altijd - Animatie Film
juli 2010

Voor Eeuwig en Altijd

Animatie Film Regie: Mike MitchellIn plaats van het afschrikken van menig dorpsbewoner is Shrek (Mike Myers) inmiddels een echte familieman geworden. Shrek komt in contact met de gladde praatjesmaker Repelsteeltje. Hierdoor komt hij tot zijn schrik terecht in een alternatieve versie van zijn wereld, Far Far Away, waar er gejaagd... Verder lezen...
Shrek de Derde - Komedie, Animatie Film
juni 2007

Shrek de Derde

Komedie, Animatie Film Regie: Chris MillerShrek en Fiona moeten binnenkort hun rol als koning en koningin van Far Far Away opnemen, maar ze willen liever terug naar hun moeras. Dus stelt de koning hen voor de keuze: ze hoeven het land niet te besturen als ze de rechtmatige troonopvolger kunnen vinden. Shrek, Donkey en Puss in Boots... Verder lezen...
Dreamgirls - Musical
februari 2007

Dreamgirls

Musical Regie: Bill CondonMet: Beyoncé Knowles, Jamie Foxx, Eddie Murphy,...Effie White, Deena Jones en Lorrell Robinson – drie vriendinnen uit Chicago – hebben een veelbelovend groepje dat The Dreamettes heet. Samen met hun songwriter C.C. White gaan ze naar New York om deel te nemen aan een talentenjacht in het Apollo Theatre. Hoewel de meisjes de wedstrijd niet winnen,... Verder lezen...
Shrek 2 - Komedie, Animatie Film
juni 2004

Shrek 2

Komedie, Animatie Film Regie: Andrew AdamsonNadat hij vorige keer een vuurspuwende draak en de snode Lord Farquaad diende te verslaan om de hand van Prinses Fiona te veroveren, moet Shrek het dit keer opnemen tegen opponenten van een heel ander kaliber : zijn bloedeigen schoonouders ! Bij hun terugkeer uit huwelijksreis vinden Shrek en... Verder lezen...
Daddy Day Care - Komedie
juli 2003

Daddy Day Care

Komedie Regie: Steve CarrMet: Eddie Murphy, Jeff Garlin, Steve Zahn,...Twee doodgewone huisvaders, Eddie Murphy en Jeff Garlin verliezen van de ene dag op de andere hun werk. Het enige wat hun nog rest is een lege portefeuille en hun kinderen om voor te zorgen. Ware het niet dat ze plots op het idee komen om een kinderdagverblijf te openen om wat bij te verdienen.
Mulan - Tekenfilm

Mulan

Tekenfilm Regie: Tony Bancroft & Barry CookEen Chinees meisje krijgt te horen dat haar verzwakte vader het leger in moet om een oorlog te vechten. Aangezien ze weet dat hij dit nooit zal overleven vermomt ze zich als een jongen om zo zijn plaats in te nemen. Haar voorvaderen hebben haar echter door en sturen een klein draakje (Mushu) om... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: